Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Festival Günlüğü #05

Festivalde Bu Hafta

SİNEMATEK SÖYLEŞİSİ Efsane sinema kurumu Sinematek’i ve festivalin kurucularından Onat Kutlar’ı Atilla Dorsay, Zeynep Oral, Vecdi Sayar ve Jak Şalom’dan dinleyin! Moderatörlüğünü Hülya Uçansu’nun yapacağı Sinematek’in Kuruluşunun 50. Yıldönümü söyleşisi 9 Nisan Perşembe 16.00’da İstanbul Modern’de.

YEŞİLÇAM’IN USTALARIYLA BULUŞMA Festivalde bu yıl “Sinemada Onur Ödülü” alan Türkiye sinemasının birbirinden değerli isimleri festival kapsamında gösterilecek filmlerinin 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern’deki gösterimlerinde festival izleyicisiyle buluşacaklar. 13.30’da Dikkat Kan Aranıyor’un gösterimine yönetmen Temel Gürsu ve usta oyuncu Süleyman Turan katılacaklar. 16.00’da Yılmaz Atadeniz kült kovboy filmi Maskeli 5ler’in gösteriminde aramızda olacak. Nebahat Çehre ise 19.00’da Yılmaz Güney’li Seyyit Han filminin sunumunda salonda olacak.

FİLM EKİPLERİYLE BULUŞMA Nabat, Şeytan, Caligari’den Hitler’e, Aşk Zahmetli İştir, Hamileler Diyarı, Küçük Bir Sorun, Akşam Yemeği, Motivasyon Sıfır ve Onur filmlerinin bu haftaki gösterimlerine film ekipleri de katılacak.

YÖNETMEN RÖPORTAJLARI Festival filmlerinin yönetmenleriyle yapılan röportajları festivalin sayfasından takip edebilirsiniz. Alman sinemacı Christian Petzold ile son filmi Yüzündeki Sır hakkında yapılan röportaja buradan ulaşabilirsiniz:

http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1103

Juliano Ribeiro Salgado’nun Wim Wenders’le birlikte yönettiği, Brezilyalı efsanevi fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun hayatına ve eserlerine bir bakış atan Toprağın Tuzu belgeseliyle ilgili röportaja buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1102

Shawkat Amin-Korki’nin yönettiği, Yol filmine ve Yılmaz Güney’e adanmış Taşa Yazılmış Hatıralar ile ilgili röportaja buradan ulaşabilirsiniz:

http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1105

İKSV’nin youtube kanalında da yarışma yönetmenleriyle yapılan röportajları izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/user/iksvistanbul

Festivalde Dün

GEZİ’DE DE AYNI YÜZLER VARDI Festivalin ilk yönetmen sunumu ve soru-cevabı, Kelebeğin İzi filmiyle oldu. “Mısır Devrimi’nin Guevera’sı” olarak anılan Mina Daniel’in kız kardeşi Mary ile devrimin ardından iki yıllık süreci anlatan belgesel Kelebeğin İzi’nin yönetmeni Amal Ramsis ile filmin ortak yapımcısı ve görüntü yönetmeni Necati Sönmez dün akşamki gösterime katıldılar. Salondaki izleyicilerin de Gezi sürecini hatırladığı belgesel sonunda yönetmen şunları söyledi: “Gezi’de de Tahrir’dekiyle aynı yüzleri gördüm. Aynı yüzler ve aynı hayaller vardı. Bir hayal uğruna canını verebilecek insanlar. Devrimin en güzel yanı farklı dinlerden insanların bir arada bulunmasıydı. 30 yıl sessiz kalan halk sokağa çıkmışsa umut var demektir. Bu yüzden karamsar değilim. 3-4 yıldır bu film üzerine çalışıyorum, ancak o kadar yoruldum ki bir daha siyasi film yapmam herhalde. Diktatörlük hakkında değil kendimiz hakkında filmler yapmamız gerek ki hafızamız taze kalsın.”

