Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Kim der ki Star Trek 50 yaşında!

İKİNCİ KUŞAK FİLMLERİ:

İlk dizinin yayına başlamasının üstünden 20 yıl geçtikten sonra İkinci Kuşak Star Trek ekrana geldi. Hayranlar eski ekibin yokluğuna önce alışamasalar da üçüncü sezonla birlikte büyük bir izleyici patlaması yaşandı Next Generation’da. O dönemin filmleri de oldu tabii.

Star Trek: Generations (1994)

Uzay Yolu: Yeni Nesil

Yönetmen: David Carson

Oyuncular: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, William Shatner, Malcolm McDowell, James Doohan

Konu: Kaptan Kirk ve mürettebatı gerçekten emekli olmuş durumdalar. Atılgan’ın başında genç bir isim, Kaptan Harriman var artık. İlk seferlerinde Kirk, Scotty ve Chekov’u da konuk yolcu olarak yanlarına almışlar. Ancak her şey ters gidiyor ve Atılgan paramparça oluyor. Bu kazadan 78 yıl sonra yepyeni bir Atılgan, Kaptan Jean-Luc Picard idaresinde karşımıza çıkıyor. Picard ekibi kazanın olduğu yerde, büyük bir silahı elinde bulunduran ve çılgınca emelleri olan Dr. Soran’la baş başalar. Picard, Kirk’ten yardım istemek zorunda.

Notlar: Dizinin eski ve yeni kaptanları aynı amaçla omuz omuza verseler de ikisini karşılaştımak kaçınılmaz. James T. Kirk: Çok yönlü, aşık, savaşçı, ayaklı kütüphane, kumandan, şakacı, bir göreve üç ömür sığdırabilen bir ‘halk adamı’, bir uzay kovboyu. Kimseyi takip etmez, takip edilir. Güçlü değer yargıları vardır ama gerekirse hileye başvurmaktan kaçınmaz. Kahramanı Abraham Lincoln’dür. Bir taktik dehasıdır ama yüz yüze görüşmelerde Picard’ın soğukkanlılığına sahip olamaz. Judo ve güreş karışımı dövüş stiliyle bütün yaratıkları, Yunan tanrılarını, Ricardo Montalban’ı alaşağı edebilir. Hiçbir şey onun hızını kesemez. Serseri deyip kenara atamazsınız, sürekli derinliklerinden yeni bir şeyler çıkarır. Ara sıra depresyona girer, sıradan insana özgü, hayat ve iş dengesi gibi çelişkiler yaşar. Karmaşık, kusurlu ve ilişki kurulabilecek bir karakterdir. Star Trek’in en önemli anlarını düşünün, hepsinde Kirk vardır.

Jean-Luc Picard: James Tiberius Kirk’le hiç alakası olmayan bir karakter. Bu kel, bariton sesli, orta yaşlı komutan yerini aldığı Kirk’ün üç sezonda ve dört filmde yapamadığını yapar, bir emir verdiğinde galaksi sarsılır. Ezberindeki Shakespeare dizeleriyle, bıçak kadar keskin ve net diksiyonuyla yıldız filosunun en rafine subaylarından biridir. Kirk her savaşa kendi koştururken Picard gerçek bir komutan gibi işleri delege eder. Zor bir karar vermesi gerektiğinde kalbi sanki çelikten yapılmış gibi davranır. Naziktir ama asla savaşmaktan kaçınmaz. Klingonlara kendi dillerinde küfreder, sınırsız güç sahibi yaratıklara sözleriyle haddini bildirir, adını verdiği askeri bir taktik bile vardır: Picard manevrası. (Kirk manevrası diye bir şey yok.) Kirk’ün cesareti ve Spock’ın zekası Picard’da birleşmiştir.

 

 

Star Trek: First Contact (1996)

 

Uzay Yolu: İlk Temas

Yönetmen: Jonathan Frakes

Oyuncular: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Alfre Woodard, James Cromwell, Alice Krige

Konu: 24. yüzyılda Atılgan’ın kaptanı artık Jean-Luc Picard. Gemi tarafsız bir bölgeye geldiğinde Federasyon gemilerinin bir Borg Küpü ile savaştıklarına tanık olur. Picard’a çatışmalara müdahil olmaması komutu verilir ama Federasyon gemilerinin bozguna uğradığını gören Picard bu emre itaat etmez. Borgların dev bir küresini takip eden Atılgan ve mürettebatı ansızın zamanda geriye giderek kendilerini 2063 yılında bulurlar. Yani Zefram Cochrane’in ışık hızını aşan ilk yolculuğun üstesinden geldiği ve insanlarla uzaylıların ilk temas kurduğu tarihte. Borgların niyeti bu teması engellemektir.

