Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Geleneksel Oscar tahminleri

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Bryan Cranston - Trumbo

Matt Damon - Marslı (The Martian)

Leonardo DiCaprio - Diriliş (The Revenant

Michael Fassbender - Steve Jobs

Eddie Redmayne - Danimarkalı Kız (The Danish Girl)

Kim Kazanır: Bir devir kapanıyor. Leonardo DiCaprio 29 Şubat 2016 itibariyle Oscar ödüllü aktör olarak anılmaya başlıyor. Yine alamadı muhabbeti de baymaya başlamıştı zaten.

Kim Kazanmalı: The Revenant’taki performansı DiCaprio’nun en özel oyunculuğu mu? Bence değil. Ama Akademi’nin bayılacağı tarzda ve Leo’nun kariyerinde ilk kez bu kadar fiziksel bir rol. Eh, zamanı gelmiş de geçiyordu bile. Zaten rakipleri de oldukça zayıf, sürekli ucunda bir damla gözyaşıyla kırpıştırdığı gözleriyle “Noolur bana Oscar verin” diye bağıran Eddie Redmayne falan var mesela. Leo alsın da hepimiz rahatlayalım.

EN İYİ KADIN OYUNCU

Cate Blanchett - Carol

Brie Larson - Gizli Dünya (Room)

Jennifer Lawrence - Joy 

Charlotte Rampling - 45 Yıl (45 Years)

Saoirse Ronan - Brooklyn

Kim Kazanır: Brie Larson’ın kazanamaması için gerekli şartlar:

* Törenin iptal edilmesi

* Allah göstermesin, tören gecesine kadar adaylardan birinin vefat etmesi

Kim Kazanmalı: Brie Larson’ın Sindirella hikayesine çok da karşı çıkmayacağım, Saoirse Ronan jenerasyonunun en iyi oyuncusu, Brooklyn’i izlenebilir kılan performansı bence Brie Larson’dan daha etkileyici ama cidden çok önemli değil; önünde bir sürü Oscar toplayacağı uzunca bir kariyer var ne de olsa. Brie Larson’ın bir daha şansı olmayabilir.

EN İYİ YÖNETMEN

Adam Mckay - Büyük Açık (The Big Short)

George Miller - Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)

Alejandro G Inarritu - Diriliş (The Revenant)

Lenny Abrahamson - Gizli Dünya (Room)

Tom McCarthy - Spotlight

Kim Kazanır: Oscar tarihinde üst üste iki yıl Oscar kazanan yönetmenler: Joseph L. Mankiewicz — A Letter to Three Wives (1949), All About Eve (1950) ve John Ford — Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941). O yıllarda bu başarıyı tekrarlayacak üçüncü ismin bir Meksikalı olacağını söyleseniz muhtemelen Akademi’den atılırdınız. Inarritu, tarih yazmaya devam ediyor.

Kim Kazanmalı: Yetmişbir yaşında bir Avustralyalı, bu seneye kadar son 24 yılda sinema için çektiği uzun metrajlar üç tane animasyon: Babe: Pig in the City, Happy Feet ve devam filmi Happy Feet 2. Bu adam yıllar sonra Mad Max serisine devam etmek için yönetmen koltuğuna oturuyor ve yaklaşık 40 yıl önce serinin başlangıcında yaptığı gibi tüm Hollywood kodlarına meydan okuyan bir şaheser çekiyor. Sezonun yıldızı tartışmasız George Miller.

EN İYİ FİLM

Büyük Açık (The Big Short)

Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

Brooklyn

Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)

Marslı (The Martian)

Diriliş (The Revenant)

Gizli Dünya (Room)

Spotlight

Kim Kazanır: Son yılların en yakın En İyi Film yarışı. İşin matematiğinden bahsetmeye çalışmıştım; kurguyu The Big Short’a, yönetmeni The Revenant’a verdik. Bu durumda Spotlight’ın En İyi Film’i kazanıp hafiften sürpriz yapacağını düşünüyorum, The Revenant favori olsa da.

Kim Kazanmalı: Yazıyı baştan sona okumayı başaranlar az çok anlamıştır. Mad Max: Fury Road bence sezonun en iyi filmi. Akademi muhtemelen teknik ödülleri verip “Tamam işte daha ne,” diyecektir. Akademi’ye fazla bir film çünkü Mad Max: Fury Road. Fazla yenilikçi, fazla taze, fazla çizgi dışı, fazla feminist. Üstelik bunu neredeyse bütün ABD değerlerini tek tek yermesiyle başarıya ulaşıyor: Tüketim toplumunu gömüyor, cinsiyet kodlarını yerle bir ediyor, anayurt olgusunun içinden geçiyor, kapitalizmi yeriyor ve klasik Amerikan Kahramanı mitini avuçlarının içinde ufalıyor. Üstüne bunu teknik anlamda kusursuz bir şekilde yapıyor. Keşke Akademi George Miller’ın 10’da biri kadar çılgın olabilseydi.

 

Not: Bu yazı Radikal'de yayımlanmıştır.

1 2 3
Aras Bayram
28/02/2016 12:48
YORUMLAR




DİĞER HABERLER