Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Festival Günlüğü #13

Küçük Bir Aşk Hikayesi, Sinemada İnsan Hakları

Festivalde Dün

AİLE GÜVENLİ DEĞİL “Balkanlar: Ateşin Sineması” bölümünden Bomba Gibi günün ilk filmlerindendi. Atlas Sineması’nda filmin yönetmeni Syllas Tzoumerkas ve filmin başrol oyuncusu Angelique Papoulia seyircilerin sorularını yanıtladılar. Tzoumerkas’ın cümleleriyle filmden notlar şöyle: “Filmin olay örgüsü Yunanistan’da son 10 yılda yaşanan felaketler zincirini anlatıyor. Filmde olanlar elbette ekonomik ve siyasi krizlerle ilgili, ancak başroldeki karakter dünyanın herhangi bir coğrafyasında da böyle davranabilirdi. Bomba Gibi aynı zamanda feminist bir film, Maria hayatını değiştirmeye ve tehlikeli bir yola girmeye karar veriyor. Film, ailenin kaçabileceğiniz güvenli bir yer olmadığını gösteriyor. Bir yandan da filmi yaparken bizim neslin deneyimini anlatmaya çalıştık. Biz birdenbire 30 olduk ve kendimizi harap edilmiş gerçekliğin içinde bulduk.”

FONLARLA TANIŞIN Bu Köprüde Buluşmalar paneline birçok ülkeden film fonu yöneticileri katıldı. İki oturum halinde düzenlenen panelde yönetmen adayları fon başvuru süreçleriyle ilgi bilgi aldı ve ayrıntılı soru sorma fırsatı buldu. Fonların hem kültür ve sanata sağlanan bir destek olduğunu hem de ekonomik açıdan değerli olduğunu belirten fon yöneticileri kendi ülkelerindeki farklı yaklaşımları karşılaştırdı. Fon yöneticileri çoğunlukla genç yetenekleri, alternatif anlatım biçimlerini ve anlatılmayan konuları desteklediklerini belirtti. Bir izleyicinin fon bulma sürecinin uzun sürmesi ve özellikle güncel politik konularda bu nedenle film yapılamadığı eleştirisine ise, çok fazla başvuru yapıldığını, kendileri hızlandırmak istese de yoğunluk nedeniyle sürecin yavaş işlediğini belirttiler.

KANUNSUZLAR “Yeni Türkiye Sineması” filmlerinden Kanunsuzlar’ın yapımcısı Orçun Benli ve yönetmeni Barış Erçetin filmin dünkü gösterimine katıldı. Uyuşturucu ağı ve mafya konularını içeren filmin gerçek bir hikâyeden mi uyarlandığı sorusuna film ekibi, bazı gerçek olaylardan esinlendikleri cevabını verdiler.

“BİR EYLEM GEREKİYORDU” Dün Feriye’deki gösterimi gerçekleştirilemeyen Neden Tarkovski Olamıyorum filminin gösterim saatinde filmin yönetmeni Murat Düzgünoğlu ile sanat yönetmeni ve aynı zamanda ortak yapımcılarından Osman Özcan salondaydılar. Süreçle ilgili bilgi veren yönetmen, “Festival de filmimizi çekme eylemini destekledi. Filmi almak mühimdi; çünkü bir eylem gerekiyordu” dedi. Özcan ise “Biletler de tükenmişti çok sevinçliydik, festivallerde yaptığımız işi gösterme şansımız vardı, ama olmadı” dedi.

BU FİLMDE BİR SON YOK Baba Beni Yakalasana filminin dünkü gösterimine filmin oyuncularından Wasim Zakir ve yapım ekibinden Tom Hardiman katıldı. Hardiman filmin açık sonuna dair şunları söyledi: “Bence filmin iki türlü sonu olabilirdi. Ya baba affedici bir figür olarak karşımıza çıkacaktı ya da sizin de söylediğiniz gibi net bir bitiş olmayacaktı. Şartları göz önüne alınca babanın affedici bir tutuma bürünmesi çok olası değildi. Aynı zamanda bu rolü üstlense dahi yaşanan trajediyi değiştirmeyecekti. Bu sonrasında herkesin mutlu olacağını ve her şeyin yoluna gireceğini söyleyebileceğiniz türden bir film değil.”

