Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
TRT İzleme Günleri sürüyor

Antalya’da düzenlenen TRT İzleme Günleri’nin ikinci gününde TRT’nin yeni ve iddialı  projesi TRT TV Filmleri tanıtıldı. TRT’nin, Türk sinemasının 100., TRT’nin 50. Yılı vesilesiyle geliştirdiği proje 2014 yılında başlamış. Çıkış noktası ise, televizyon kanallarında primetime’da en çok izlenme payına sahip dizilere bir alternatif oluşturmak. Türk televizyonlarında primetime’da en çok izlenen yerli dizilerin konusu %33 ile romantizm, %31 ile komedi. TRT Yapımcısı Faruk Güven konu hakkında yaptığı sunumda, komedi ve romantizmin yanı sıra aile, spor, gizem, bilimkurgu, suç, tarih türlerinde de televizyon filmleri yapılması gerektiğini ve yapılacağını söyledi.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     “Senin senaryon senin filmin” mottosuyla TRT’nin internet sitesinden yapılan çağrıya 900 senaryo başvurusu olmuş, bunlardan 600’ü kabul edilmiş. 24 profesyonelden oluşan senaryo doktoru eşliğinde çalışmalar başlamış, ilk etapta farklı türlerde 33 senaryo filme alınmak üzere seçilmiş. Senaryo geliştirme ve yapım konularında kurulan atölyelerde, Paul Brown (The X-Files), Michael Barlow (Kuzuların Sessizliği), Tova Laiter (Die Hard), Lydia Cedrone (Ali),Tony Schwartz (Terminator3), Ashley Bank (The Fresh Prince of Bel-Air), John Morrissey (American History X), Mitchell Gutman (Law&Order) gibi NewYork Film Akademisi’nden Hollywood deneyimli uzman yapım eğitmenleri eşliğinde çalışmalar yapılmış.     

Faruk Güven, projenin bir amacının da Türkiye sinemasına ve televizyona, senaryo ve yapım  alanında yeni yetenekler, yeni yeteneklerden de yeni yapımlar kazandırmak olduğunu belirtiyor. Bu amaçla seçilen senaryolardan 30’u çekilmiş durumda, konuları komedi (6), aile (3), spor (3), gizem (3), tarihi (2), dram romantik (10), suç (3), olarak belirtildi. Filmlerden üçü 5 Mayıs’tan itibaren sinemalarda gösterime gireceği gibi, aynı tarihten itibaren her Perşembe primetime da TRT 1’deki Ev Sineması kuşağında bir film yayınlanacak. Faruk Güven’in verdiği bilgiye göre TRT TV filmleri için Amerika’daki stüdyo modeline benzer biçimde ve Türkiye’nin ünlü oyuncuları ve yönetmenleriyle çalışıldı. Uzun lafın kısası, TRT’nin “ev sineması”nın nihai amacı, “aileleri bir araya getirmek”. Yani primetime’da ailecenek televizyonun karşısına geçip TRT televizyon filmi izlenmesi amaçlanıyor. İddia edildiği kadar parlak yapımlar çıkarsa karşımıza neden olmasın!..



TRT İzleme Günleri’nin ikinci gününde “starlarla tanışma” da vardı. Diriliş Ertuğrul ve Filinta’nın baş starları değilse de ‘diğer starları’ gelmişti. Diriliş’ten, Esra Bilgiç (Halime Hatun), Nurettin Sönmez (Bamsı Beyrek), Cavit Çetin Güner (Doğan Bey) ve Zeynep Kızıltan (Goncagül) ile Filinta’dan Süavi Eren (Yüce Efendi), Hakan Yufkacıgil (Sansar Cemil) ve Asena Tuğal (Leyla), kahve molasında ortama dahil olduklarında kimsenin kılı kıpırdamadı. Yabancı konukların,oyuncuların kim olduğuna dair hiçbir fikri yoktu, geriye kalan az sayıda yerli gazeteci de ya dizileri izlemediğinden ya magazinci olmadığından, TRT’ciler dışında kimse onları tanımadı, ilgilenmedi. Ancak içerdeki sohbetlerden sonra, tanışmalar, birlikte fotoğraf çekinmeler yaşandı.

YORUMLAR




DİĞER HABERLER