Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
6 Mart’ta vizyona giren filmler

Nesim Bencoya ve Yönetmen Laurent Cantet

Laurent Cantet ile Soru/Cevap

Festival sırasında film sonrası yönetmenle yapılan söyleşiden:

Küba/Havana tercihinizin sebebi nedir?

2002/2003’ten beri Havana’dayım. Ne olup bittiğini anlaması zor bir yer Küba. Kübalılarla ilişki kurarken hep yoğun ve güçlü bir duygu söz konusu ve bu adanın tarihi de ilginç bir tarih. Her zaman zoru başarmak zorundalar. Küba’yla ilgili efsaneler var. Devrim mitolojisi yoğun bir şekilde var. Her zaman neden ve kim olduklarından emin değiller. Bunları Küba’nın gerçek hayatıyla karşılaştırdığımızda neler olacağını merak ediyorduk. O sırada yapımcımız Havana’da 7 Gün filmi üzerinde çalışma teklif etmişti. Leonardo Padura ile çalışmakta önemliydi. Özünde 15 dakikalık bir hikâye için yazıldı. 2-3 gün sonra bu sürenin bu hikâye için çok kısa olduğunun farkına vardık. Daha değişik bir hikâye yazdım ve Leonardo’ya başka bir filmde görüşeceğimizi söyledim.

Küba’daki sistem üzerine eleştiri yapıyorsunuz. Küba Hükümeti tarafından sansür söz konusu oldu mu?

Bu filmi yapabilmek için yetkililere senaryoyu verdik. Her türlü izni aldık. Üzerimizde hiçbir baskı olmadı. Böyle bir filmin çekilmesi orada bir değişimin olduğunun işaretidir. Bugünden geriye bakınca Küba’nın geçmişinin dürüst bir şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Havana Film Festivali Direktörü, filmi Toronto’da izledikten sonra çok duygulandı. Film aralık ayında orada gösterilecek.

Oyuncuları nasıl buldunuz? Fransız bir yönetmen olarak bu duyguları nasıl yarattınız?

Onlar Küba’da yıldız olan, başarılı ve iyi oyuncular. Filmde anlatılan onların hikâyelerine o kadar yakınki duyguyu vermeleri kolay oldu. Filmin çekiminden önce de çok fazla zaman geçirdik. Bunun katkısı da oldu. Bunun sonucunda karşılıklı olarak yakınlaştık. İlk andan itibaren filmde oynamak istediler.

Filmdeki Eddy karakteri gibi kendisini (Laurent Cantet’tan bahsediyor) sinema sektöründe kirlenmiş hissediyor mu?

Asla! Yapmak istediğim bir filmi yapmak istediğim gibi yaptım. Oyuncuları bile kendim seçerim. Yapımcı veya cast ajanslarıyla çalışmam.

Eddy karakterini canlandıran Jorge Perugorria.

Filmdeki resmi (Rafa karakterinin gençliğinde yaptığı bir resim) kim yaptı?

Eddy karakterini canlandıran Jorge Perugorria Küba’da ünlü bir oyuncu ve iyi bir ressam. Böyle bir resmi kim yapar dediğimde, ben yaparım dedi. Kısa bir sürede de yaptı.

Film çok yanlı. Küba’da sadece bunlar olmuyor. Bu tarz birçok film yapıldı. Neden daha cesur değildi?

Ben burada sosyalizm ile uğraşmadım. Orada gördüğüm bir şeyi aktardım. Bunun dışında Küba’da olan her şeyi gösterme derdim yok. Odaklandığım noktalar göstermek istediğim yerlerdi.

Filmin fragmanı: 

1 2 3 4 5 6 7
Doruk Önal
06/03/2015 14:42
YORUMLAR




DİĞER HABERLER