Festivalde Bugün

KOSMOS GÖSTERİMİ VE USTA YÖNETMENDEN SİNEMA DERSİ İstanbul Film Festivali’ndeki bu özel buluşmadan önce Reha Erdem’in Kosmos (2010) filmi gösterilecek. Kosmos, festivalde Hayat Var ile 2009’da kazandığı FIPRESCI Ödülü ve bu ödülü kazanan yönetmene sonraki filmi için verilen Anadolu Efes’in yapım desteği ile çekildi. Akbank Sanat’ta 14.00’deki gösterimin ardından 16.30’da başlayacak sinema dersinde ise Erdem, sinemasını, esin kaynaklarını, filmlerinde kurduğu zaman-mekân-insan ilişkisini ve sinemada anlam yaratmayı, heyecan vermeyi anlatacak. Film gösterimi için yer kuponları 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan alınabilir.

DEVRİMİN İZLERİNİ SÜRERKEN “NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden Mısır, Türkiye, Fransa ortak yapımı Kelebeğin İzi’nin dünkü gösteriminde izleyicilerle buluşan Amal Ramsis ve filmin ortak yapımcılarından, görüntü yönetmeni, belgeselci Necati Sönmez bu kez Anadolu yakasına geçip Rexx Sineması Salon 2’de saat 11.00’deki gösterimde sinemaseverlere eşlik edecek. Kelebeğin İzi Mısır Devrimi’nin iki yılını, hayatını kaybeden bir aktivist üzerinden ele alıyor.

ÖZEL GÖSTERİM: İDİL BİRET: BİR HARİKA ÇOCUĞUN PORTRESİ Ünlü piyanist İdil Biret’in kişisel ve samimi bir portresini çizen belgeselin Pera Müzesi Salonu’nda saat 17.00 ve 19.00’daki gösterimine yönetmen Eytan İpeker ve İdil Biret katılıyor.

90’LI YILLARIN BAŞINDAKİ AZERBAYCAN’A BİR BAKIŞ Azerbaycan’ın bu yılki Oscar adayı Nabat, Sovyetler Birliği’nin dağıldığı, savaşın etkilerinin hâlâ hissedildiği bir dönemde geçiyor. Filme adını veren Nabat’ı canlandıran Simin Fatemeh Motamed-Aria’yı, 2013’teki Altın Lale Uluslararası Yarışma jürisinden hatırlıyoruz. Nescafe Gold sponsorluğundaki “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan filmin yönetmeni Elçin Musaoglu, Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki gösterimde izleyicilerle buluşacak.

Festivalde bugün için önerdiğimiz bazı filmler:

Canlandırma sevenlere: Küratörü Annegret Richter’in 14 Nisan Salı günü Pera Müzesi’nde üzerine bir panel gerçekleştireceği “Yeni Alman Canlandırma Sineması”nın birinci bölümü Rexx Sineması 13.30, ikinci bölümü ise hemen ardından 16.00 seansında;

Hem futbol, hem belgesel sevenlere: Oscarlı yönetmen Álex De La Iglesia’nın “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan Messi Beyoğlu Sineması 21.30 seansında;

Yaşıyla dalga geçenlere: “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan Sharon Maymon’un Veda Partisi filmi Rexx Sineması 11.00; Sam De Jong’un Prens filmi ise Atlas Sineması’nda 16.00 seansında;

Festivalin yeni bölümü “Aile Bağları” filmlerinden, Cristian Jiménez’in yönettiği Dış Ses Atlas Sineması Salon 2’de 19.00 seansında;

Gençlere gülenlere: Önümüzdeki günlerde festivalin konuğu olacak yönetmen Duccio Chiarini’nin “Antidepresan” bölümündeki filmi Küçük Bir Sorun ise Rexx Sineması 19.00 seansında.

