Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Festival Günlüğü #04

Festivalde Bu Hafta

SİNEMATEK SÖYLEŞİSİ Efsane sinema kurum Sinematek’i ve Onat Kutlar’ı Cevat Çapan, Atilla Dorsay, Zeynep Oral, Vecdi Sayar ve Jak Şalom'dan dinleyin! Moderatörlüğünü Hülya Uçansu'nun yapacağı Sinematek’in Kuruluşunun 50. Yıldönümü söyleşisi 9 Nisan Perşembe 16.00’da İstanbul Modern’de.

YEŞİLÇAM’IN USTALARIYLA BULUŞMA Festivalde bu yıl “Sinemada Onur Ödülü” alan Türkiye sinemasının birbirinden değerli isimleri festival kapsamında gösterilecek filmlerinin 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern’deki gösterimlerinde festival izleyicisiyle buluşacaklar. 13.30’da Dikkat Kan Aranıyor’un gösterimine yönetmen Temel Gürsu ve usta oyuncu Süleyman Turan katılacaklar. 16.00’da Yılmaz Atadeniz kült filmi Maskeli 5ler’in gösteriminde aramızda olacak. Nebahat Çehre ise 19.00’da Seyyit Han filminin sunumunda salonda olacak.

FİLM EKİPLERİYLE BULUŞMA Nabat, Şeytan, Caligari’den Hitler’e, Aşk Zahmetli İştir, Hamileler Diyarı, Küçük Bir Sorun, Akşam Yemeği, Motivasyon Sıfır ve Onur filmlerinin bu haftaki gösterimlerine film ekipleri de katılacak.

FESTİVAL HARİTASI Festival güzergâhınızı belirlediniz mi?

Harita için >> http://goo.gl/66d1Ob

Tam liste için >> http://film.iksv.org/tr/mekanlar

Festivalde Bugün

BU FİLMİN SEANSINA DİKKAT! Süresinin uzunluğu nedeniyle “Mayınlı Bölge” bölümünde yer alan Evvelden filminin Beyoğlu Sineması seansı 20.30’a programlanmıştır.

MISIR DEVRİMİ’NİN ARDINDAN Kelebeğin İzi Ekim 2011’de gerçekleşen Maspero katliamında hayatını kaybeden göstericilerden “Mısır Devrimi’nin Guevera’sı” olarak anılan Mina Daniel’in kız kardeşi Mary ile bizi devrimin ardından iki yıllık bir yolculuğa çıkarıyor. Mahmud Derviş’in meşhur şiirinden esinlenerek “Kelebeğin İzi” (The Trace of the Butterfly) adını alan bu belgesel Atlas Sineması Salon 2 saat 19.00’daki gösterimine filmin yönetmeni Amal Ramsis de katılacak.

LISANDRO ALONSO FİLMLERİNİ HÂLÂ İZLEMEDİYSENİZ Bugün Arjantin sinemasının genç yeteneği Alonso’nun birbirini takip eden iki filmi festival izleyicisiyle buluşacak. Ölüler Feriye Sineması 13.30 seansında; Ölüler’in başkarakteri Misael Saavedra’nın tuhaf yolculuğuna odaklanan Hayalet ise Beyoğlu Sineması 19.00 seansında gösterilecek.

BALKAN KEŞFİ Nuri Bilge Ceylan’ın gözünde “bir tür kişilik, bir tür ruh, bir öz” canlandıran Balkan sinemasını “Balkanlar: Ateşin Sineması” bölümüyle keşfetme fırsatını kaçırmayın. Bugün Atlas Sineması 16.00 seansında izlenebilecek film, geçtiğimiz yıl Hırvatistan’ın Pula Ödülleri’nde En İyi Görüntü ve En İyi Hırvat Filmi dahil birçok ödül alan Zvonimir Juric’in yazıp yönettiği üç bölümden oluşan “toplumsal gerilim” Azrail.

