Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Uyduru-yorum: Bilmeyenin Gözünden Popüler Türk Dizilerinin Olası Senaryolarına Eleştirel Bir Bakış

  • MedCezir

İşte bunu çok merak ediyorum. Hatta ilk bölümünün birkaç dakikasına daha önce merakıma yenik düşüp bakmıştım. The O.C.’yi vaktiyle yine sıkıntıdan üst baş yırtarak izliyordum ne de olsa, uyarlamasını merak etmiştim. En kibar şekliyle söylemem gerekirse, o izlediğim birkaç dakikada olan biteni hiç ilgi çekici bulmamıştım.

Zenginlerin öyküsünü anlatırken Türk dizileri hep kifayetsiz kalıyor, her seferinde biraz daha net görüyorum. Burjuva sınıfı bizde mevcut olmadığından, yapımcılar neyi yansıtacağını tam bilemiyor haliyle, imkânları nispetinde yarattıkları bir karbon kopyasını yerleştiriyorlar. Oyuncular zaten kalifiye ırgatlık yaptıklarından, insanlık dışı koşullarda günde 28 saat filan çalıştıklarından öyle şaşaayı, ihtişamı sahiplenip gözlerinde yaşatamıyorlar bir türlü. En basitinden şöyle anlatayım derdimi; tanıtım fotoğrafı bana şunu diyor: “Orange County’de varlıklı bir ailenin hayatını anlatan bu dizide oyuncuların beyaz, keten bluzlar, efil efil pantolonlar, elbiseler giydiğini gördük. Biz de oyuncularımıza aynını giydirdik. Buyrun size uyarlama.”

Bir de şimdi kopya çekmiş olmayayım diye rastgele bir bölümden bir dakika açtım ve o dakika süresince esas oğlan Çağatay Ulusoy’un sevgilisine yönelttiği “Kızım, ne oluyor?” sorusuna (“kızım”, Türk romantik ilişkilerinde kriz anı hitabı olduğundan, aslından yeterince uyarlanmış) aldığı cevabı beğenmeyip “Büyük saçmalık!” diye ünlediğini gördüm (“Yok yea?”, “Olaya bak!”, “Hadi or’dan!” daha isabetli olacaktı, bu haliyle kötü çeviri gibi durmuş).

Neyse, galiba çok tuttu bu, herkes çok sevdi. Madem dizinin aslını da biliyorum, daha fazla bir şey demek bana düşmez.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Elmira Cancan Zenger
16/02/2015 16:21
YORUMLAR




DİĞER HABERLER