Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Grammy'de müzik mi kazanacak yoksa yine kafamızı duvarlara mı vurmak isteyeceğiz?

Grammy Ödülleri törenine çok az zaman kaldı. İddialara çoktan girildi, bahisler oynandı. Müzik endüstrisi ve takipçiler heyecanla ödüllerin açıklanmasını bekliyor.

Çoğu müzik sever gibi benim de Grammy Ödülleri konusunda karışık duygularım var. Bir yandan içimde hak edenin sonunda ödüllendirileceğine dair bir inanç var, bir yandan da hep hayal kırıklığına uğruyorum. Bununla birlikte, Grammyler tuhaf anları, dedikodu, kıskançlıklar, üzüntüler, yenilgiler ve zaferler konusunda sonsuz bir drama malzemesi.

Geçen sene Beyoncé’nin hakkının yendiğini düşünen Kanye West,  Beck tam ödülünü alacakken sahneye fırlaması ve ardından rezil açıklamalar yapmasıyla gündeme oturmuştu. Kanye hazımsızlığıyla alay malzemesi olurken Beck, Kanye’nin konuşmasına izin vererek efendiliğini bir kez daha göstermişti.

Bakalım 2016, 11 dalda aday olan Kendrick Lamar’ın mı yılı olacak?

Sevin, sevmeyin Grammy Ödülleri, başta Amerikan müzik sektörünün ve halkının yanı sıra dünyanın geri kalanı tarafından son derece önemsenen bir gece. Hele, ABD’nin tek önemsediği ödül töreni bu. MTV Müzik Ödülleri mesela Miley Cyrus gibi acayip bir şey yapmadıkları sürece ertesi gün kim kazanmış umurlarında değil. Ama Grammyler satışlar üzerinde kesinlikle büyük bir etkiye sahip.

Eğlence sektörü kendine hayrandır. Böyle kendi kendine ödüller vermeyi çok sever.  Bu yüzden yılın bu zamanları bir takım ünlü ve zengin insanlar bir araya gelip diğer ünlü ve zenginlere ödüller verirler. Bunu tıpkı sinema sektörü, televizyon için yaptıkları gibi, müzik için de yaparlar.

Müzik severler ise, uzman halleri takınmayı, kimin kazanacağı konusunda kehanetlerde bulunmayı çok sever. Bununla birlikte Grammy Ödüllerinin güzelliği hala sürprizlerle dolu olması. Tabii bu daha çok rock ve pop müzisyenleri yani ağırlıklı olarak beyaz müziği için geçerli. Grammy Ödülleri’nde Akademi Ödülleri’nde olduğu kadar ırkçılık tartışmaları dönmüyor ama bu sene To Pimp a Butterfly ile 11 dalda aday olan Kendrick Lamar, ödüllerin neredeyse hepsini çok hak etmesine karşın, bakalım kaçını alabilecek? Kendrick Lamar hiç öyle kolay lokma değil. Bununla birlikte, ödül verenlerin çoğunun tutucu bir topluluktan oluştuğu göz önüne alınırsa, olur da bir değişiklik yaparak kendilerini açık görüşlü olarak gösterme gibi bir niyetleri varsa, suçluluk duygularından arınmaları yolunda bir fırsat.

2016 Grammy Ödüllerinde ilk performans Taylor Swift’in olacak. Taylor Swift, 1989 albümünden bir şarkıyı söyleyecek.

Tabii ki The Weeknd ve Taylor Swift de geceden bol ödülle dönebilecek isimlerden.  . Ayrıca o gece David Bowie’nin ruhunu şad etmek için Lady Gaga’yı izleyeceğiz, Taylor Swift, Kendrick Lamar, Adele, Rihanna hepsi sahneye çıkacak.

Bu sene, En iyi Müzik Filmi kategorisinde Amy ve What Happened Miss Simone başbaşa gitti, her ikisi de farklı zamanlarda yaşamış efsanevi şarkıcıların yaralı ruhlarının hikâyelerini daha önce görülmemiş görüntüleriyle birleştirerek anlattılar.

Nina Simone’un hikâyesi mamafih karanlık taraflara çok girmeyen anlatılan bir filmdi. Amy’de ise, sanatçının özel hayatı neredeyse tamamı deşilerek anlatıldı. Benim tahminim Amy’nin kazanması yönünde.

Pain Killer albümüyle ABD’nin en sevilen country grupları arasına giren Little Big Town, ödül gecesinde performansıyla da yer alacak.

En İyi Video Klip kategorisinde gönlüm Kendrick Lamar- Alright’tan yana olsa da içimden bir ses yine o beti benzi atmış Taylor Swift’in Kendrick’le ortak yaptığı Bad Blood’ın alacağını söylüyor. Kendrick, sana bunu tek başına vermezler. İlle yanında ince, hanım hanımcık bir kız olması lazım. Öyle polis şiddeti, sosyal içerikli mevzuları getirip durma sen de lütfen, ya da yap ama kararında yap yani.

En İyi Film Müziği aslında biraz zorlama bir kategori. Üzerinden bir yıl geçtikten sonra önceki senenin filmlerinin müziklerini değerlendirdiğimiz için hala Birdman’den Whiplash’ten falan bahsediyoruz. Birdman mi kalmış artık? Gönlümden geçen ödülün Hans Zimmer-Interstellar’a verilmesi, ama verseler ne olur vermeseler ne olur? Hans Zimmer zaten çoktan dünyalığını yapmış, çok da umrundadır eminim. Antonio Sanchez-Birdman’e de verebilirler tabii.

Taylor Swift kendi dalında gayet takdire şayan bir albüm yaptı. Sevsek de sevmesek de satışlar, listeler hepsi bunu gösteriyor. Ama bundan da önemlisi Taylor Swift’in örnek vatandaş halleri, müzik endüstrisinin desteklediği ne varsa katılması. Örneğin Grammy Müzesi’nde bir mevlit mi okunuyor, ölmüş birisini mi anacaklar, yetim çocuklara yardım falan mı var, Taylor hooop yemiyor içmiyor hemen orada. Öte yandan diyelim ki Alabama Shakes de çok şahane bir albüm yaptı. İstediği kadar yapsın, bu amcalar ve teyzeler son gördüklerini hatırlarlar.

Yılın şarkısına gelince Little Big Town- Girl Crush ve kişiliksiz Ed Sheeran- Thinking out Loud arasında gidip geliyorum. Kendrick Lamar –Alright’a verirlerse çok sevinirim ama şaşırırım. Sanki Kendrick akrabam bana da n’oluyorsa?

1 2
Defne Akman
15/02/2016 10:45
YORUMLAR




DİĞER HABERLER