Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Festival Günlüğü #06

Maskeli 5'ler yarın İstanbul Modern'de yönetmeni ve oyuncusunun katılımıyla..

Festivalde Dün

MISIR HALKI ŞİMDİ DAHA GÜÇLÜ “Mısır Devrimi’nin Guevera’sı” olarak anılan Mina Daniel’in kız kardeşi Mary ile devrimin ardından iki yıllık süreci anlatan belgesel Kelebeğin İzi’nin yönetmeni Amal Ramsis ve yapımcı Necati Sönmez filmin ikinci gösteriminde Rexx Sineması’nda izleyicilerle bir araya geldi. Ramsis, devrimin en büyük kazanımlarından birinin alternatif medyanın ortaya çıkması olduğunu vurguladı. “Mısır halkı kendi medyasıyla öncekinden daha güçlü şimdi” dedi ve mevcut siyasi yapılanmada bir alternatiflerinin olmadığını, Mısır halkının yeni bir oluşum beklediğini ekledi. Filmin son gösterimi 18 Nisan'da Fransız Kültür Merkezi'nde.

YENİ NESLİN ZİHNİ BAMBAŞKA OLACAK Dün Akbank Sanat’ta Kosmos filminin gösteriminin ardından gerçekleştirilen Reha Erdem sinema dersine ilgi çok yoğundu. Salondaki genç kalabalığı gören Erdem, “temsil etmek yerine katılmayı tercih eden ve yıkıcı olan” diye nitelediği bu yeni nesille birlikte devrime yaklaştığımızı ve bu çağın içinde doğan neslin zihninin muhafazakâr düşüncenin normlarından uzak, bambaşka, olacağını söyleyerek taşıdığı umudu dile getirdi. Kendi sinemasında da muhafazakâr düşünceden olabildiğince uzaklaşıp beklenenin dışında, özgür bir dil kullanmaya çalıştığını belirten yönetmen, sinemasını “beklenmeyen sinema” olarak tanımladı. “Festival filmi” adı altında üretilen kopya filmleri ve bu noktada Türkiye’deki film okullarını da eleştiren yönetmen, öğrencilerin film çekmeye ve yeni şeyler denemeye teşvik edilmediğini, oysa sinemanın sürekli film seyrederek ve film yaparak öğrenileceğini söyledi. Kendi sinema serüveninden, onu etkileyen yönetmenlerden ve izlediği yöntemlerden de bahseden Erdem, Türkiye sinemasından geçmişte çok değerli yönetmenler çıktığı halde bir miras kalamadığını belirtti. Kendi kuşağının yani “Yeni Türkiye Sineması” yönetmenlerinin bu noktada daha çeşitli ve birbirinden farklı üsluplar yakaladığını söyleyen Erdem, içinde bulunduğumuz dönemde sinemanın daha üretken ve aktif olduğunu, yeni kuşakla birlikte bunun daha da artacağını sözlerine ekledi.

BİR DAHİNİN GÜNCESİ İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi filmi yönetmen Eytan İpeker ve ünlü piyanist İdil Biret’in katılımı ile izleyicilerle buluştu. Film sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayan Biret ve İpeker, projenin zaman ilerledikçe aralarında bir dostluk bağı oluşturduğunu belirtti. Biret, izleyiciler tarafından yeni nesil piyanistlere dair yöneltilen soruya karşılık şunları söyledi: “Bizim esas problemimiz icra değil dinleyici. Burada amatörlere çok ciddi iş düşüyor. Müziği sevdirmek için uğraşmak lazım. Bu da benim hayallerimden biri. Mesela keşke amatör müzisyenler için de yarışmalar olsa. Böyle bir şey yapmayı gerçekten çok isterim”.

BU SAVAŞLAR GEREKSİZ Nabat filmi gösterimine yönetmen Elcin Musaoğlu katıldı. Karabağ Savaşı zamanında belgesel çektiğini belirten yönetmen, filmdekine benzer birçok hikâye duyduğunu söyledi. "Eşlerinin, savaşta ölen çocuklarının mezarının olduğu köylerinden ayrılmayan analar vardı. Bu film de analar hakkında." Karabağ'ın geleceği ve siyaseti hakkındaki sorulara, Musaoğlu: "Tek bir karış toprağımızı vermek istemem. Ama bu savaşlar gereksiz." diye cevap verdi.

EN BÜYÜK SORUN BİREYİN YOKLUĞU Farklı coğrafya ve inanç sistemlerinden dokuz yönetmenin bir araya gelerek yaptığı Tanrılarla Konuşmalar filminin galasına Bahman Ghobadi'nin yönettiği Sometimes Look Up / Bazen Yukarı Bak kısa filminde Yılmaz Erdoğan'la başrolü paylaşan Amir Fekri katıldı. Tüm sanatsal edimin geleceğe yönelik olması gerektiğini belirten Fahri, Tanrılarla Konuşmalar projesinin de ileride daha da anlam kazanacağını belirtti. Kendi bölümlerinin siyaset ya da dinden çok sosyolojiyle ilgili olduğunu söyleyen Fahri, "İslam coğrafyasında bireyden bahsetmek zor, ataerkil bir coğrafya. Coğrafyamızın en büyük sorunu bireyin yokluğudur. Birey olmadan toplumdan da bahsedilemez. Kabilesel, küçük birimler olarak yaşıyoruz" dedi ve bu Bahman Ghobadi ile birlikte bu filmin uzun metrajlı versiyonu için hazırlandıklarını ekledi.

