Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
The Wire Seyretmek İçin 5 Sebep

Avon Barksdale’in bölgelerinden The Pit’in ofisinde toplantı var. Bölge sorumluları durum değerlendirmesi yapıyor.

3. Televizyon dizilerine burun kıvıran entelektüeller için The Wire, Dickens ve Dostoyevski eserlerinden geri kalmayan görsel bir epik roman okuma imkanı sunuyor.

Hikaye örgüsü her sezon farklı bir çizgide ilerlese de ana eksen, yunan tragedyalarından beri klasik bir tema: “kurulu düzen-birey mücadelesi”. Düzen diye adlandırdığımız şey bürokrasi, kültür ya da sokak-çete raconu gibi değişik formlara bürünse de hikayede hep galip geliyor. Dizinin kötümser atmosferi biraz da bu kaderci-determinist havasından kaynaklanıyor. Anlatıcı, bireylerin tarafını tutmuyor; hatta pek çoğu izleyiciye oldukça çekici gelen karakterlerini kahramanlaştırmamak için elinden geleni yapıyor. Mesela ilk sezondan gözümüze giren dedektif McNulty suçlulardan ziyade polis bürokrasisi ve kendisiyle mücadele ediyor ve bu süreçte izleyicinin gözünde bile gittikçe çirkinleşiyor. Epik romanları andıran zengin bir karakter ve olay örgüsüne sahip olsa da seyirciyi sıkboğaz etmiyor. Yarattığı kişilikleri iç monologlar yahut dokunaklı psikolojik çelişkilerle derinleştirmek için fazladan çabaya girmiyor.

Klasik roman benzetmesinden çekinenlerse diziyi Amerikan rüyasının basit ve gerçekçi bir grafik illüstrasyonu olarak seyredebilir. Özellikle neo-liberalizm ve Amerikan emperyalizmi gibi tanımları çok kullananlar için baştan sona kıymetli argümanlarla dolu. Dizinin yaratıcısı David Simon kendi tanımıyla amerikan politik sisteminden nefret eden öfkeli ve aksi bir adam. Anlattığı biraz da kendi hikayesi.

1 2 3 4 5
Polat No
10/08/2014 10:50
YORUMLAR




DİĞER HABERLER