Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Kasabalı, Siber Suçlu, Büyülü Yaz

Jonathan Strange & Mr. Norrell

“Ne Güzeldir İngilizlik!”

İzleyiciyi sevdiği karakterler ve hikaye dünyasıyla sezonlara yayılan dizilerden daha kısa ama bir sinema filminden de daha uzun süre boyunca bir araya getiren, dolayısıyla hem sinematografik hem de “edebi” haz yönünden en verimli dizi türlerinden biri, mini diziler. Bu yönleriyle özellikle sinemada bir türlü tatmin etmeyen edebiyat uyarlamaları için de en uygun tür bana göre. Minilerin incisi ve güzellikte birincisiyse çoğunlukla İngiliz mini dizileri arasından çıkıyor. Bu yılın en görkemli, şık ve nüktedan minilerinden biriyle de bu yaza girerken tanıştık: Jonathan Strange & Mr. Norrell.

Susanne Clarke’ın aynı adlı ünlü romanından Peter Harness tarafından televizyona uyarlanan yedi bölümlük fantastik dönem dizisinin şu ana dek dört bölümü BBC’de yayınlandı.

Dizi, 19. yüzyıl İngilteresi'nde, Napolyon Savaşları döneminde geçen bir alternatif tarih hikayesi. İngiltere’de bir dönem büyünün var olduğu, sonra pratikte ortadan kaybolarak akademik bir uğraş halini aldığı varsayımına dayanıyor. İki büyücü, asil münzevi Mr. Norrell (Eddie Marsan) ve güçlerinin henüz farkında olmayan delişmen genç Jonathan Strange (Bertie Carvel) bir araya gelerek İngiltere’ye büyüyü geri getirirken bu iki büyük aklın çatışmaları ve çevrelerinde dönen sosyopolitik oyunlarla fırtınalar da kopmakta gecikmiyor. Jane Campion’ın kızı Alice Englert de dizinin önemli karakterlerinden Lady Pole’ü canlandırıyor.

Fantastik bir hikayeye sahip olmakla birlikte Jonathan Strange & Mr. Norrelldaesasmevzu büyü değil, İngilizlik.  Ben çok eğlenceli bulsam da, dizinin Harry Potter türü bir büyücülük hikayesi bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabileceğini peşinen belirteyim. Roman gibi uyarlama da insan ilişkileri ve kültüre bir dönem, çevre, sınıf ve yaşam biçimi merceğinden bakan bir “töre komedyası” ve gotik hikaye özellikleri barındırıyor. Diyaloglarla diziye de akseden dil, 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının Dickens, Austen gibi isimlerinin biçemiyle benzerlikler gösteriyor. Mizahı ve atmosferi güçlü, geçmişi bugüne taşıdığı kadar sizi de başka bir dönem ve diyara taşıyan dizileri seviyorsanız, kaçırmayın.

1 2 3
Zehra Çelenk
12/06/2015 12:49
YORUMLAR




DİĞER HABERLER