Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
#istfilmfest2019 özel rehberi

Festivaller, özel günler, özel gösterimler... ne güzel ki gün geçtikçe çoğalıyor. 1982'de Onat Kutlar sayesinde üç filmlik 'Sinema Günleri' olarak başlayan, 1985'te İstanbul Film Festivali'ne dönüşen şimdinin #istfilmfest'i çok uzun yıllar boyunca İstanbullu sinemaseverlerin biricik besin kaynağıydı. Yeri her zaman ayrıdır. 

Bu yıl 38. kez düzenlenecek olan festivalin bilet satışları önümüzdeki hafta başlayacak. Program oluşturmaksa en zor işlerden biri. Biz şöyle bir yol izledik, çok işimize yaradı, belki sizin de yarar... 

Önce hadiseyi kavramak için bu yılki festivalin basın bültenini önümüze aldık. Afişi kim yaptı, açılış filmi ne, kim neye sponsor, hangi salonlar var, bilet fiyatları ne, hamilik nedir, bu yılın yenilikleri neler vs. gibi bütün soruların cevapları hatta bazı bölümlerin film listeleri burada var. 

Sonra, bunca film arasından seçim yapmayı kolaylaştırmak için bölüm bölüm bütün filmleri listeledik, her filmin fragmanını tanıtımının önüne iliştirdik. Genellikle İngilizce altyazılı olanları seçmeye gayret ettik ama bu hepsi için mümkün olmadı elbette. Bazı filmlerin de fragmanı yok ama basın toplantısı görüntüleri var. (Çok az sayıda filmin hiç görüntüsü yok, bir de sadece yarışma filmlerinin daha önce almış oldukları ödülleri belirttik.) Size de görmek istediğiniz filmleri seçmek kalıyor. 

Bölümler şöyle:

1. İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Galalarda geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, gişe yıldızı parlak filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak.

2. Uluslararası film festivallerinde öne çıkan, dünyanın dört bir yanından çoğu ödüllü filmlerden oluşan Dünya Festivallerinden bölümü, en son sinema akımlarını yansıtıyor, dünya sinemasının en yeni yapıtlarını bir araya getiriyor.

3. İlk veya ikinci filmlerini çekerken dünya sinemasına farklı bir soluk getiren, özgün yaklaşımlarıyla beğeni toplayan genç yönetmenlerin uluslararası festivallerde dikkat çeken, geleceğin klasikleri olmaya aday yapıtları Genç Ustalar bölümünde. 

4. Siyaset, diplomasi, adalet, ekonomi, sosyoloji ve sanat gibi farklı konuları işleyen bu filmler Belgesel Kuşağı'nda yer alıyor ve toplumsal değişimleri ele alıp gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izliyor.

5. İlk kez 2010 yılında festivalde yer alan ve kısa sürede festivalin vazgeçilmezlerinden biri olan Antidepresan bölümünde hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya beklenmedik ters köşelerden bakan filmlerin bir araya getirdiği bir seçki sunuluyor.

6. Sinemaseverler ve müzik tutkunları, bu yıl festivalin Musikişinas bölümünde, dünyanın farklı bölgelerinde müzik tarihine damga vurmuş ikonik isimlerin özgün ve çarpıcı hikâyelerini anlatan filmleri izleyecek.  

7. Festivalin, aşkın ne yaşı ne de cinsiyeti olduğunun altını çizen Nerdesin Aşkım? bölümü, aşkı bulmanın, aramanın bin bir yolu olduğunu anlatan filmleri bir araya getiriyor.

8. Çiçek İstemez,merkezinde kadınlar olan filmleri bir araya getiriyor. Bölüm kapsamında, gerçek hayatta da sinemada da kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların hikâyelerinin anlatıldığı 10 film yer alıyor. 

9. Cinemania, sinema aşkından, “sinefil olmaktan”, “sinema tutkusundan” yola çıkıyor; sinema dünyasının en iyileri, yıldızları, yol gösterenleri, köşe taşları, anıtları burada buluşuyor… Bu seçkide başyapıtlar; kayıp, kült veya yeniden gündeme gelmiş klasiklerin restore edilmiş sinema kopyaları; sinema hakkında çekilmiş, sinemacıları veya film sanatını gündeme taşıyan sürprizler yer alıyor.

10.İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en etkili yönetmenlerinden Stanley Kubrick’i, ölümünün 20. yılında Başyapıt Fabrikası: Kubrick bölümüyle anıyor. Bu bölümde Kubrick’in tüm uzun metraj filmografisi yer alıyor.

11. 38. İstanbul Film Festivali’nin tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı filmlerden oluşan bölümü Mayınlı Bölge'de dokuz film yer alıyor. Yunanistan’dan ABD’ye, İngiltere’den Şili’ye çeşitli ülkelerden bir seçkiyle alışılmadık, öncü ve sivri filmler beyazperdede sinefillerle buluşuyor. 

12. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 

13. Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan dokuz film yarışacak.

14. 13 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor.  

15. Ulusal Belgesel Yarışması belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenleniyor.

16. Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla yapılıyor.

Filmlerinizi seçtikten sonra hangisini nerede ve ne zaman göreceğinize karar vermek için bir de çizelge lazım size şimdi, o da burada

O halde hepimize 38. kez iyi seyirler. 

 

EKRANELLA

 

 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER