Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
#istfilmfest2019 filmleri 5: Antidepresan

ANTİDEPRESAN

İlk kez 2010 yılında festivalde yer alan ve kısa sürede festivalin vazgeçilmezlerinden biri olan Antidepresan bölümünde hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya beklenmedik ters köşelerden bakan filmlerin bir araya getirdiği bir seçki sunuyor.

 

Bakın Nasıl Kıvırıyoruz / Kiss & Tell - Michel Blanc

100’e yakın filmde rol alan, birçok filmin senaryosunu yazan ünlü Fransız oyuncu Michel Blanc'ın yönettiği Bakın Nasıl Kıvırıyoruz, müthiş oyuncu kadrosu, sivri diyalogları, her biri birbirinden acayip karakterleriyle aile, dostluk ve arkadaşlık hakkında hareketli bir komedi. Film, orta yaşını geçen Julien’in ailesi ve yakınlarıyla ilişkisinin bir bir bozularak hayatını mahvetmelerini izliyor. Oğlu, karısı, sevgilisi, oğlunun sevgilisi, onun annesi, dostları, hep sanki Julien’in huzurunu kaçırmaya niyetlenmişler gibi, kendilerini olmayacak durumlara sokuyorlar.

 

Karakol / Keep an Eye Out - Quentin Dupieux

Yanlış ve Lastik filmleriyle tanınan yönetmen Quentin Dupieux, Amerika’dan 70’lerin Fransa’sına geçiyor ve yine sıradışı bir komediyle tür sinemasının kalıplarıyla oynuyor. Oturduğu apartmanın kapısında bir ceset bulan Fugain, iyi bir vatandaş olmanın gereğini yerine getirerek durumu polise haber verir. Zavallı Fugain gece boyunca karakolda Komiser Buron’un git gide sertleşen, sertleştikçe de tuhaflaşan sorgusuna maruz kalır. Eski polisiye filmlere ve sıradan insanlara saygı duruşunda bulunan Karakol, komiser rolündeki Belçikalı usta komedyen Benoît Poelvoorde performansıyla dikkat çekiyor.

 

Başyapıtım / My Masterpiece - Gastón Duprat

Kara mizahıyla aklımızı çelen Saygın Vatandaş filmini 2017’de festivalde izlediğimiz Gastón Duprat, Başyapıtım’da çağdaş sanat dünyasını, yine kara mizaha yaslanan bir gerilimle mercek altına yatırıyor. Filmin başkarakterleri, her türlü üçkâğıda hazır sanat simsarı Arturo ve en sevdiği, en çok takıştığı dostu, ressam Renzo. Renzo’nun dışavurumcu tarzı popülerliğini kaybedince Arturo riskli olduğu kadar akılalmaz bir planı devreye sokmaya karar veriyor. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan Başyapıtım sürprizler, kazalar, art niyetler, komplolar, sınırları zorlanan arkadaşlıklar ve Buenos Aires sanat dünyasının ilginç karakterleriyle hem keyifli bir dostluk filmi hem de sivri bir güncel sanat eleştirisi.

 

Sadık Bir Adam / A Faithful Man - Louis Garrel

Ünlü Fransız oyuncu Louis Garrel, yönettiği Sadık Bir Adam filminde başrolü eşi Laetitia Casta ile paylaşıyor. Abel rolündeki Louis Garrel, ayrıldıktan sekiz yıl sonra eski sevgilisi Marianne’ın kocasunın cenazesinde karşılaşıyor ve bu kederli anı fırsata çevirmeye çalışarak Marianne ile yeniden birlikte olmaya çalıyor. Louis Garrel’in “çağdaş bir durum komedisi” olarak tarif ettiği filmin komedi, dram ve biraz da Fransız Yeni Dalgası öğeleri içeren senaryosunun yazarları Garrel ile efsane senarist ve romancı Jean-Claude Carrière.

 

Gözbebeğim / In Safe Hands - Jeanne Herry

Annelik, bebekler, evlat edinme gibi hassas ve duygusal konulara değinen Gözbebeğim, Fransa’da yeni doğan bebeklerin evlatlık verilme sürecini mizahı elden bırakmadan gözlemliyor. Filmin başında, yeni doğan Théo, annesi tarafından terkedilince çocuk koruma hizmetleri, geçici bir süre ona bakması için Jean’la temasa geçer. Bu arada, yıllardır bir çocuk sahibi olmak için çabalayan Alice, evlat edinme sürecine başlar. Sorumlulukla harekete geçen devlet kurumları ve bireylerin bir yapboz gibi bir araya geldiği Gözbebeğim, zorlu bir süreci tüm ayrıntılarıyla, gerçekçi bir bakışla gözler önüne seriyor.

 

Yeni Yılın Kutlu Olsun, Colin Burstead / Happy New Year, Colin Burstead - Ben Wheatley

Kill List ve Gökdelen filmlerinin yönetmeni Ben Wheatley, Yeni Yılın Kutlu Olsun, Colin Burstead filminde her an kötü bir şey olacak gibi hissettiren bir atmosferle karşımıza çıkıyor. Brexit’in gölgesinde geçen filme adını veren Colin Burstead, kalabalık ailesini sırf bu iş için kiraladığı malikânede düzenlediği yılbaşı partisine davet eder. Colin’e karşı türlü garezi olan ve her biri ayrı bir ruhsal sıkıntının pençesindeki aile fertleri, istemeden de olsa bu pek de parlak görünmeyen davete icabet ederler. Elbette Colin, beş yıldır görmediği ağabeyinin de partiye katılacağını hiç hesaba katmamıştır.

 

Tel Aviv Alev Alev / Tel Aviv on Fire - Sameh Zoabi

Bu bol ödüllü komedinin başkahramanı aslında 1960’larda geçen, Filistin yapımı pembe dizi Tel Aviv Alev Alev. Bu dizide stajyer senarist olarak çalışan Filistinli Selam, her gün İsrail kontrol noktalarından geçerek Kudüs’ten dizinin çekimlerinin yapıldığı Ramallah’taki stüdyolara gitmek zorundadır. Kontrol noktasında samimiyet kurduğu İsrailli Komutan Assi senaryo için müthiş fikirler vermeye başlayınca Selam dizide yükselir. Ancak tabii dizinin Arap yapımcılarıyla İsrailli Assi arasında kalması an meselesidir.




YORUMLAR




DİĞER HABERLER