Festivalde Bugün

SİNEMATEK’İN KURULUŞUNUN 50. YILDÖNÜMÜ Kuruluşunun 50., kurucularından Onat Kutlar’ın aramızdan ayrılışınınsa 20. yıldönümünde efsane sinema kurumu Sinematek’i ve Onat Kutlar’ı en yakınlarından, Türkiye sinema tarihinin en hareketli dönemlerinden birine tanık olanlardan dinleme fırsatını kaçırmayın. Hülya Uçansu moderatörlüğünde yapılacak söyleşide Atilla Dorsay, Zeynep Oral, Vecdi Sayar ve Jak Şalom konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik İstanbul Modern Sinema’da 16.00’da başlayacak.

TONDOSKOP” FORMATINDA İLGİNÇ BİR DENEYİM Sinemada ilk defa kullanılan özgün yuvarlak ekran “tondoskop” tekniğiyle çekilen Şeytan gösterildiği festivallerde özellikle deneysel ve alışılmışın dışındaki yapısıyla dikkat çekti. Gust Van den Berghe’nin 2011 tarihli filmi Blue Bird’ü izleyen bu filmde şeytanın, ziyaret ettiği bir ailenin tüm dinamiklerini alt-üst etmesi anlatılıyor. Tallinn’de Büyük Ödül kazanan filmin Beyoğlu Sineması 13.30 seansına yönetmen Van den Berghe de eşlik edecek.

DERİN ALMAN SİNEMASINI MERAK EDENLERE Geçtiğimiz yıl festivale Caligari: Korku Sinemaya Geldiğinde adlı belgeseliyle konuk olan ve erken dönem Alman sineması üzerine bilgilerini aktaran sinema yazarı ve yönetmen Rüdiger Suchsland bu yıl da “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan filmi Caligari’den Hitler’e ile Weimar dönemi Alman sinemasını inceliyor. Siegfried Kraucauer’in aynı adlı meşhur kitabından yola çıkan belgeselde Fatih Akın, Volker Schlöndorff ve Thomas Elsaesser gibi isimlerle yapılmış röportajlar da yer alıyor. Filmin yönetmeniyle bu makale-filmi hakkında konuşma fırsatını kaçırmak istemeyenler Beyoğlu Sineması 16.00 seansında yerlerini almalılar.

HİNDİSTAN’DAN “ALIŞILMADIK” BİR AŞK HİKÂYESİ Bu yıl MUBI sponsorluğunda izleme fırsatı bulacağımız “Mayınlı Bölge” kuşağı filmlerinden, Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü alan Aşk Zahmetli İştir, Kalküta’da ekonomik kriz ortamında gelişen zorlu bir aşk hikâyesini anlatıyor. Satyajit Ray filmleriyle karşılaştırılan, Aditya Vikram Sengupta imzalı bu hikâye, hayal ve gerçeğin iç içe geçtiği, tekrarlanan sahneleriyle neredeyse meditatif bir etki yaratıyor. Filmin yapımcısı Vikram Mohinta, kalıpların dışındaki bu özgün filmin Feriye Sineması 19.00 gösterimine katılarak izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

ULUSLARARASI PRÖMİYERİ İLE FESTİVALDE! Troçki ve Canım Komşularım’ın yönetmeni Jacob Tierney’nin 2014 Vancouver Festivali’nde En Sevilen Kanada Filmi seçilen son filmi Hamileler Diyarı toplumsal bebek takıntımız ve aidiyet hissi için ne kadar da ileri gidebileceğimiz hakkında hınzır bir komedi. Pupa Bilişim sponsorluğundaki “Antidepresan” bölümünde yer alan filmin Rexx Sineması Salon 2’deki 21.30 seansına yapımcısı Kevin Eastwood katılacak.

Festivalde bugün için önerdiğimiz filmler ise şöyle:

Kadıköy’de Antidepresan filmleri: Belçikalı yazar Amélie Nothomb’un romanından, Stefan Liberski tarafından sinemaya uyarlanan Japon Nişanlım Rexx Sineması 11.00 seansında; Shonali Bose’nin bireysellik ve özgürlüğe övgüsü Hayatını Yaşa 19.00 seansında gösterilecek. Rexx Sineması Salon 2’de ise 2014 BAFICI’de (Buenos Aires) En İyi Arjantin Filmi seçilen, Alejo Moguillansky ve Fia-Stina Sandlund’un çektiği film içinde film Altın Peşinde 16.00 seansında izlenebilir.