HER AŞKIN YAŞANMASI GEREKİR Küçük Bir Aşk Hikâyesi filminin Beyoğlu sinemasındaki gösteriminin ardından yönetmen Jamshid Mahmoudi, Afganistan göçmeni bir İranlı olarak bu filmin kendi deneyimlerinden esintiler taşıdığını ve filmin İran medyasından da olumlu tepkiler aldığını söyledi. Filmde farklı sosyal sınıflar üzerinden bir hikâye anlattıklarını belirten yönetmen “Çok mutlu bir hikâye değil belki ama renkleri kullanarak filmi daha mutlu bir hale getirmeye çalıştık” dedi. Filmde söylemek istediği temel şeyin aşkın önünün kapatılmaması olduğunu, “Aşkın kendine has bir yönü var. Her aşkın yaşanması gerektiğini düşündüğüm için bu filmi yaptım,” diyerek dile getirdi.

ZULÜMLERE KARŞI DURMAK “Ulusal Belgesel Yarışması” filmlerinden Kayıp Zamanlar’ın dünkü gösterimine katılan Faysal Soysal inançlı bir insan olarak zulümlere karşı durmanın kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak söze başladı. 2013 yılında çektiği Üç Yol filminde Hatice Mehmedovic’in hikâyesini kurmaca olarak anlattığını, ancak bazı acıların sözlere, görüntülere sığmadığını anladığında Hatice Mehmedovic’in hikâyesinin ancak bir belgeselle anlatılabileceğini; bu filmi geçen Mayıs ayında Al Jazeera Türkiye için çektiklerini söyleyen yönetmen, “Bizim, tanıklar olarak, bunları aktarmak için hayatta kaldığımızı düşünüyorum” dedi.

YENİ NESİL SORUMLULUK ALMIYOR “Yeni Bir Bakış” bölümü filmlerinden Melbourne’ün gösterimine katılan yönetmen Nima Javidi filmin çıkış noktasını şöyle anlattı: Altı yıl kadar önce iki arkadaşım ve bebekleriyle bir seyahate çıkmıştık. Onlar yürüyüşe çıktıklarında ben de evde bebekle yalnız kalmıştım. Çok fazla uyuduğunu düşünerek onu uyandırmaya çalıştığımda bir süre tepkisiz kaldı. Senaryonun çıkış noktası o bebek ya hiç uyanmasaydı sorusunu kendime sormamla başladı. Yeni jenerasyonun bazı sorunları var. Bunlardan en büyüğü de bence sorumluluk alamamaları. Film ise sorumluluk alabilmek üzerine. Tüm insanların bağ kurabilecekleri bir film çekmek istedim.

KENDİM DE İNANAMADIM Ve Panayır Köyden Gider filminin yönetmeni Mete Sözer gösterim sonrası izleyenlerin sorularını yanıtladı. Filmin oyuncularının da yer yer çekimlerden anekdotlar paylaştığı konuşmada filmin çekildiği köyde yaşayan oyunculardan İsmet Ünlen şöyle dedi: “Çocukluğumdan beri hep bir filmde oynamak istemişimdir. Bu filme birlikte hayalim gerçekleşmiş oldu. Oynadım ve kendim de inanamadım. Burada olmak ve sizinle tanışmış olmaktan dolayı gerçekten çok mutluyum”

BU FİLMDE SOYGUN VAR! Bulgaristan-Yunanistan ortak yapımı, “Balkanlar: Ateşin Sineması” bölümü filmlerinden Ders filminin Yunan yapımcıları Konstantina Stavrianou ile Irini Vougioukalou film sonrası izleyenlerin sorularını yanıtladı. Bulgaristan’da yaşanmış bir banka soygunundan esinlenilerek çekilen filme dair şöyle dediler: “Filmin bütçesi gerçekten çok küçük. Ne Bulgaristan ne de Yunanistan’dan maddi bir destek alındı. Filme tek desteği filmde görev alan ve emeği geçen kişiler verdi”

