Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Geleneksel Oscar tahminleri


YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM

Embrace of the Serpent

Mustang

Son of Saul

Theeb

A War

Kim Kazanır: Saul’u anlamak zor, sadece arkasında asılı kamerayla onun şeytanı ya da meleği gibi takip ediyoruz hikâyesini; “Yargıla” diyor Nemes belki ama karar vermemizi asla istemiyor. Aşina olduğu kısa film metodolojisiyle de oldukça özel bir iş çıkarıyor. Son of Saul, rahat kazanır.

Kim Kazanmalı: Mustang bekleyen varsa üzülürüm, Son of Saul sezonun özel işlerinden, Mustang’in hiç olmadığı kadar iddialı, yenilikçi ve dokunduğu temaların aksine oldukça naif. Bunların üçünü bir araya getirebilmek herkesin harcı değil.

EN İYİ ANİMASYON FİLMİ

Anomalisa

Boy and the World

Ters Yüz (Inside Out)

Shawn the Sheep Movie

When Marley Was There

Kim Kazanır: Araya nispeten heyecansız-sıkıcı ödülleri alarak sizleri germeyi başardım mı? Güzel. Oscar gecesine hazırlanıyoruz fena mı. Şuralara bir-iki tane KOSTÜM TASARIM falan serpiştirecektim de gönlüm elvermedi. Kostüm Tasarım’ı Mad Max kazanır bu arada. Neyse ne diyorduk. En İyi Animasyon. Inside Out. Diğerlerine katıldıkları için teşekkür ediyoruz.

Kim Kazanmalı: Inside Out sadece kategorinin değil bence sezonun en iyi üç filminden biri, hatta tüm filmler arasında muhtemelen en evrensel kabul göreni. Aynı anda kendi beyin merkezimizdeki beş kontrol noktasına da dokunuyor, üstelik basit bir hikayeyi anlatırken sadeliğiyle büyülemeyi başarıyor. Film bitince hangimiz Inside Out 2: Puberty’yi istemedik ki? Devam filmi istetmek şu devirde büyük başarıdır benim gözümde.

EN İYİ KURGU

Büyük Açık (The Big Short)

Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)

Diriliş (The Revenant)

Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens

Spotlight

Kim Kazanır: Kurgu ödülünün En İyi Film için önemli gösterge olduğu söylenir ama istatistiklerde bunu destekleyecek herhangi bir veri yok, tam tersi Akademi âdeti olduğu üzere gönül kazanmak, mevzuyu eşitlemek için veriyor kurgu ödülünü. Tam burada biraz matematik konuşmamız lazım, En İyi Film için adı geçen ve bitiş çizgisine 100 metre atletleri gibi gelen üç tane film var: Spotlight, The Big Short ve The Revenant. Akademi’nin politik doğrucu tavrı ve film endüstrisinin tamamını kapsama misyonu doğrultusunda Kurgu-Yönetmen-Film ödüllerinin dağılacağını düşünüyorum. Aralarında en ayırt edici özelliği kurgusu olan The Big Short, Mad Max’in önünde sürpriz yapar.

Kim Kazanmalı: Akademi yıllarca Kurgu ödülünü en sapına kadar aksiyon ya da bilimkurgu filmlere verip hayatına devam etti; ta ki 2000’in ortalarına doğru Hollywood yeni kurgu üsluplarını keşfedene kadar. Akademi tutuculuğu, bu yeniliği ödüllendirmeye geç başladı ama biraz kodlarına dönme zamanı gelmiş olabilir burada. Mad Max: Fury Road’un kurgusuna methiye düzebilecek kadar lügatım olsa TDK başkanı olurdum. Saygılar.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİ

Carol

The Hateful Eight

Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)

Diriliş (The Revenant)

Sicario

Kim Kazanır: Nispeten vasat ödül sezonuna damgasını vuran kesinlikle görüntü yönetmenliği. The Revenant bu kadar konuşuluyorsa esas sebebi Leonardo Di Caprio değil, Hollywood’da çığır açan belki Innaritu’dan bile daha değerli olan Emmanuel Lubezki. Ödülü de kazanır nitekim.

Kim Kazanmalı: Ekibe bakar mısınız: Lubezki, Seale, Deakins ve Robert Richardson. Aralarından seçmek evlat seçmek kadar zor olsa da her ebeveynin favori bir çocuğu vardır, birbirimizi kandırmayalım. Ben de favorimi şöyle seçtim: Bu beş filmin herhangi bir noktasından herhangi bir kare göstersem şak diye hangi filmden olduğunu söyleyebilirsiniz? Retorik yoluyla bu ödülü de Mad Max: Fury Road’a vermeyi başardım.

1 2 3
Aras Bayram
28/02/2016 12:48
YORUMLAR




DİĞER HABERLER