Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Çiftliğimiz çok egzotik, gelsenize

Çırçır işçisi Güllü’den Serap Hanımefendi’ye; çok başarılı anlatılmış bir “rags to riches” hikayesi.

Hanımın Çiftliği (2009)

Orhan Kemal’in efsanevi romanından uyarlanan dizi, yüklü bütçesi, başarılı prodüksiyonu ve güçlü oyuncu kadrosuyla zamanında büyük ilgi uyandırdı. Romanın bir başka uyarlaması 1990’da TRT için yapılmış, Muzaffer Bey rolünü Fikret Hakan, Güllü’yü İlknur Bozkurt, Fatma’yı Gülben Ergen ve Cemşir’i Erol Taş canlandırmışlardı.

Hanımın Çiftliği’nde tüm olumsuz koşulların bir arada olduğu sefil işçi mahallesi de zenginliğin rahatın yaşandığı Muzaffer Bey’in çiftliği de yaşayanları ezen ve tüketen mekanlar olarak gösteriliyor; o dünyada mutlu olmak mümkün değil. Baş karakter Güllü (Özgü Namal), kendi doğrularını savunmaktan çekinmeyen, bağımsız bir kadın. Güllü, çırçır fabrikasında her türlü taciz ve sömürü ortamında, her şeye rağmen, para kazanmaya paralel bir bilinç geliştirir. Erkek otoritesine karşı ancak ekonomik güç kazanarak karşı gelebilecektir. Buna karşılık erkekler, yetersiz. Cemşir, Hamza, Berber Reşit ve Zaloğlu gaddar ve benciller.

Güllü’nün babası, Cemşir, şaşaalı bir aşiret yaşamından, pamuk tarlalarında çapa işçiliğine düşmüş, ağalara, beylere, ırgat temin ederek ve çocuklarının yevmiyelerini ellerinden alarak geçimini sürdüren biridir. Ağabeyi Hamza da Güllü’yle birlikte aynı fabrikada çalışır ancak o, tıpkı babası gibi zorbadır. Güllü’nün sevgilisi Kemal (Caner Cindoruk) makine dairesinde çalışır, bir loser gibi kuru sevgisiyle herşeyin üstesinden gelebileceğine inanır ama bir türlü doğru zamanda yapması gerekeni yapamaz. Muzaffer Bey (Mehmet Aslantuğ) ise, tuttuğunu koparan ailesinden kalan toprakların verdiği güçle rahatlıkla yaşayan, Avrupalarda yetişmiş bir ağadır. Canı ne isterse elde edebilir; öyle ki yeğenine eş olarak gelen Güllü’yü kendine alır. Muzaffer Bey’in yaşam tarzı köylüyü rahatsız etse de dengeler para ve yetki üzerine kurulduğundan köylüler bu duruma tepki gösteremezler. Bununla birlikte, içten içe efendilerini alt edecekleri günü beklerler, yeni partiyi umut olarak görürler.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Defne Akman
29/06/2014 22:20
YORUMLAR




DİĞER HABERLER