Festivalde Bugün

YÜZ YILLIK ACI Festivalin 1915’in 100. yılında, topraklarımızın büyük acısını özel bir programla andığı “Yüz Yıllık Acı” kapsamında yer alan, moderatörlüğünü Agos gazetesi yazarı ve edebiyatçı Pakrat Estukyan’ın yapacağı söyleşide Müslümanlaştırılmış bir Ermeni olan anneannesi Heranuş/Seher’in hikâyesini Anneannem kitabıyla hepimizle paylaşan ve kapalı bir kapıyı sonuna dek açan yazar ve hukukçu Fethiye Çetin, Diyarbakır’ın Gavur Mahallesi’ni mizahı ve hüznüyle bize tanıtan yazar Mıgırdiç Margosyan, din adamı Johannes Lepsius ile Harbiye Nazırı Enver Paşa arasındaki tarihi konuşmayı Homo Politicus adıyla filmleştiren Hacı Orman ve Sessizliğin Mirası filmiyle Türkiye’deki Müslümanlaştırılmış Ermenilerin izini süren Guillaume Clere ile Anna Benjamin kendi hikâyelerini ve yola çıkışlarını anlatacaklar. İstanbul Modern Sinema’da 17.30’da gerçekleştirilecek bu önemli söyleşiyi kaçırmayın.

FİLM YAPIM SÜRECİNDE YAŞANAN ZORLUKLAR İsrail Film Fonu Yöneticisi Katriel Schory ile yapılacak sinema dersinde, film yapımında sürecin başlı başına bir maharet olmasından yola çıkarak, yönetmen ve yapımcının iş birliğinin önemi, ekip kurmanın incelikleri ve yaratıcı disiplinlerin proje oluşturma sürecine katkıları gibi ana başlıklar incelenecek. Akbank Sanat’ta 10.30’da başlayacak etkinlik için onthebridge@iksv.org’a e-posta gönderilmesi gerekmektedir.

Bugün yönetmen, yapımcı ya da oyuncu katılımıyla yapılacak film gösterimleri:

Ertan Velimatti Alagöz’ün “Yeni Türkiye Sineması”nda yer alan İçimdeki Balık filmi 00’de Beyoğlu Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;

“Balkanlar: Ateşin Sineması” bölümü filmlerinden Ders 00’de Feriye Sineması’nda filmin yapımcısı Konstantina Stavrianou’nun katılımıyla;

Aysim Türkmen’in “Yeni Türkiye Sineması” bölümünde yer alan filmi Çekmeköy Underground 30’da Beyoğlu Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;

“Antidepresan” bölümünde yer alan Hayat Altmışından Sonra 30’da Feriye Sineması’nda filmin yönetmeni Sigrid Hoerner’in katılımıyla;

“FACE Sinemada İnsan Hakları” bölümünden Bugün 00’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmeni Reza Mirkarimi’nin katılımıyla;

“Yüz Yıllık Acı” bölümünde yer alan Sessizliğin Mirası 00’da İstanbul Modern’de filmin yönetmenleri Anne Benjamin ve Guillaume Clere’in katılımıyla;

“FACE Sinemada İnsan Hakları” bölümünden Umut 00’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmeni Boris Lojkine’nin katılımıyla;

“Mayınlı Bölge” filmlerinden Burgundy Dükü 00’da Rexx Sineması’nda filmin oyuncularından Chiara d’Anna’nın katılımıyla;

Sinemada İnsan Hakları–Yarışma Dışı bölümünde gösterilen Hırsızın Gözleri 30’da Atlas Sineması Salon 2’de filmin yönetmeni Najwa Najjar’ın katılımıyla;

Serdar Gözelekli’nin “Yeni Türkiye Sineması”nda yer alan Muna filmi 30’da Beyoğlu Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;

“Yeni Bir Bakış” bölümü filmlerinden Melbourne 30’da Feriye Sineması’nda filmin yönetmeni Nima Javidi’nin katılımıyla;

“FACE Sinemada İnsan Hakları” bölümünden Küçük Bir Aşk Hikâyesi 30’da Rexx Sineması’nda filmin yönetmeni Jamshid Mahmoudi’nin katılımıyla gösterilecektir.