Notlar: 1996 yılındayız. Yani Star Trek’in arzı endam edişinin 30. yıl dönümünde. Atılgan’ın dümeni Yeni Kuşak ekibinde ama dizinin yaratıcısı Roddenberry’in kuralları hala geçerli. Bu sekizinci Star Trek filmi, Kirk, Spock ve dostlarının görünmeyeceği ilk film. Bir önceki Yeni Nesil’in gişe sonuçlarından sonra Roddenberry kurallarına bir el atılması gerektiği iyiden iyiye kabul ediliyor. İlk Temas, bilim kurgunun temel kurallarına geri dönüyor. Kötü yaratıklar, daha iyi efektler, mizah ve son filmin melankolik kaptanı yerine aksiyon kahramanı bir Picard. Bu arada Star Trek ürünleri satış rekorları kırıyor. Oyuncuların hepsi durumdan memnun sayılmaz. Her yanda oyuncaklar, satranç takımları, kahve fincanları. Patrick Stewart, “Benim kafamla kahve içmelerini istemiyorum,” diyor bir kafede gördüğü, Picard’ın kafası şeklindeki kahve fincanını kastederek.

 

 

Star Trek: Insurrection (1998)

Uzay yolu: İsyan

Yönetmen: Jonathan Frakes

Oyuncular: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, F. Murray Abraham, Donna Murphy, Anthony Zerbe

Konu: Ba’ku gezegeninin yalnızca 600 sakini vardır ve hepsi de teknolojiyi reddetmiş, yalnızca tarım ve hayvancılıkla yaşayan canlılardır. Gezegenin en önemli özelliği havasında hücreleri yenileyici bir radyasyon bulunmasıdır. Bundan dolayı gezegende yaşayan insanlar gençleşmektedir. Kaptan Picard ve ekibi gezegenin bir süredir Federasyon’la ortak şekilde çalışan bir ırkın radarında bulunduğunu farkeder. Niyetlerini anlamak zor değildir.

Notlar: Serinin dokuzuncu, İkinci Kuşak’ın üçüncü filminin en büyük özelliği Kaptan Picard’ın bu filmde aşık olması. Genellikle uzun bir dizi bölümüne benzetilen filmde uzay görüntülerinin tamamı bilgisayarda üretilmiş. Patrick Stewart 1987’de Star Trek: İkinci Kuşak dizisinde rol almayı kabul ettiği zaman, Atılgan’ın dümenine kimin geçeceğinin kimileri için ABD başkanının kim olduğundan daha önemli olduğunu hayretle farketmişti. Geminin Kirk’ten sonraki ikinci kaptanı olarak 178 dizi bölümü ve üç filmde Picard’lığını sürdüren Stewart, bazen Star Trek’in hiç bitmeyeceği hissine kapılıyormuş.

 

 

Star Trek: Nemesis (2002)

Uzay yolu: Nemesis

Yönetmen: Stuart Baird

Oyuncular: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Tom Hardy, Ron Perlman, Dina Meyer

Konu: Geminin ikinci kaptanı William Riker ile danışmanlardan Deanna Troi eğlenceli bir düğünden sonra Atılgan’la balayına gideceklerken, Romulan hava sahasından gelen bir yardım çağrısına cevap veren Atılgan, bilmediği bir gezegene iner. Buradan Romulus’a gönderilen ekip gezegenin yeni yöneticisi Shinzon’la tanışır. Shinzon, Romulanlar tarafından Picard’ın klonu olarak yaratılmış ama Senato’nun bütün üyelerini katledip diktötürlüğünü ilan etmiştir. Giderek bozulan sağlığını eski haline döndürmek için Picard’ın genetiğine ihtiyacı vardır ve Shizon bu nedenle Picard’ı kandırıp kaçırmıştır.

Notlar: Serinin 10., İkinci Kuşak ekibinin ise son filmi bu. Senaryosu, Gladyatör’le Oscar adayı olan John Logan’ın kaleminden çıkma. Logan, çocukluğundan bu yana en sevdiği dizilerden birine sevgi ve saygısını belirtmek için çok güzel bir fırsat yakalamış. “Amacım hayranlar için bir film yazmaktı,” diyor. “İyi bir Star Trek filmi nasıl olur diye çok düşündüm. Sonra çok radikal bir kavram geldi aklıma. Bu karakterler yaşlanıyordu, zaman onlar için de geçiyordu ve bunu inkar edecek, yok sayacak değildik.” Nemesis’in ana teması sonlar olsa da Picard’ın şeytani klonu Shizon’u oynayan Tom Hardy için her şey daha yeni başlıyordu. Jude Law’a verilmesi düşünülen rolü Hardy almıştı. Film gösterime girdikten sonra yapımcı Rick Berman, “Kesinlikle bir Star Trek filmi daha olacak. Kar etmeyen hiçbir film olmadı seride ama hangi oyuncularla ne zaman çalışacağız, hiç belli değil,” derken İkinci Kuşak’ın da sonuna geldiğini belli ediyordu.

1 2 3

15/08/2016 15:23
YORUMLAR




DİĞER HABERLER