Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
BluTv’nin yeni dizisi başlıyor

“İnternet üzerinden yasal olarak dizi, film, program izlenebilecek yeni bir platform. Netflix'i düşünün, BluTV onun yerli malı olanı,” diye tanıtılmış Hürriyet Cumartesi’de geçen yıl 23 Ocak 2016’da sessiz sedasız deneme yayınına başlayan BluTv. İlk yerli platformumuz, geçtiğimiz ay ilk özgün içeriği olan Masum dizisini yayına aldı. Haluk Bilginer, Ali Atay, Okan Yalabık, Serkan Keskin, Tülin Özen, Nur Sürer gibi oyuncuların rol aldığı ve bütün yorumlarda dünya çapında bir iş olduğunda birleşilen diziyle ilgili övgülere sosyal medyada rastlamamış olamazsınız. Hem sektörden hem izleyiciden tam not alan Masum gibi dizilerin devamının gelmesi aslında bir parça da bizim elimizde, bu platforma üye olmak, zevkle izleyeceğimiz dizilere kendi çapımızda destek vermek anlamına da geliyor. Masum’un methini duyup da nereden, nasıl izleneceğini soranlar hala var. Onlara 24 Şubat Cuma yayına başlayacak ikinci özel içerik Sahipli’yi nasıl izleyeceğini merak edenler eklenecek. BluTv’yi kısaca tanıtalım, katettiği yola bakalım. Ama önce en son haberler:

Özel ne var BluTv’de?

İkinci özel içerik yayında. 10 bölümlük korku dizisi Sahipli’nin yazarı ve yönetmeni Sabit Kanca, Siccin, Musallat filmlerinden tanıdığımız Alper Mestçi. Yapımcılığını D Productions’ın üstlendiği dizinin başrollerinde Funda Güray, Baran Akbulut, Sait Genay, Ferit Kaya, Koray Şahinbaş yer alıyor. Dizinin konusu ise şöyle; yaşadığı felaketin etkisiyle yıllar sonra doğduğu köye doktor olarak dönmeye karar veren Büşra, geçmişi en az onunki kadar yaralı öğretmen Selim ile geri dönülmez bir yolculuğa çıkar. Gerilimi adım adım artan hikâyenin düğümü de, Selim ile Büşra’nın birbirlerini daha iyi tanımasıyla neredeyse çözülmez hâle gelecektir. Her bölümü ortalama 60 dakika olan BluTV’nin yeni korku dizisi Sahipli toplam 10 bölümden oluşuyor ve haftada iki bölüm olarak yayınlanacak.

Ayrıca, milletçe soluk soluğa takip ettiğimiz bir cinayetten esinlenen docu-drama dizisi de sırada. Bu seri devam edecek, büyük yankı uyandıran toplam üç cinayet ekrana gelecek. Almanya’nın batı ve doğu kesimi arasında duvar olan yıllarını anlatan dizi Deutschland 83 ile 18 yaşında tahta çıkan ve 63 yıl İngiltere’yi yöneten kraliçe Victoria dizisi yayında zaten. Bu bahar yayına girecek yeni yabancı dizilerin heyecanla beklenen bazıları için anlaşma aşamasındalar. Filmler konusunda, salonlarda çok yer bulamayan festival filmlerini izleyiciyle buluşturan oluşum Başka Sinema ile iş birliği görüşmeleri sürüyor.

Nasıl üye olunuyor?

www.blutv.com.tr adresine girip üye olunuyor. Herhangi bir cihaz, kurulum yok. Sadece kredi kartı numarası vermek gerekiyor, ilk hafta ücretsiz. İkinci hafta başlayan aylık ödeme ise ayda 9.90 TL. Üyelikten çıkmak da internet üzerinden, iki tıkla mümkün.

Nasıl izleniyor?

