Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
FOTO HABER
ABD dizilerinin güçlü kadınları

Bir diziyi izlenebilir kılan nedir? Bu soruya verilebilecek çokça yanıt, açıklanabilecek birçok parametre var. Konusu, çekim kalitesi, senaryosu, efektleri… Aslında bunların hepsi önemli ama ya karakterler? İzlemeye doyamadığımız, kendimizden bir parça arayıp durduğumuz, gerçek ya da gerçek üstü hayatlarına ortak olduğumuz karakterlerin yüzü suyu hürmetine takip etmiyor muyuz birçok diziyi? Karakterlerin serüvenlerini, varacakları yerleri, ulaşacakları ya da ulaşamayacakları noktaları görmek istemiyor muyuz? Elbette tersi durumlar da söz konusu ama güçlü karakterler, yani dizilerin yüzleri, bizi her hafta televizyon ya da bilgisayar başına kilitleyen en önemli faktörler.


Bu yazımda, Amerikan dizilerinin güçlü kadın karakterlerini hatırlatacağım. Tabii ki kendi favorilerimden yola çıkarak. Aslında dizi ve film dünyasına baktığımızda, baskın olan karakterlerin çoğunlukla erkekler olduğu hiçbirimizin gözünden kaçmıyor. Bundan ayrıca bir yazı konusu çıkabilir. Yine de bazı dizilerde yan karakter olarak lanse edilse de aslında öyle olmayan ya da dizinin tamamen üzerine kurgulandığı kadın karakterler yok değil. Öyle kadınlar ki bunlar, güçlerine hayran kalıyoruz, hatalarına hayret ediyoruz. Düştüklerine kaldırmak, en azından omuz vermek istiyoruz. Bazen öyle şeyler yapıyorlar ki, sinirden deliye dönüyoruz. Bazen de hayatla başa çıkma yöntemlerini örnek alıyoruz, erkeklerin dünyasındaki başarılarına gıpta ile bakıyoruz. Belki de başka bir hayatta öyle olmayı diliyoruz! Ve biiliyoruz ki diziler asla sadece dizi değiller!

NOT: İzlemeyenler için dizilere dair spoiler içerir!

House of Cards - Claire Underwood

Dizi tarihinin belki de gelmiş geçmiş en cool karakteri, Robin Wright’ın etkileyici performansıyla hayat bulan Claire Underwood dersek, herhalde birçok kişi altına imzasını atar. ABD başkanı olma uğruna uygulanmadık kirli strateji bırakmayan Francis Underwood’un, kendisinden hiç de aşağı kalmayan, hatta Francis’i Francis yapan kişi Claire Underwood. Bir kadın bu kadar mı hırslı, bu kadar mı acımasız, bu kadar mı şeytani, ama bir o kadar da hayran olunası nasıl olur bilemedim. Hani derler ya, her başarılı erkeğin arkasında bir kadın olur; işte onun ekranda vücut bulmuş hali. Ama sadece, “aman beyim bir yerlere gelsin” mantığı yok hatunda; kendi istekleri, kendi idealleri ve çıkarları da var. El ayak çekildikten sonra, kocasıyla pencere önünde yaptıkları keyiflerin de hastasıyız!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >
YORUMLAR




DİĞER HABERLER