Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
6 Mart’ta vizyona giren filmler

Chappie: Duygu Yüklü Bir Robot

District 9 ve Elsyium filmleriyle çıkış yapan Neil Blomkamp’ın hem yönetmen koltuğunda oturduğu hem de senaryosuna Teri Tatchell ile birlikte imza attığı Chappie yakın gelecekte geçen bir aksiyon bilim-kurgu filmi. Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde insanlar zıvanadan çıkmışlardır. Her gün 300’e yakın insanın öldüğü bu terör şehrinde, düzeni sağlamak için geliştirilen robot polisler kısa sürede görevlerini yerine getirirler. Artık insan gücüne neredeyse ihtiyaç yoktur. Acımasızca emirleri yerine getiren bu demir yaratıklar istenilen başarıyı ve düzeni sağlamışlardır.

Ancak bu robotların yaratıcısı Deon’un (Dev Patel) daha uçuk bir fikri vardır. Yapay zekâya sahip, kendini geliştirebilen, düşünebilen, zevkleri olan, emirlere itaat etmek yerine kendi sağduyusuyla hareket edebilen bir robot fikri! Bunda başarılı olur ve ilk uygulamasını da çürüğe çıkmış 22 numaralı droid üstünde gerçekleştirmek ister. Ancak bunu gerçekleştirme aşamasında şehrin gangsterlerinin eline düşer. Günümüzde Die Antwoord grubunun çılgın ikilisi olarak bilinen Ninja ve Yo-Landi Visse, filmde kendi adlarıyla bir nevi gelecek kötü dünyadaki kendi versiyonlarını oynuyorlar. Ninja, soğukkanlı ve acımasız bir karakterken, Yo-Landi daha anaç, sevimli bir karaktere sahip.

Yapay zeka Chappie yaratıldıktan sonra Yo-Landi onun annesi oluyor. Chappie ilk anda bir çocuk gibi ürkek ve korkak, içine doğduğu bu dünyayı tanımaya başlıyor. Yaratıcısı Deon onun iyi amaçları olmasını arzularken, ona sahip olan Ninja ise soygun yapıp, para kazanmanın derdindedir.

Bu andan itibaren ise şu soru karşımıza çıkıyor. Bir robot, özellikle de asıl görevi polislik olan bir robot insandan daha insan olabilir mi? Bu soru aslında hikâyenin baştan sona bir özeti diyebilirim. Zira bu soruya cevap arıyor gibi ilerliyor film. Elbette bir bilim-kurguda tam anlamıyla bir gerçekçilik aramak doğru değil ancak içinde yaşadığımız bu dünyaya bu kadar yakın bir zamanda (yıl 2016) geçen bir film için yaratılan atmosfer ve karakter gelişimleri çok da gerçekçi ve sağlam değil. Ancak insanın doğaya ve kendisine zararı yüz yıllardır tartışıladururken film insani duyguları keyifli bir dille sorgulamayı başarmış.

Film genç ve etkiye açık bir zihne sahip olan Chappie üzerinden iyi ve kötü arasında tercih yapmanın, insani duyguların ve bunların muhakemesinin peşine düşmüş. Özellikle ikinci yarıdan itibaren artan aksiyon filmi daha da izlenilir kılıyor.

Filmin fragmanı: 

1 2 3 4 5 6 7
Doruk Önal
06/03/2015 14:42
YORUMLAR




DİĞER HABERLER