Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
Önce iş güvenliği değil, can güvenliği

Ekranda izlediğimiz güzel evleri, pırıltılı hayatları kurmak için uğraşan set çalışanları ne yazık ki kötü haberlerle giriyor hayatımıza.

Bu hafta birbiri ardına aynı setle ilgili önce tecavüz ardından da ölüm haberi aldık. Kaçak Gelinlersetinde çalışan Engin Küçüktopuz, iddialara göre üç günde 45 saat mesai yaparak, ağır koşullara dayanamayıp kalp krizi geçirerek kaybetti. Hikayeyi yapım şirketi tarafından dinlemek için temas kurmaya çalıştık. Ancak defalarca telefonla ve maille ulaşmaya çalışmamıza rağmen yanıt alamadık. İstedikleri her zaman, söyledikleri her şeyi buraya ekleriz elbette.

Bunun üzerine çeşitli sendika temsilcileri ve avukatlarıyla görüştük. Ve sektör gerçekleri konusunda bilgi edindik. Oyuncular Sendikası Örgütlenme Birimi Sorumlusu Yeşim Girgin ise, yoğun geçen Genel Kurul sonrasında bize vakit ayırarak sorularımızı ayrıntılı olarak yanıtladı. Uzun çalışma saatleri nedeniyle setlerde verilen kayıplara yenilerinin eklenmemesi için neler yapılması gerektiği ve koşullar konusunda yaptığımız röportajı ilginize sunuyoruz;

Setlerde ortalama kaç saatlik bir mesai var? Ne kadar zamanı aşarsa fazla mesai olur?
Yeşim Girgin- Çalışma saatleri sektörümüzde epey değişkenlik gösteriyor. Bugüne kadar 32 saat çalışan setler de gördük 16 saat çalışan setler de. Fakat ortalamaya vurduğumuzda 17-18 saat çalışmak bu sektör için maalesef olağan bir şey. Size bu konuyu çok basit bir örnekle anlatmak istiyorum. Reklam sektöründe çalışan set işçileri çalışma koşullarını düzeltmek üzere örgütlendiler, Oyuncular Sendikası olarak biz de bu arkadaşlarımıza tam destek verdik (gerek hukuk, gerekse örgütlenme açısından). Bildiğiniz gibi reklam çekimleri dizi-sinema gibi uzun süreli işler değildir. Bu arkadaşlarımız reklam yapımcıları ile imzalanmak üzere örnek bir sözleşme hazırladılar, aynı zamanda da taleplerini reklam yapımcılarına ilettiler. Burada dikkatimizi çeken önemli detay şuydu; talepler arasında “en az 15 saat çalışılır” yazıyordu. Set işçileri günde kaç saat çalışıyor ki 15 saat çalışmaya razılar sorusu geliyor akla. Bir de bu talep reklam sektöründe çalışan set işçilerine ait. Sinema-TV sektörünü düşündüğümüzde ise hem oyuncu hem set işçisi açısından daha kötü koşullarla karşı karşıya kalıyoruz.

Fazla mesai ise diğer sektörlerle aynı çünkü oyuncular ve set işçileri de işçidirler ve iş kanununda yazan her madde onlar için de geçerlidir. Dolayısıyla sekiz saatten fazlası fazla mesaiye girmektedir. Tabii mesai uygulaması sektörümüzde maalesef yok.

1 2
Defne Akman
13/09/2014 01:40
YORUMLAR




DİĞER HABERLER