Gösterimleri yapılmayacak filmler:

Mehmet Eryılmaz’ın “Altın Lale Ulusal Yarışma”da yer alan Misafir filminin 16.00’da Atlas Sineması’ndaki;

Hacı Orman’ın “Yüz Yıllık Acı” bölümünde yer alan Homo Politicus filminin 00’da İstanbul Modern’deki;

Selim Evci’nin “Altın Lale Ulusal Yarışma”da yer alan Saklı filminin 00’da Atlas Sineması’ndaki;

Gürkan Hacır’ın “Ulusal Belgesel Yarışması”nda yer alan Haziran Yangını filminin 00’da Fransız Kültür Merkezi’ndeki;

Maria Binder’in “Ulusal Belgesel Yarışması”nda yer alan Trans*BUT filminin 30’da Fransız Kültür Merkezi’ndeki gösterimleri yapılmayacaktır.

Gösterimi iptal edilen filmlerin yönetmen ve film ekipleri gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirecek.

Bu gösterimlere bileti olan izleyiciler, iade için (Biletix Satış Noktaları, Çağrı Merkezi, web sitesi ve festival sinemalarından bilet alanlar) Biletix’e, İKSV’den alanlar da İKSV’ye başvurabilirler.

Filmlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1121

EK SEANS Akbank Galaları’ndan Jafar Panahi’nin Berlin’de Altın Ayı alan filmi Taksi için bugün Atlas Sineması’nda 23.30 seansına ek gösterim konulduğunu hatırlatalım.

Festivalde Yarın

ÜNLÜ YÖNETMENDEN SİNEMA DERSİ Bu yıl “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan Taşkınlar Kulübü’nün vesilesiyle festivalin konuğu olacak Lone Scherfig sinemaseverlere bir de sinema dersi verecek. Kariyerine Danimarka’da TV ödüllü reklam ve dizileriyle başlayan, Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca ile Danimarka’nın beşinci Dogma filmini çeken ve uluslararası sinema camiasında tanınan Scherfig, eleştirmenler kadar sinemaseverlerin de beğeniyle izledikleri bir yönetmen. Arka arkaya çektiği Oscar adayı An Education / Aşk Dersi ve One Day / Bir Gün ile hem roman uyarlama hem de yıldız oyuncuları yönetme becerisini gözler önüne seren usta yönetmen, deneyimlerini paylaşmak ve filmini sunmak için Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde 16.30’da festival takipçileriyle buluşacak. Moderatörlüğünü Esin Küçüktepepınar’ın gerçekleştireceği etkinlik için kapasite sınırlı olduğundan filmcenter@boun.edu.tr adresine e-posta göndererek kayıt yaptırılması gerekmektedir.

FİL’M HAFIZASI PARTİSİ BU SEFER AVRUPA YAKASINDA! Festival kapsamındaki bu parti, Fil’m Hafızası işbirliğinde Avrupa yakasındaki sinefilleri geceyarısından sonra Cosmique Room’da buluşturuyor. 24.00 seansında Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı filminin ardından, sunuculuğunu Ahu Türkpençe ve Caner Cindoruk’un yapacağı, DJ Semih Akay ile zombili, kanl, eğlenceli bu geceyarısı çılgınlığı partisine, öncesindeki Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı filmine bilet alan izleyiciler ücretsiz katılabilecek.

