35. İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, gizli hazinelerden iz bırakan filmlere 11 gün boyunca şehre iz bırakmaya hazırlanıyor. Festival heyecanı 2 Nisan Cumartesi ve 3 Nisan Pazar günleri İstanbul Film Festivali, Başka Sinema ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 12 saatlik bir film maratonuyla başlıyor.
Kısa süre öncesine kadar bir türlü ulaşılamayan, usta Fransız yönetmen Jacques Rivette’in 775 dakikalık 'Out 1' , 'Noli me tangere' filmi restore edilmiş kopyasıyla, ilk ve özgün uzunluğuyla bu hafta sonu ilk defa sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Her iki gün de saat 11.00’de başlayacak gösterimin biletleri Biletix satış sistemi üzerinden 20 TL’ye alınabilir.
Yeni Dalga'nın fikir babalarından, 29 Ocak’ta kaybettiğimiz Jacques Rivette aslında bir televizyon kanalı için çektiği, Paris'teki bir grup tiyatrocu üzerinden 1968 ruhuna, sanata ve siyasete dair bir meditasyon olarak nitelendirilebilecek 'Out 1'i tamamladığında son kurgusu 12 saatin üzerindeydi. Fransız televizyonu bu episodik filmi yayınlamayı reddetti ve film, bir özel gösterimin ardından kayıplara karıştı. Rivette, bir yıl sonra 'Out 1: Spectre' adı altında daha kısa bir yeni kurgu yarattı ve film birkaç festival gösteriminin ardından yine kayıplara karıştı. Yıllar içinde filmi tek kopyasından veya 16mm'den aktarma kötü kaliteli VHS kopyasından izleme şansına erişenler benzersiz bir film, katıksız bir başyapıt olduğunu doğruladı. Daha düne kadar bir türlü ulaşılamayan bu kayıp hazine, şimdi restore edilmiş kopyasıyla ilk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında gün ışığına çıkıyor.
Out 1, Noli me tangere, İstanbul Film Festivali, Başka Sinema ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle 2-3 Nisan günlerinde, ikişer saatte bir ara verilerek günde 6 saatlik, iki günlük bir film maratonunda gösteriliyor. Bu efsane filmin 246 dakikalık kısa versiyonu 'Out 1: Spectre' ise 7 Nisan’da İstanbul Film Festivali sırasında gösterilecek. İzleyicilerimizin her iki gün de geçerli olacak biletlerini sürekli yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Güvenlik nedeniyle Fransız Kültür Merkezi’nde gösterimlere katılabilmek için önceden şu adreste kayıt yaptırılması gerekiyor: https://www.inscription-facile.com/form/fqx3DopXEqAqSh7NjipV. Girişte mutlaka kimliğinizin yanınızda bulunması gereklidir.
Festivaldeki Diğer Gömülü Hazinelere Dikkat
246 dakikalık Out 1: Spectre, festivalin bu yıl çok ses getirecek yeni bölümlerinden Gömülü Hazineler kapsamında, 7 Nisan Perşembe 19.00’da Ortaköy Feriye Sineması’nda gösterilecek.
Festivalin bu yılki yenilerinden, Alkan Avcıoğlu'nun küratörlüğünde hazırlanan Gömülü Hazineler, Out 1: Spectre ile birlikte sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış 3 filmi daha gömülü olduğu yerden tekrar gün ışığına çıkartacak.
Hayranları arasında David Lynch ve Francis Ford Coppola gibi isimler bulunan Polonyalı yönetmen Wojciech Has’ın 1973 yapımı Kum Saati Sanatoryumu / The Hourglass Sanatorium fantastik ve gerçeküstü sinemanın nadide örneklerinden biri sayılıyor. Zamanında Polonya’dan yurtdışına çıkarılması yasaklanan ve gizlice gönderilen kopyasıyla 1973’te Cannes'da gösterilerek Jüri Özel Ödülü kazanan film, 2000'lerde Martin Scorsese sayesinde yeniden restore edilen kopyasıyla izleyicilerle buluşacak.
Geçtiğimiz yıl Amerika’daki ilk gösterimini gerçekleştirdiği, en önemli fantastik film festivallerinden kabul edilen Austin’daki Fantastic Fest’de büyük ses getiren Japon animasyon sanatının en büyük kayıp başyapıtlarından Eiichi Yamamoto’nun 1973 yapımı Hüzünlü Belladona / Belladonna of Sadness’ı sinema tarihinin en sıra dışı, cüretkar ve psikedelik animasyonlarından biri. İlk çıktığı yıllardan bu yana uzun süre ulaşılamayan film 2015'te restore edilerek nihayet yıllar sonra dünyanın pek çok ülkesinde ilk kez gösterilmeye başladı.
Amerikalı dâhi sinemacı Charles Burnett’ın hem ilk filmi hem ilk başyapıtı 1978 yapımı Koyun Katili / Killer of Sheep, 1981’de Berlin Film Festivali’nde yarıştı ve FIPRESCI ödülü kazandı. Müzik parçalarının telif sorunu nedeniyle hiç gösterime giremeyen film yıllar içerisinde kulaktan kulağa yayılarak Amerikan Bağımsız Sineması’nın kayıp efsanelerinden birine dönüştü. 2007’de Steven Soderbergh’in filmin müziklerinin telif hakkını satın almasıyla Koyun Katili, 30 yıllık bir aradan sonra nihayet izleyicilerle buluştu.