Dünya Festivallerinden filmler: Kazak yönetmen Adilkhan Yerzhanov’un absürt mizahıyla ilk gösterimini Cannes’da gerçekleştiren filmi Belalı Ev Feriye Sineması 11.00 seansında; Tom Harper’ın Rotterdam Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Savaş Kitabı ise Rexx Sineması 13.30 seansında;

Usta oyuncunun ikinci yönetmenliği “Akbank Galaları”nda: Tommy Lee Jones’un hem yönetip hem de başrolünde yer aldığı, Cannes’da prömiyerini gerçekleştirilen Yolcu Rexx Sineması 21.30 seansında.

Feriye’de alternatif filmler: Amerikalı usta bağımsız sinemacı Hal Hartley’nin, 1997 yılında Henry Fool ile başlayan 2006 yılında Fay Grim ile devam eden üçlemesinin son bölümü Ned Rifle 13.30; Hırvat sinemacı Ognjen Svilicic’in, hikâyesi ve oyuncularının performansıyla seyircinin içine işleyen filmi Kurallar Böyle ise 16.00 seansında izlenebilir.

Festivalde Yarın

BU SEANSIN SAATİNE DİKKAT! “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan Shawn Christensen imzalı Ben Ölmeden Önce filminin Rexx Sineması 19.00 seansı süresi nedeniyle 19.30’da başlayacaktır.

YEŞİLÇAM’IN USTALARIYLA BULUŞMA Bu yıl festivalin “Sinema Onur Ödülü”nü alan, Türkiye sinemasının birbirinden değerli isimleri festival kapsamında gösterilecek filmlerinin İstanbul Modern’deki gösterimlerinde festival izleyicisiyle buluşacaklar. 13.30’da Dikkat Kan Aranıyor’un gösterimine yönetmen Temel Gürsu ve usta oyuncu Süleyman Turan katılacaklar. 16.00’da Yılmaz Atadeniz ve Süleyman Turan kült kovboy filmi Maskeli 5ler’in gösteriminde aramızda olacak. Nebahat Çehre ise 19.00’da Yılmaz Güney’li Seyyit Han filminin sunumunda salonda olacak.

YILIN EN “RENKLİ” YAPIMLARINDAN ONUR AKBANK GALALARI’NDA! Baskılara karşı dayanışma içerisinde göğüs geren madencilerin ve onlara destek veren bir grup gey ve lezbiyenin hikâyesini anlatan Onur İngiliz yönetmen Matthew Warchus’a da Cannes Film Festivali’nde Kuir Palmiye ödülünü kazandırdı. Filme ilham veren LGBT aktivistleri Gethin Roberts, Nicola Field ve Mike Jackson Atlas Sineması 21.30’daki galada bizlerle olacak.

WEIMAR DÖNEMİ ALMAN SİNEMASI “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan filmi Caligari’den Hitler’e belgeseliyle Weimar dönemi Alman sinemasını inceleyen sinema yazarı ve yönetmen Rüdiger Suchsland filmin Rexx Sineması Salon 2’deki 13.30 seansı ile yarın da izleyicilerle buluşacak.

MAYINLI BÖLGE”DE AŞK Aditya Vikram Sengupta imzalı Hindistan filmi Aşk Zahmetli İştir filminin Beyoğlu Sineması 13.30 seansına filmin yapımcısı Vikram Mohinta bir kez daha katılacak.

GENÇLİK BAŞIMDA DUMAN Bu yıl Berlin’de Generation bölümünde yarışan, “Antidepresan” bölümü filmlerinden Küçük Bir Sorun, ergenlik dönemine dair korkuları ve hayalleri alışılmadık bir hikâyeyle anlatıyor. Filmin Feriye Sineması 16.00 gösteriminde yönetmeni Duccio Chiarini ile tanışmak isteyenler bu seansı kaçırmasın.

NEREDE SİVİL HAYAT? Gösterildiği birçok festivalde eleştirmenler tarafından övgüye boğulan Motivasyon Sıfır, şehirden uzak bir çölde gün sayan kadın askerlerin hikâyesini anlatıyor. Pupa Bilişim sponsorluğundaki “Antidepresan” bölümünde yer alan bu kara mizah örneğinin Feriye Sineması 19.00 gösterimine filmin başrol oyuncuları Dana Ivgy ve Nelly Tagar eşlik edecek.

SON DERECE RAHATSIZ BİR AİLE YEMEĞİ İnsanı hem şaşırtan, hem de epey rahatsız eden Ivano De Matteo yönetmenliğindeki Akşam Yemeği kentsoylu aile yaşamının altına inerek, derinde yatan ikiyüzlülüğü ve şiddeti olabildiğince acımasız bir şekilde gözler önüne seriyor. Festivalin “Aile Bağları” bölümünde yer alan filmin oyuncularından Luigi Lo Cascio Atlas Sineması 19.00 seansında aramızda olacak.

34. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için:

film.iksv.org

Festivali sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/iksvistanbul

YORUMLAR




DİĞER HABERLER