BluTv uygulaması belli başlı tüm akıllı telefon ve televizyonlarda var. Yani doğrudan televizyonunuzdaki uygulamadan, bilgisayardan, tabletten, telefondan BluTv uygulamasını açıp izliyorsunuz. ‘Masum’un yayınlanmasından sonra yeni üye olanların bazı şikayetleri çarptı gözüme. Mesela diyelim bir dizinin bir bölümünü izlerken kapatıyorsunuz, sonra geri geldiğinizde bölüm kaldığınız yerden değil, baştan başlıyor gibi. Ben hiç karşılaşmadım böyle bir sorunla ama yine de sordum yetkililere, gerçekten de güncellenmemiş cihazlarda bu sorun yaşanabiliyormuş. Tablet ve bilgisayar gibi kullanıcının güncelleyebileceği ve uygulamanın son sürümüyle uyumlu olabilecek cihazlarda sorunu hemen gidermek mümkün, bazı eski model televizyonlar için de üreticilerle görüşülüyor. Sosyal medya üzerinden kendilerine iletilen her teknik sorunla yakından ilgileniyor ve hemen giderilmesi için uğraşıyorlar zaten. Ayrıca yurtdışında da üyelik webde geçerli.

Victoria'nın ilk sezonu sekiz bölüm. İkinci sezon da ısmarlandı.

Neler var platformda?

Önce filmler: Yerli filmler arasında saymak doğru mu olmayabilir ama Fransa’nın Oscar adayı Mustang geçen yıl  festivalde gösterildikten çok kısa bir süre BluTv’deydi mesela. Türk sinemasının Ana Yurdu, Abluka, Sivas, Baskın, Misafir gibi her yerde hemen ulaşamayabileceğimiz son dönem iyi işlerinden önemli bir kısmı da var platformda. Yabancı filmler kategorisi zengin, festival filmleri, Oscarlı filmler, klasikler. Filmlerin alt yazı, dublaj seçenekleri var. Bazı filmlerde seçeneklere ulaşılamıyor, onları bildirmek lazım, sorun hemen gideriliyor. Yetişkinlerin izleyebileceği filmler kategorisinde bazılarının sansürlü olduğu şikayetleri vardı, gerçekten de uygulamaya aktarırken bazı filmler sansürlü olarak aktarılmış ama hepsi tek tek ayıklanıp sansürsüz versiyonları yüklenmiş, ya da orijinal haline ulaşılamayan filmler kaldırılmış.

Filmler kategorize edilmeye başlanmış, türe göre arama yapılabiliyor artık ama yine de kendi izleme listenizi oluşturmanız en iyisi. Her filmin ‘detay’ bölümünde ‘listeye ekle’ tuşuyla oluşturacağınız kendi listeniz üzerinden gidersiniz sonra. Bu arada yine sosyal medyada konu olan kategorilerden birini, ‘Jude Law ve Ali Atay filmleri’ konusu şöyle: Sitede yapılan aramalara göre otomatikman oluşturuluyormuş bu kategoriler, devamı da gelecek. BluTv’nin film arşivinin Netflix’e göre bariz bir şekilde zengin olduğunu belirtmek lazım. Belgeseller en zayıf kategori hali hazırda, bu alana ağırlık verdiklerini söylüyorlar. 

Diziler: Yerlilerden Kanal D’nin gelmiş geçmiş bütün dizileri, halen yayında olanlar, klasiklerden Kaynanalar gibi örnekler var. Yayını kaçırılan dizileri reklamsız, tek parçada izleyebiliyorsunuz. Yabancı diziler arşivi yerliye göre daha zayıftı ama Nat Geo dizisi Mars’ı kanal yayınından önce, Jude Law’lu The Young Pope’u ABD yayınından önce platforma alarak, bu alanda da gelişmeleri yakından izlediklerini belirttiler. Yabancı diziler konusunda Netflix’le boy ölçüşmeye daha çok zaman var demeden geçmemeli.






YORUMLAR




DİĞER HABERLER