Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Zıpkın gibi, fişşek gibi: S1F1R B1R
Sıfır Bir - Bir Zamanlar Adana'da ilk bölümüyle 1 Haziran 2016'da yüklenmiş Youtube'a; "Türkiye'nin en iddialı, en gerçek, en sert internet dizisi" şeklinde bir küçük tanıtımla. Savaş Ay'ın armağanı tabirle "zıpkın gibi, fişşek gibi" bir dizi olduğu 15 dakikalık ilk bölümden belliydi. Belli olmayan, tamamen kendi imkanlarıyla ortaya çıkardıkları bu işi ne kadar sürdürecekleri ve ne kadar izlenecekleriydi. Şimdi bakıyorum o ilk bölüm 11 milyon 209 bin kere izlenmiş durumda ve Sıfır Bir - Bir Zamanlar Adana'da ikinci sezonunun müthiş 'kanlı düğün' finalinden sonra üçüncü sezonuna BluTv platformunda devam ediyor. Netflix derdine yansın bence. 
 
 
Peki nasıl bir dizi bu? 
The Washington Post'un diziyle ilgili 31 Ekim 2017 tarihli geniş haberinde de belirttiği gibi ekranları saran dönem dizilerinden, romantik komedilerden ve takım elbiseli, son model arabalı mafya üyelerini izlediğimiz dizilerden çok farklı. Adana'da bir göç gettosu olan Hürriyet mahallesinde büyümüş, yasadışı yollara bulaşıp, zamanla Adana’nın en güçlü çetesi olan bir grup gencin hikayesi. Bu gençler uyuşturucuya, kadın ticaretine ve mahalleliye sırtını dönenlere karşı amansız mücadele içinde. Dizinin arka planına ise grafiti, rap ve sokak kültürü hakim. Plato olarak isteseniz de bu kadar güzelini kuramayacağınız bir yerde, Hürriyet mahallesinin ta kendisinde geçiyor olaylar. Adana ve civarı da karış karış geziliyor sokağın gerçek yüzünü yansıtan dizi boyunca. The Washington Post'ta The Wire'ı hatırlattığını belirtmişler dizinin. 
 
Kimler var? 
Bir kere tanıdık kimse yok. Zaten dizinin en güzel, gerçekçiliğinin en çok altını çizen yanı da bu bence. Hürriyet Mahallesi'nde doğup büyümüş 20'li yaşlarındaki üç çocukluk arkadaşı Savaş (Savaş Satış), Cio (Cihangir Ceyhan) ve Özgür'ün (Özgür Meriç) dostlukları üzerinden çete savaşları anlatılıyor. Sarsılmaz, Anafor, Cabbar hemen öne çıkan diğer karakterler. Tamamı birbiriyle arkadaş olan ekibin hepsi 20'lerin sonunda, 30'ların başında. Bir kısmı doğma büyüme Adanalı, bazıları sonradan gelmiş Adana'ya ama sonuçta hepsi Hürriyet Mahallesi'nde buluşmuş. Yönetmen Kadri Beran Taşkın, Anadolu Üniversitesi Sinema TV bölümü mezunu, bir süre İstanbul'da çalışmış, sonra Adana'ya dönmüş. Oyunculardan Cihangir Ceyhan da öyle. Dizinin başrolleri arasında sayılabilecek müzikler 'hem arabeski hem rapi çok seven' Esat Bargun'dan.  
 
 
Neden ve nasıl izlemeli?
Ekrana lafın gelişi değil de gerçekten yeni bir soluk getirdiği için izlemeliyiz her şeyden önce, bildiğimiz hiçbir şeye benzemiyor çünkü. Sonra da hikayesi için, karakterleri için. İlk iki sezonun tüm bölümleri BluTv'de de YouTube'da da var. Üçüncü sezonda düşmanla mücadelenin yanı sıra Savaş, Özgür ve CIO’nun çocukluklarını, dostluklarının nasıl oluştuğunu ve onları hangi koşulların böyle hayata yönelttiğini de göreceğiz. 45 dakika civarında sekiz bölümden oluşan üçüncü sezonun bölümleri perşembe günleri BluTv'de olacak. 
 
 
 
 
Hürriyet Cumartesi versiyonu. 

 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER