POLONYA VE RUSYA TEPKİLİ
Buraya kadar tamam…Peki ya diziye Almanya içinden ve dışından nasıl eleştiriler geldi? Savaş tarihçilerinin ortak görüşü, dizinin yurtdışından aldığı tüm olumlu eleştirilere rağmen bazı klişelerden kurtulamadığı yönünde. Ayrıca Alman gençlerinin haddinden fazla ‘savaş mağduru’ olarak gösterildiğini düşünenler de var.
Diziye en büyük eleştiriyse Polonya’dan geldi. Özellikle Polonyalı partizanların çıkarcı ve antisemitik olarak resmedilmesi, Polonya Kültür Bakanı vasıtasıyla resmi ağızdan ciddi tepki aldı. Bununla birlikte Alman ordusundaki karakterlerin eğitimli ve düzgün kişilikler olması, Polonyalı Partizanların ise bizdeki deyimle “Racon kesmem, kafa keserim,” tarzında kişiler olarak yanıstılması da tartışılan diğer bir konu. Rusya’dan ise Kızıl Ordu askerlerinin yargısız infazlarına, alkolik ve tecavüze meyilli olarak gösterilmesine tepki geldi.
Diziye getirilen ‘klasik’ bir yergi de, neredeyse kimsenin sigarayı ağzından eksik etmemesi. Bunu da 20. yüzyılın son çeyreğine kadar sigara içmenin sağlığa yararlı olduğu iddiasıyla teşvik edilmesine yormak lazım.
“Çoğu insan savaşın çoğunlukla savaşarak geçtiğini sanır ama bu doğru değil. Savaş beklemektir. Sıradaki saldırıyı, sıradaki yemeği ve sıradaki sabahı...”
Yukarıdaki alıntı, Unsere Mütter, Unsere Vater dizisine ait. Bugüne kadar izlediğiniz II. Dünya Savaşı dramalarından daha has, daha Avrupalı ve daha farklı bir savaş dizisi arıyorsanız, UMUV beklentilerinizi karşılamakla kalmayacak ve sizi savaşın kendisine dair uzun bir zihin yolculuğuna çıkaracak.
Editörün notu: Bu yazının önemi büyük. Twitter sayesinde haberdar olduğum UMUV, kaçırdığımız dizileri kaçırmayalım, dizilerle ilgili konuştuklarımız sosyal medyada dağınık kalmasın diye Ekranella'yı kurdurdu bana. Sitenin ilk yazısını da UMUV'dan twitterda bahseden Ö. Miraç Saral'dan istedim. (Biz siteyi açtık, yazı yayınlandı, yaklaşık iki yıl sonra dizi Generation Game adıyla İngilizce konuşulan ülkelerde de yayınlandı.) E.Y.