Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Unsere Mütter, Unsere Väter: Almanya’yı geçmişiyle yüzleştiren dizi
 

PSİKOLOJİK ALTYAPISI SAĞLAM
Diziyi Hollywood’daki muadillerinden ayıran en büyük özelliği, yoğun bir gerçekçilikle örülmüş psikolojik altyapısı. Bu altyapı, her şeyden önce dizinin isminden başlıyor. Mot a mot çevirisi ‘Annelerimiz, Babalarımız’ olan Unsere Mütter, Unsere Väter aynı zamanda Almanların vatanlarına ‘baba toprağı’, Rusların ise ‘anavatan’ demesine bir selam yolluyor. Bunun yanında Nazi Almanyası'nda ‘baba toprağı’ (vaterland) direkt ‘vatan’ anlamına geliyorken, ana toprağı ise doğulan ancak şimdi uzakta olunan memleket anlamına geliyor.

Dizide tarih kitaplarında pek göremediğimiz, ancak Almanya’da savaşın kaybedilmesinin sebeplerinden biri kabul edilen Wehrmacht - SS çekişmesine de değiniliyor. UMUV, kötülüğün insanın özünden mi geldiği, yoksa içinde bulunulan şartlardan mı doğduğu sorusuna da kendince bir yanıt arıyor. UMUV, bir mini dizi olmasının yanı sıra, aslında 270 dakikalık ve üçe bölünmüş bir sinema filmi.

Diğer yandan yapımcılardan figürasyona kadar herkesin ağızbirliği ettiği bir şey var: Dizi, Alman toplumunun toprağa gömmek istediği ve tüm suçunu Nazilere attığı karanlık geçmişiyle tekrar yüzleşmesini sağlamayı hedefliyor. Alman vatandaşlarının; amcalarının, dedelerinin, annelerinin ve babalarının öldüğü, öldürdüğü, ezdiği ve ezildiği Üçüncü Reich dönemiyle bir kez daha yüzleşmesini amaçlayan Unsere Mütter, Unsere Väter, o dönemde yapılanları temize çıkarmak için bahaneler sıralamak yerine, hikayesi yeterince vatansever olmadığı için bugüne kadar anlatılmayan karakterleri sunuyor izleyiciye.
1 2 3 4
Ö. Miraç Saral
03/11/2013 02:10
YORUMLAR




DİĞER HABERLER