Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
2107 - 2018 ekran envanteri 1: Yeni Diziler

İster yazın başla, ister sonbaharda, istersen sonbaharda… Bir dizi için sezon tamamlamak büyük başarı artık. Bu sezon da birçoğu istenilen başarılara ulaşamayan bir sürü yeni diziyle tanıştık. Kimini sevdik, kimini sevecek zaman bile bulamadık. Bu sezonun yenilerine bakalım mı? Sıralama, dizilerin yayına giriş tarihine göre; 1 Eylül 2017 ile 1 Haziran 2018 arası yeni bölüm yayınlamış her diziyi sezon dizisi olarak saydık...



 

Şevkat Yerimdar (Fox TV)

İlk filmi epey sevilmiş, ikinci filmiyle de sinemada iyi giden bir komedi serisi daha olabileceğinin işaretini vermişti Şevkat Yerimdar. Sonra televizyona dönme kararı geldi. İlk internet tanıtımı Ekim 2016’da gelmişti, ilk bölümüyse 2017 Mayıs’ının sonundaydı. Çok beklettiler ama hakkını da verdiler. Fenomen Şevkat Yerimdar’ın Esin’le olan aşkı etrafına çok güzel tiplemeler yerleştirdiler. Bozkır’ın Tezenesi gibi güzel göndermelerle de kalpleri çaldılar. Arka Sokaklar, Aşk ve Mavi, İstanbullu Gelin gibi güçlü rakiplerinin olduğu bir günde komedi faktörüyle tutundu Şevkat Yerimdar ve mahallesi. 44. bölümde yaptıkları sezon finalinin ardından yeni sezon için umut var. İlk filmden beri esas kızı oynayan Başak Parlak’ın artık olmaması bakalım durumu nasıl etkileyecek?



 

Kanatsız Kuşlar (ATV)

Yazın herkes cıvıl cıvıl romantik komediler yaparken iyi bir drama yaparsanız tutmaması, sezonda da devam etmemesi mümkün değil. Mesele o dramayı doğru kurmak. Kanatsız Kuşlar bunu yaptı. 2017 yaz aylarında başlayan ilk diziydi, biten son dizi olmayı da başardı. Mart’tan sonra düşen reytinglere rağmen 46. bölümüyle birlikte hikayesini sonlandırdı. Melis Tüzüngüç de iki sezon süren bir komedinin ardından dramada da başrol oynayabileceğini kanıtladı. Tebrikler.




Ateşböceği (Star TV)

Bir yaz romantik komedisi klasiği olarak kasıntı erkek ve çalışkan kadın çalışanının kısa sürede aşka dönen ilişkilerini ele aldı. Nilay Deniz ve Seçkin Özdemir’in arasındaki sinerji yazı iyi geçirmelerini de sağladı. Ama Eylül’le birlikte reytingleri istikrarlı şekilde düşmeye başladı. 17. bölümde final yaptı. Ne olursa olsun Durul Bazan’ı izlemek çok keyifli.




Dolunay (Star TV)

Bir yaz romantik komedisinin başarısı için kalas erkek patron ve sürekli aşağılayıp sonunda aşık olacağı çalışkan kadın karakter ne kadar gerekliyse başrollerin uyumu da o kadar önemli. Özge Gürel ve Can Yaman tecrübeli oldukları romantik komedilerde bir kere daha başarılı olurken Hakan Kurtaş ve Türkü Turan başta olmak üzere yanlarındaki kadro da onlara çok iyi eşlik edince dizi yazın en başarılı işlerinden biri oldu. Bir çok yaz dizisinin kaderi olan Eylül’le birlikte tepe taklak düşme onların başına gelmedi, gün değiştirse de uzun süre ekran macerasını sürdürmeyi başardı. Yılbaşı gecesi ilk bölümü yayınlanan dizi görmüştük ama yılbaşı gecesi final yapan ilk dizi Dolunay oldu.




Çocuklar Duymasın (Kanal D)

Yeni demek ne kadar doğru şüphelerim var. Çocuklar Duymasın, milenyumun başlarından itibaren hayatımızda olan bir fenomendi. Ülkedeki en çok izlenen ana akım kanalların tamamını tavaf etmişti. Ama bu kez Çocuklar Duymasın da yeniydi. Ortada duymaması gereken çocuklar Emre ve Duygu yoktu. Onların yerini, Gönül ve Tuna’nın çocukları Orçun ve Merve almıştı. Yeni karakterler vardı, yeni dertler vardı ama her şeyden ötesi Çocuklar Duymasın ilk defa komediye değil dramaya ağırlık veriyordu. Ne kadar başarılı olduğu tartışılabilir, sonuçta kanal bir kere yayından kaldırmayı denedi. Geri dönme sebebinin canhıraş bir şekilde hükümet propagandası yapan Taş Fırın Haluk ya da TEOG kalktı dansı yapan karakterler olup olmadığını da bir gün öğreniriz belki.




Kalp Atışı (Show TV)

2017 yazında başlayan dizilerin en başarılısı olduğunu söyleyemesek de en büyük ses getireni Kalp Atışı oldu. Lisede bir öğretmen-öğrenci aşkı anlatmasıyla ilk bölümden başlayan tartışmalara hemen her bölüm yenisi eklendi. Romantik Ali Asaf’ın bitmek bilmez tacizleri, senaryonun kısa sürede sarpa sarması, Grey’s Anatomy’den apartılmış senaryolar, Twitter’da linç etmeye meraklı bir ordunun eline fırsat veren sahneler derken dizi sürekli gündemde kaldı. Sonunda reytingleri de düştü. Senarist değişti, gün değişti ama bir şey değişmedi, 28. bölümde final yaptı.




