Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
İzleyici bu yıl RTÜK'e neleri şikayet etti?

 

Anadolu Ajansı muhabirinin RTÜK'ten aldığı bilgiye göre, kuruma yılın ilk altı ayında yapılan şikayet sayısı 51 bin 8 olurken, şikayetler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,65 oranında düştü.

Şikayetlerde en çok kullanılan yol RTÜK çağrı merkezi olurken, internet sitesi ve mobil uygulamasından da şikayetler iletildi. Şikayetler en fazla şubat ve mayıs aylarında yapıldı. Özellikle bu dönemde yayında olan, Show Tv'deki "Bu Tarz Benim" ve TV8'deki "İşte Benim Stilim" yarışma programlarında kullanılan dil, "hakaret içermesi ve toplumun ahlakını bozduğu" gerekçesiyle izleyicilerin tepkisine yol açtı.

En çok şikayet alan televizyon kanalları arasında, 10 bin 309 şikayetle TV8  ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ise 9 bin 50 şikayetle Show TV yer aldı.

Geçen yıl en çok dizi filmler şikayet edilmişti, bu yıl beceri ve direnç yarışmaları vatandaşlardan şikayet aldı. 14 bin 47 şikayetle ilk sırada bulunan bu yarışma programlarını, 10 bin 554 bildirimle dizi filmler takip etti.  

İlk altı aylık dönemde "Bu Tarz Benim" yarışma programı 4 bin 623 şikayet alarak "programlar kategorisinde" yüzde 9,06 bildirim oranıyla ilk sırada; "Survivor All Star" programı ise 2 bin 800 bildirim alarak yüzde 5,49'luk oranla ikinci sırada yer aldı.

Beceri ve yarışma programları kategorisinde yer alan Survivor All Star yarışması yüzde 20 oranda şikayet aldı. Yapılan şikayetler ise en çok, "yarışmacıların Türk aile yapısı gelenek ve göreneklerine aykırı, etik olmayan davranışlar sergilemeleri, sürekli argo ve şiddet içeren sözlerin kişilik haklarını zedeleyici boyuta ulaşarak rekabetin psikolojik saldırıya dönüştüğü" gerekçesiyle yapıldı.

"Reklam Kuşakları ve Doğrudan Satış Reklamları" kategorisinde bu yıl 3 bin 330 bildirimle "Coca Cola" reklamları birinci sırada yer aldı. Geçen yıl ilk sırada bin 250 şikayet ile cep telefonu reklamları yer almıştı. Reklamların uzun ve sık olması şikayet sebeplerinin de başında geliyor.

"Toplumun ahlaki yapısına uygun olmadığı, özellikle sapkın bir erkek grubu görüntülerinin çocuk ve gençler için olumsuz örnek teşkil edeceğinden reklamın yayından kaldırılması gerekliliği"  Coca Cola reklamına yapılan diğer eleştirilerdendi.

Vatandaşların en çok şikayet ettiği konu ise, 17 bin 868 şikayet ile "genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık" olduğu belirlendi.

Kaynak

YORUMLAR




DİĞER HABERLER