Müzikal sevenlere: Geçtiğimiz festivalden bu yana kaybettiğimiz sinemacıları başyapıtlarıyla andığımız “Anılarına” bölümünden hem oyunculuk hem de yönetmenlikte efsaneleşen Richard Attenborough anısına gösterilen Ah! Ne Tatlı Savaş Rexx Sineması 16.00;

Dram sevenlere: Robin Williams’ın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandığı Gus Van Sant filmi Can Dostum ise Atlas Sineması Salon 2’de 21.30 seansında.

BASIN GÖSTERİMLERİ Bugün “Akbank Galaları”ndan üç film Atlas Sineması Salon 2’de gösterilecek. Hitler’e Suikast 10.00’da, Onur 12.00’de, Taksi ise 14.15’te.

Festivalde Yarın

SİNEMATEK’İN KURULUŞUNUN 50. YILDÖNÜMÜ Kuruluşunun 50., kurucularından Onat Kutlar’ın aramızdan ayrılışınınsa 20. yıldönümünde efsane sinema kurumu Sinematek’i ve Onat Kutlar’ı en yakınlarından, Türkiye sinema tarihinin en hareketli dönemlerinden birine tanık olanlardan dinleme fırsatını kaçırmayın. Hülya Uçansu moderatörlüğünde yapılacak söyleşide Atilla Dorsay, Zeynep Oral, Vecdi Sayar ve Jak Şalom konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik İstanbul Modern Sinema’da 16.00’da başlayacak.

“TONDOSKOP” FORMATINDA İLGİNÇ BİR DENEYİM Sinemada ilk defa kullanılan özgün yuvarlak ekran “tondoskop” tekniğiyle çekilen Şeytan gösterildiği festivallerde özellikle deneysel ve alışılmışın dışındaki yapısıyla dikkat çekti. Gust Van den Berghe’nin 2011 tarihli filmi Blue Bird’ü izleyen bu filmde şeytanın, ziyaret ettiği bir ailenin tüm dinamiklerini alt-üst etmesi anlatılıyor. Tallinn’de Büyük Ödül kazanan filmin Beyoğlu Sineması 13.30 seansına yönetmen Van den Berghe de eşlik edecek.

DERİN ALMAN SİNEMASINI MERAK EDENLERE Geçtiğimiz yıl festivale Caligari: Korku Sinemaya Geldiğinde adlı belgeseliyle konuk olan ve erken dönem Alman sineması üzerine bilgilerini aktaran sinema yazarı ve yönetmen Rüdiger Suchsland bu yıl da “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan filmi Caligari’den Hitler’e ile Weimar dönemi Alman sinemasını inceliyor. Siegfried Kraucauer’in aynı adlı meşhur kitabından yola çıkan belgeselde Fatih Akın, Volker Schlöndorff ve Thomas Elsaesser gibi isimlerle yapılmış röportajlar da yer alıyor. Filmin yönetmeniyle bu makale-filmi hakkında konuşma fırsatını kaçırmak istemeyenler Beyoğlu Sineması 16.00 seansında yerlerini almalılar.

HİNDİSTAN’DAN “ALIŞILMADIK” BİR AŞK HİKÂYESİ Bu yıl MUBI sponsorluğunda izleme fırsatı bulacağımız “Mayınlı Bölge” kuşağı filmlerinden, Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü alan Aşk Zahmetli İştir, Kalküta’da ekonomik kriz ortamında gelişen zorlu bir aşk hikâyesini anlatıyor. Satyajit Ray filmleriyle karşılaştırılan, Aditya Vikram Sengupta imzalı bu hikâye, hayal ve gerçeğin iç içe geçtiği, tekrarlanan sahneleriyle neredeyse meditatif bir etki yaratıyor. Filmin yapımcısı Vikram Mohinta, kalıpların dışındaki bu özgün filmin Feriye Sineması 19.00 gösterimine katılarak izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

ULUSLARARASI PRÖMİYERİ İLE FESTİVALDE! Troçki ve Canım Komşularım’ın yönetmeni Jacob Tierney’nin 2014 Vancouver Festivali’nde En Sevilen Kanada Filmi seçilen son filmi Hamileler Diyarı toplumsal bebek takıntımız ve aidiyet hissi için ne kadar da ileri gidebileceğimiz hakkında hınzır bir komedi. Pupa Bilişim sponsorluğundaki “Antidepresan” bölümünde yer alan filmin Rexx Sineması Salon 2’deki 21.30 seansına yapımcısı Kevin Eastwood katılacak.

