Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
Televizyon kanalları birer birer kapanıyor

 

20 Temmuz gecesi, saat 23 civarında basın mensuplarının karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu cümleleri kurarak, saatler süren Bakanlar Kurulu toplantısında aldıkları kararı açıkladı: “Ülkemizde anayasamızın 120’inci maddesi uyarınca OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık."

Takip eden saatlerde, gece 02.00 sularında, Resmi Gazete’de karar sayısı 2016/9064 olan ilan yayımlandı: “Anayasanın 120’nci maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, ülke genelinde 21/7/2016 Perşembe günü saat 01.00’dan itibaren doksan gün süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi; Milli Güvenlik Kurulu’nun 20/07/2016 tarihli ve 498 sayılı tavsiye kararı gözönünde bulundurularak Bakanlar Kurulu’nca 20/07/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

Altında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin tüm üyelerinin imzasının bulunduğu bu karar, ülke tarihine sonucu ‘Demokrasi Zaferi’ olarak geçen 15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi’nin ardından atılan en kapsamlı ilk adım oldu.

O tarihten itibaren ülkedeki tüm kamu ve özel kuruluşlara, kişilere karşı kanuni işlemler başlatıldı. Kanun Hükmünde Kararnameler de bunun ilanıydı.

20 Temmuz’daki Olağanüstü Hal açıklamasının ardından, 8 tane Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Ve Türkiye Televizyonculuğu da, tıpkı diğer kurumlar gibi, o günden sonra büyük bir değişim yaşadı.

Tarihinde gördüğü en büyük operasyonlardan biriyle karşılaşan ve meslek örgütleri tarafından bir kısmı tartışmalı bulunan kararlar neticesinde, takvimlerin 7 Ekim 2016’yı gösterdiği bugün itibariyle, açıklamalara göre 29 televizyon ve 35 radyo kapatılmış durumda.

İşte, OHAL günlerini yaşayan Türkiye’de, 15 Temmuz sonrası kapatılan televizyon ve radyoların listesi:

27 Temmuz’da kapatılan televizyon kanalları (16): Barış TV, Bugün TV, Can Erzincan TV, Dünya TV, Hira TV, Irmak TV, Kanal 124, Kanaltürk, MCTV, Mehtap TV, Merkür TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT Televizyonu, Tuna Shopping TV, Yumurcak TV. 

27 Temmuz’da kapatılan radyo kanalları (23): Aksaray Mavi Radyo, Aktüel Radyo, Berfin FM, Burç FM, Cihan Radyo, Dünya Radyo, Esra Radyo, Haber Radyo Ege, Herkül FM, Jest FM, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Radyo Bamteli, Radyo Cihan, Radyo Fıkıh, Radyo Küre, Radyo Mehtap, Radyo Nur, Radyo Şimşek, Samanyolu Haber Radyosu, Umut FM, Yağmur FM. 

21 Eylül’de, Uşak’ta yayın yapan ART Televizyonu ile beraber ART Radyosu ve Uşak Radyo Klas kapatılırken, 27 Temmuz’dan 2 ay sonra, 29 Eylül’de bir kapatma dalgası daha başladı. Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından, 27 Temmuz’da yayımlanan 668 numaralı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 12 televizyon ve 11 radyonun yayını durduruldu.

29 Eylül’de yayını durdurulan ve kapısına kilit vurulan televizyonlar şöyle (12): İMC TV, Hayatın Sesi TV, Özgür Gün TV, Van TV, Van Genç TV, TV 10, Jiyan TV, Azadi TV, Zarok TV, Denge TV, Mezopotamya TV, Birlik Medya TV.

29 Eylül’de yayını durdurulan radyolar ise şu şekilde (10): Rengin Radyo, Özgür Radyo, Ses Radyo, Radyo Karacadağ, Özgür Güneş, Yön Radyo, Patnos FM, Doğu FM, Gün FM, Dünya Radyo. 

 

 

Burak Kuru

YORUMLAR




DİĞER HABERLER