Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Song Exploder: Şarkılar seni söyler

Müzikseverlerin favori belgeseli Song Exploder’ın ikinci sezonu 15 Aralık’tan itibaren Netflix’te. Song Exploder’ın bu sezonunda Nine Inch Nails, The Killers ve Dua Lipa var. 

Trent Reznor, NIN’nin Hurt’ü nasıl yazdığını, The Killers When You Were Young’ı, Meksikalı pop şarkıcısı Natalia Lafourcade Hasta La Raiz’in hikayesini ve Dua Lipa yakın zamanda çıkan Love Again’in yaratım sürecini ele alacak. Hemen belirtmek lazım ki, ikinci sezona konu olan dört müzisyen de 2020’de bir albüm yayınladı. Dua Lipa ise, 2021 Grammy adaylarından biri.

Song Exploder’ın ilk sezonunda izlediğimiz müzisyenlerin yer aldığı afiş. Örneğin burada R.E.M’in en son şarkısı yerine grubun en büyük hiti olan Losing My Religion’ın hikayesi anlatılıyor. Yıllar sonra demosunu dinlerken Michael Stipe’ın ifadesini görmek için bile izlemeye değer.

Song Exploder, müzisyenlerin eserlerini tüm bileşenleriyle birlikte nasıl ortaya çıkardıklarını anlatan nefis bir podcast aslında. Kendisi de bir müzisyen olan Hrishikesh Hirway, burada yapımcı kimliğiyle hareket ediyor ve aralarında Metallica, Lorde, Fleetwood Mac gibi tüm dünyaca tanınan değerli müzisyenlere eserlerini yaratırken belirli kararları nasıl aldıklarını soruyor. Sonra o röportajları kurguluyor ve bize o şarkıların nasıl yapıldığını anlatıyor. 

İşte o podcast, altıncı yılında Netflix için belgesel dizi olarak uyarlandı. Ekim ayında platforma yüklenen dizinin ilk sezonunda Alicia Keys, R.E.M, meşhur Hamilton müzikalinin yaratıcısı Lin Manuel Miranda’yı ve Ty Dolla $ign’ı izledik. 

Song Exploder, ukalalık etmeden, karşısındakini anlamaya çalışarak, merakla ve heyecanla bir hikayenin nasıl anlatılabileceğini göstermesi bakımından da değerli bir yapım.

Hrishikesh Hirway, vokalistlerin hikayesini anlatan ve şahane bir müzik belgeseli olan Twenty Feet From Stardom (2014 En iyi Belgesel Oscarı) ve çocuk televizyonu programı sunucusu Fred Rodgers’ın hikayesini anlattığı  Won’t You Be My Neighbour‘ın yönetmeni Morgan Neville ile görüntü yönetmeni Nicola B. Marsh’la birlikte elele vererek, gayet derli toplu bir belgesel dizi ortaya çıkarmış.

Yaklaşık olarak yarım saat süren bölümlerde, bir eser ortaya çıkmadan önceki fikirlerin sıralanması, yazım, beste icra, kayıt ve piyasaya sürülme süreci anlatılıyor. Böylece biz müzikseverler bir şarkının nasıl meydana getirildiğine biraz olsun tanık olabiliyor ve son haline gelene kadar verilen her kararda ne denli özen gerektiğini görebiliyoruz. 

İkinci sezonun en merak edilen konuklarından biri kuşkusuz müzik dünyasının en gizemli, karanlık ve heyecan verici şahsiyetlerinden Trent Reznor.

Şunu söylemeden geçemeyeceğim; bu gerçekten konunun meraklısı bir belgesel. Eğer konu aldığı şarkıları daha önce dinlememişseniz sizi pek fazla açmayabilir. Bu nedenle önceden bir fikir edinmek istiyorsanız, belki şu playliste bir göz atmanızda fayda var.

Çoğu müzisyen için şarkı yazmak, en derindeki arzularını anlamak, görmek ve içselleştirmek demek. Hirway, son derece bilgili ve titiz bir yapımcı. Ama aynı zamanda nazik bir adam. Müziği çok sevdiği ve merak ettiği belli. Böyle olduğu için, en kapalı kutu gibi görünen müzisyenler bile ona açılıyor ve mahremini paylaşıyor. Müzikseverler, bu derin ve aydınlatıcı belgeseli kaçırmasınlar. Bundan sonra o şarkıları dinlerken kendinizi daha farklı hissedeceksiniz.

DEFNE AKMAN

YORUMLAR




DİĞER HABERLER