TÜRK KLASİKLERİ SEKİZİNCİ KEZ YENİLENİYOR! Festivalin Groupama işbirliğiyle sekiz yıldır sürdürdüğü “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile Türkiye sinemasının bu yıl yenilenen başyapıtı Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan, Metin Erksan imzalı 1962 yapımı Yılanların Öcü filmi. Restorasyonunu Fanatik Film’in üstlendiği filmin başrol oyuncularından Fikret Hakan ve Nurhan Nur’un yanısıra filmin özgün müziklerini yapan Yalçın Tura, Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt ve yönetmen Mehmet Eryılmaz Tim Show Center’da 20.30’da gerçekleştirilecek bu özel gösterime katılacaklar. Gösterimin öncesinde yapılacak kokteylin ise 19.00’da başlayacağını hatırlatalım.

Festivalde yarın için önerdiğimiz filmler ise şöyle:

Kadıköy’de Antidepresan filmleri: Belçikalı yazar Amélie Nothomb’un 2007’de yazdığı romanından, Stefan Liberski tarafından sinemaya uyarlanan Japon Nişanlım Rexx Sineması 11.00 seansında; geçtiğimiz yıl pek çok önemli festivalde gösterilen ve ödüllerle dönen Shonali Bose’nin bireysellik ve özgürlüğe övgüsü Hayatını Yaşa 19.00 seansında gösterilecek. Rexx Sineması Salon 2’de ise 2014 BAFICI’de (Buenos Aires) En İyi Arjantin Filmi seçilen, Alejo Moguillansky ve Fia-Stina Sandlund’un çektiği film içinde film Altın Peşinde 16.00 seansında izlenebilir.

Usta oyuncunun ikinci yönetmenliği “Akbank Galaları”nda: Tommy Lee Jones’un hem yönetip hem de başrolünde yer aldığı, Cannes’da prömiyerini gerçekleştirilen Yolcu Rexx Sineması 21.30 seansında.

Dünya Festivallerinden filmler: Kazak yönetmen Adilkhan Yerzhanov’un absürt mizahıyla ilk gösterimini Cannes’da gerçekleştiren filmi Belalı Ev Feriye Sineması 11.00 seansında; Tom Harper’ın Rotterdam Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Savaş Kitabı ise Rexx Sineması 13.30 seansında;

Feriye’de alternatif filmler: Amerikalı usta bağımsız sinemacı Hal Hartley’nin, 1997 yılında Henry Fool ile başlayan 2006 yılında Fay Grim ile devam eden üçlemesinin son bölümü Ned Rifle 13.30; Hırvat sinemacı Ognjen Svilicic’in, hikâyesi ve oyuncularının performansıyla seyircinin içine işleyen filmi Kurallar Böyle ise 16.00 seansında izlenebilir.

BASIN GÖSTERİMLERİ “Türkiye Sineması Yarışma Dışı” bölümünden Kuzey İstanbul Modern’de 10.00’da gösterilecek. “Akbank Galaları”ndan Aşkın Dili 10.00’da, “Altın Lale Uluslararası Yarışma” bölümünde yer alan Yüzündeki Sır 12.15’te, Bana Bak Philip ise 14.00’de Atlas Sineması Salon 2’de izlenebilir.

34. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için:

film.iksv.org

Festivali sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/iksvistanbul

YORUMLAR




DİĞER HABERLER