Cuma günü yönetmen, yapımcı ya da oyuncu katılımıyla yapılacak film gösterimleri:

“Altın Lale Uluslararası Yarışma” filmlerinden Kara Ruhlar 00’de Atlas Sineması’nda;

FACE Sinemada İnsan Hakları” bölümünden 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmeni Jan-Willem Van Ewijk’in katılımıyla;

“Sinemada İnsan Hakları–Yarışma Dışı” gösterilen Hırsızın Gözleri 00’da Atlas Sineması Salon 2’de filmin yönetmeni ve jüri üyesi Najwa Najjar’ın katılımıyla;

“Altın Lale Uluslararası Yarışma” filmlerinden Star 00’da Beyoğlu Sineması’nda filmin oyuncularından Severija Janusauskaite’nin katılımıyla;

“Akbank Galaları”ndan Stephen Daldry’nin Çöplük filmi 30’da Atlas Sineması’nda filmin yapımcılarından Kris Thykier’in katılımıyla;

“Aile Bağları” bölümünde yer alan Villa Touma 30’da Atlas Sineması Salon 2’de filmin yönetmeni Suha Arraf’ın katılımıyla;

“FACE Sinemada İnsan Hakları” bölümünden Ülkesiz Şarkılar 30’da Feriye Sineması’nda filmin yönetmeni Ayat Najafi’nin katılımıyla;

“Yüz Yıllık Acı” bölümünde yer alan Sessizliğin Mirası 30’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmenleri Anne Benjamin ve Guillaume Clere’in katılımıyla gösterilecektir.

Gösterimleri iptal olan filmler:

Hisham Zaman’ın “FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması”nda yer alan Krala Mektup filminin 11.00’de Beyoğlu Sineması’ndaki;

Ben Hopkins’in “Altın Lale Uluslararası Yarışma”da yer alan Hasret filminin 16.00’da Atlas Sineması’ndaki;

Shawkat Amin Korki’nin “Altın Lale Uluslararası Yarışma”da yer alan Taşa Yazılmış Hatıralar filminin 13.30’da Beyoğlu Sineması’ndaki;

“Ulusal Belgesel Yarışması”nda yer alan Metin Kaya’nın Soluk ile Zekeriya Aydoğan’ın Çırılçıplak filmlerinin 16.00’da Fransız Kültür Merkezi’ndeki;

Tolga Karaçelik’in “Altın Lale Ulusal Yarışma”da yer alan Sarmaşık filminin 19.00’da Atlas Sineması’ndaki;

Bingöl Elmas’ın “Ulusal Belgesel Yarışması”nda yer alan Komşu Komşu! Huuu! filminin 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’ndeki;

Hacı Orman’ın “Yüz Yıllık Acı” bölümünde yer alan Homo Politicus filminin 30’da Beyoğlu Sineması’ndaki;

Ömer Leventoğlu ve İhsan Kaçar’ın “Ulusal Belgesel Yarışması”nda yer alan Sabaha Doğru filminin 30’da Fransız Kültür Merkezi’ndeki gösterimleri yapılmayacaktır.

Gösterimi iptal edilen filmlerin yönetmen ve film ekipleri gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirecek.

Bu gösterimlere bileti olan izleyiciler, iade için (Biletix Satış Noktaları, Çağrı Merkezi, web sitesi ve festival sinemalarından bilet alanlar) Biletix’e, İKSV’den alanlar da İKSV’ye başvurabilirler.

Filmlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1121

EK SEANS Usta yönetmen François Ozon’un “Akbank Galaları”nda yer alan yeni filmi Yeni Kız Arkadaşım filmi için yarın Atlas Sineması 24.00 seansına ek gösterim konulduğunu hatırlatalım.

YÖNETMEN RÖPORTAJLARI Festival filmlerinin yönetmenleriyle yapılan röportajları şu bağlantıdan takip edebilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/roportajlar

Yapılan röportajları İKSV’nin youtube kanalında da izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/user/iksvistanbul

34. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için:

film.iksv.org

Festivali sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/iksvistanbul

YORUMLAR




DİĞER HABERLER