Rüya (Show TV)

Eylül ayında birkaç bölüm yayınlamasını bile yazın iki-üç bölümde proje kaldırmayan kanala ve yaz ortasından sonra başlamasına borçlu (*). İlk bölümünden itibaren ekrana tutunabileceğine dair hiçbir şey göstermedi. Kötü hikaye, kötü diyaloglar, çok kötü bir çift seçimi… Yanarım yanarım Kara Sevda’dan gümbür gümbür gelen Hazal Filiz Küçükköse’nin bu kadar kötü bir kariyer tercihi yapmasına yanarım.




Meryem (Kanal D)

Uzun süredir birileriyle alakalı karakterleri altı-yedi bölümde birbirine bağlayan saçma aşk hikayelerinin etrafında çizilen entrika dolu dizilerin hastasıyız, hastası. Meryem böyleydi. Masum Meryem, intikam peşindeki Savaş, Açelya Topaloğlu'nun ilk kötü kadını Derin ve Cemal Toktaş’ın elinde harika bir manyağa dönüşen Savcı Oktay… Yaz sonunda başladı, iyi de gitti ama sonunda bir şeyler tekrar etmeye başladı. Seyirci de kaçtı haliyle. Ocak ayında çalan tehlike çanları sonra giderek sesini yükseltti, 30. bölümde final yaptı.




Bizim Hikaye (Fox TV)

Bu ülke Shameless’ın uyarlamasına ne kadar hazır sorusunun cevabı uzun süre espriler eşliğinde arandıktan sonra ilk bölümleriyle bu konuda epey sürpriz yapmıştı Bizim Hikaye. Türk televizyonlarında gösterilemeyecek aşırılıklar yerli versiyona gayet uygun şekilde uyarlanmıştı. Hazal Kaya Filiz rolünü oynamak için doğmuş gibi görünüyordu. Reha Özcan Fikri’de Gallagher karakterine uygun tüm ustalığını konuşturuyordu. Dizinin ne senaryo ne oyunculuk ne de reyting açısından bir sorunu hiç olmadı zaten. (Yan rollerin tamamı, özellikle de Şeyma rolündeki Evrim Doğan’ın performansı gerçekten mükemmeldi) Shameless’ın asıl olayı olan “diğerleri” Bizim Hikaye’de sadece dramayı süslemek için kullanılıyordu. Zaten Yeni Türkiye’de diğerlerini anlatmak pek mümkün değildi. Bu kadar çok ‘bira’ denmesi bile şaşırtıcıydı. Fox bu sezonu oldukça mutlu bitiriyorsa bunda bütün sezon reytingini koruyarak sezon finaline giden Bizim Hikaye’nin payını yadsımak mümkün değil.




Seven Ne Yapmaz (ATV)

İzleyici kaç dizidir herhangi bir oyunculuk yeteneği olduğunu göstermeyen yakışıklı adamın şive komedisi dizisini izlemez.




Ver Elini Aşk (Kanal D)

Sadece başroldeki bebek için bile birkaç bölüm daha izleyebilirdik Ver Elini Aşk'ı. Konu basitti, bebek güzeldi. Ama Vatanım Sensin gününe Eylül ayında başlayan diziyi koyan kanalın dizisine ne kadar güvendiğini görmek kolay oluyor. Reytingleri düştüğü an ekrandan çekildi, yeni gün bulunana kadar haftalar geçti, o yeni gün de finali için oldu zaten.




Yalaza (TRT 1)

TRT’nin bu sezonki planı “Siyasi propaganda için kullanılacak dönem dizileri” ve komedilerden oluşuyordu sanırım. Gerçi işin başındakilerden biri Hasan Kaçan olunca bu da aynı yere çıkıyor. Sonuçta üçü zorlayan reytingleriyle 19 bölüm kadar vergilerimizi yemeyi başardı.




Kayıtdışı (Fox TV)

Sezonun en anlaşılmaz dizisi kesinlikle. İzleyen kimsenin ne olup bittiğine dair bir fikri oluşmadı. Sonunu getiren de bu oldu. Kafanız karışıkken dizi yapmayın.




Tutsak (Kanal D)

Bir kadının kendi ayakları üzerinde durma hika...- Şunu demeden önce bunu yaptırmayı planladığınız karakter hemen birilerine aşık oluyor mu olmuyor mu iyi kontrol etmek lazım. Kolay anlatılacak hikayeler değil bunlar. Tutsak da anlatamadı zaten. Reytingi başından sonuna hiç tatmin etmedi dokuzuncu bölümde sona erdi.




Sevda’nın Bahçesi (Kanal D)

Elinizde Emre Kınay varken reyting savaşında bu kadar çabuk yenilmek zor denirdi ama iki sezon üst üste olunca (Kara Yazı) bu görüş de yıkılıyor gibi görünüyor. Kanal D bu sezon seyirciyi 2000’li yıllara götürme denemelerine Sevda’nın Bahçesi’yle başlamıştı ama hiç olmadı. İşin ilginci dört bölümde yayından kaldırdıkları dizi kanala hiçbir şey anlatmamıştı. 2017 bitmeden bir kere daha deneyip bir kere daha çuvallayacaklardı (Dostlar Mahallesi).


(*): 
Fox’ta yayınlanan Deli Gönül ve Kanal D’de yayınlanan İki Yalancı sadece son bölümleri Eylül ayı içinde yayınlandığı için yazıya dahil değildir

1 2 3
Mehmet Dinler
09/06/2018 13:45
YORUMLAR




DİĞER HABERLER