Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Hangimiz sevmedik çılgınlar gibi?

Varlığım, kapitalizme armağan olsun

Peki ya Don’a ne oldu? Kendisiyle asla bir araya gelmeyecek tek şey olan yoga esnasındaki o son derin ‘ommmm’undan sonra başına ne geldi? Bunun sırrı da bence finalin en sonunda yer alan Coca Cola reklamıydı. O reklam orjinal bir Coca Cola reklamıymış ve şu anda Coca Cola’nın hala dünyada devam eden stratejisinin başlangıç noktasıymış. Tüm dünyada yumurtadan sonra en çok bilinen şeklin Coca Cola şişesi olmasını başlatan süreç o reklamda gizli.

İşte burada da Mad Men’in reklamcı çocuklarının ne olduğunu gösterdiler bize. Eski solcu olan, sosyalizme inanan ama kariyerlerini çocuklara bisküvi satmaya çalışarak kazanan insanların durumu o. Ferrari’yi satmadan önce satın almak isteyen ilk insanlar bunlar. O güzel insanlar o derin yoga egzersizlerini yaptılar, ideallerini bir kenara bıraktılar ve  dünyaya kola satmak için yaşamlarına devam ettiler. Son reklamla Mad Men dedi ki “Biz gidiyoruz ama bu dünyaya bıraktıklarımız sonsuza kadar devam edecek. Siz yıllar boyunca bundan kurtulamayacaksınız.” Don Draper’ın son gülümsemesinin sırrı da buydu. Sonsuz hiçliğinin anlamını çözmüştü. Ve kaldığı yerden devam edecek.

Dünyaya kola satmak için plazanın 23. katındaki odasına kurulacak, kampanyalar üretecek, stratejiler geliştirecek, arada bir ruhsal buhranlar geçirecek ama işine devam edecek. Kola satacak, deterjan satacak, sigara satacak... Tüm varlığını kapitalizme armağan edecek. Dünyaya sonsuza kadar alış veriş yaptırıp, hayatları da, hayalleri de tüketmeye devam edecek.

İşte bu da dünyanın acımasızlığı ve de 60’ların dahi reklamcılarının gelecekleri nokta için; Matthew Weiner’ın insanlığa yazdığı son trajedi oldu.

1 2 3 4 5
Yiğit Karaahmet
21/05/2015 09:45
YORUMLAR




DİĞER HABERLER