Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
AHS: Freak Show’a bilet aldınız mı?

Üç bacaklı kız! Buyur burdan yak!

Öncelikle “Freak Show”un kelime anlamına baktığımızda, “Ucube Gösterisi/Şovu” manasına geldiğini görüyoruz. Bence burada “ucube” kelimesinin yerine, duruma en uygun düşen tabir “hilkat garibesi”. Doğuştan fiziksel gariplik ve farklılıklara sahip sıradışı bir grup insanın, bir sirkte hayatta kalma çabasını işleyecek olan öykü, gerçekten de heyecan verici olmakla kalmayıp her zamanki gibi birçok güzel ve önemli konuya da el atabilecek nitelikte.

Zaten mevzu bahis sirkimiz de eğitimli hayvanların cirit attığı sirklerden ziyade, değişik fiziksel görünüm ve yeteneklere sahip insanlardan oluşuyor. “Freak Show” tabiri de bunu destekler nitelikte. İzleyicilerin, yeni sezonda “sirk” temasının işlenmesini istemelerinin ana nedenlerinden birisi, konseptin çok renkli, ilgi çekici, korku türüne elverişli ve zengin bir konsept olmasıydı elbette. Ayrıca HBO’nun muhtemelen tarihi boyunca yaptığı en büyük hatalardan kabul edilen ve iki sezon sonunda iptali gören, kült mertebesine erişmiş Carnivàle dizisini de nedenlerden biri olarak sayabiliriz. Farkılılığı, komplikeliğiyle ses getiren bu yapım da, adından anlaşılacağı gibi aynı tarzda bir konu işliyordu. Belli mi olur? Belki de bu sezon, Carnivàle hayranlarının bu diziye olan özlemini de bir nevi gidermesine yardımcı olur.

Evet, şimdi hazırsak başlayalım; yeni sezondan detaylar nelermiş bir bakalım:

Konu:

Hikayemiz bu sefer, 1952 yılında geçecek ve Jupiter-Florida’yı kendine mesken edinecek. Olaylar buradaki küçük bir kasabada, artık popülaritesini yitirmeye başladıklarından ötürü gittikçe azalmaya başlayan sirklerden biri çevresinde cereyan edecek. Bazı “karanlık güçler”, sadece kasaba halkını tehdit etmekle kalmayıp öyküde başlı başına bir karakter olan “sirk”imizi de tehdit edecek. Artık yok olmaya başlayan bu “ucube gösterisi” geleneğini devam ettirmeye ve bu şekilde hayata tutunmaya çalışan bir grup “sıradışı” insanın, onları tehdit eden “karanlık güçlerle” mücadelesini de izleyeceğiz.

Kesinlikle bu konudan yukarıda da değindiğim gibi çok iyi noktalar yakalanır. Öncelikle fizik ve yetenek anlamında farklı insanların yaşamlarına, yaşadıkları zorluklara temas etmek, başlıbaşına heyecan verici olacak. Tabii kendi aralarında da bir yarış ve çekişmeye, bin türlü fesat ve entrikaya da konu çok müsait.

Şimdiden bu hikayedeki dramın da en az gerilim kadar yoğun olacağını hissediyorum. Sonuçta, karakterlerin garipliklerinin onları topluma yabancılaştırdığını unutmamak gerek. Yine o zamanlarki “ucube gösterisi” geleneğinin yaşatılmasına çalışmaya tanık olmak da, izlemesi farklı bir deneyim olacaktır. İşin ilginç ve güzel noktalarından birisi, karakterlerin bir yandan “gösterileri” hayatta tutma çabası, diğer yandan karanlık güçlerle sarılmışken, “kendilerini” hayatta tutma çabası olacak. Evet, umarız bu incelikli konuyu, dizimizin ele alış biçimi de her bakımdan incelikli olur ki zaten American Horror Story, bunu yapabilecek sayılı dizilerden.

İlk beş bölümün adları da belli olmuş, hemen yazalım (İlk bölümü de Ryan Murphy yönetecek bu arada):

4x01: Monsters Among Us (Aramızdaki Canavarlar)(
4x02: Massacres and Matineess (Katliamlar ve Matineler)
4x03: Edward Mordrake (Part 1) (Edward Mordrake-Kısım 1)
4x04: Edward Mordrake (Part 2) (Edward Mordrake-Kısım 2)
4x05: Pink Cupcakes (Pembe Kapkekler)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Mert Eşiyok
15/09/2014 11:15
YORUMLAR




DİĞER HABERLER