FARKLI COĞRAFYALARDAN FARKLI HİKÂYELER Festivalin hiç kuşkusuz en çok öne çıkan bölümlerinden biri de uluslararası film festivallerinden ödüllerle dönen ve çokça konuşulan filmlerin yer aldığı “Dünya Festivallerinden” bölümü. Bizi genç bir kadının sanat ve aşk sayesinde değişen dünyasına götüren Julie Lopes Curval’ın yönettiği Işıltılı Hayat Feriye Sineması 11.00’de; Rotterdam Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen, Tom Harper’ın yönettiği İngiliz filmi Savaş Kitabı ise Atlas Sineması’nda 11.00’de izlenebilir.

Festivalde Yarın

KOSMOS GÖSTERİMİ VE USTA YÖNETMENDEN SİNEMA DERSİ İstanbul Film Festivali’ndeki bu özel buluşmadan önce Reha Erdem’in festivalde Hayat Var ile 2009’da kazandığı FIPRESCI Ödülü ve bu ödülü kazanan yönetmene sonraki filmi için verilen Anadolu Efes’in yapım desteği ile çektiği Kosmos (2010) Akbank Sanat’ta 14.00’de gösterilecek. Gösterimin ardından 16.30’da başlayacak sinema dersinde ise Erdem, sinemasını, esin kaynaklarını, filmlerinde kurduğu zaman-mekân-insan ilişkisini ve sinemada anlam yaratmayı, heyecan vermeyi anlatacak. Film gösterimi için yer kuponları 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan alınabilir.

ÖZEL GÖSTERİM: İDİL BİRET: BİR HARİKA ÇOCUĞUN PORTRESİ Ünlü piyanist İdil Biret’in kişisel ve samimi bir portresini çizen belgeselin Pera Müzesi Salonu’nda saat 17.00 ve 19.00’daki gösterimine yönetmen Eytan İpeker ve İdil Biret katılıyor.

DEVRİMİN İZLERİNİ SÜRERKEN “NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden Mısır, Türkiye, Fransa ortak yapımı Kelebeğin İzi’nin bugünkü gösteriminde izleyicilerle buluşacak olan Amal Ramsis bu kez karşı tarafa geçip Rexx Sineması Salon 2’de saat 11.00’deki gösterimde sinemaseverlere eşlik edecek. Kelebeğin İzi, Mısır Devrimi’nin iki yılını hayatını kaybeden bir aktivist üzerinden ele alıyor.

90’LI YILLARIN BAŞINDAKİ AZERBAYCAN’A BİR BAKIŞ Azerbaycan’ın bu yılki Oscar adayı Nabat, Sovyetler Birliği’nin dağıldığı, savaşın etkilerinin hâlâ hissedildiği bir dönemde geçiyor. Filme adını veren Nabat’ı canlandıran Simin Fatemeh Motamed-Aria’yı, 2013’teki Altın Lale Uluslararası Yarışma jürisinden hatırlıyoruz. Nescafe Gold sponsorluğundaki “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan filmin yönetmeni Elçin Musaoglu, Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki gösterimde izleyicilerle buluşacak.

Festivalde yarın için önerdiğimiz filmler ise şöyle:

Canlandırma sevenlere: Küratörü Annegret Richter’in 14 Nisan Salı günü Pera Müzesi’nde üzerine bir panel gerçekleştireceği “Yeni Alman Canlandırma Sineması”nın birinci bölümü Rexx Sineması 13.30, ikinci bölümü ise hemen ardından 00 seansında;

Hem futbol, hem belgesel sevenlere: Oscarlı yönetmen Álex De La Iglesia’nın “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan Messi Beyoğlu Sineması 21.30 seansında;

Yaşıyla dalga geçenlere: “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan Sharon Maymon’un Veda Partisi filmi Rexx Sineması 11.00; Sam De Jong’un Prens filmi ise Atlas Sineması’nda 16.00 seansında;

Festivalin yeni bölümü “Aile Bağları” filmlerinden, Cristian Jiménez’in yönettiği Dış Ses Atlas Sineması Salon 2’de 19.00 seansında;

Gençlere gülenlere: Önümüzdeki günlerde festivalin konuğu olacak yönetmen Duccio Chiarini’nin “Antidepresan” bölümündeki filmi Küçük Bir Sorun ise Rexx Sineması 19.00 seansında.

Müzikal sevenlere: Geçtiğimiz festivalden bu yana kaybettiğimiz sinemacıları başyapıtlarıyla andığımız “Anılarına” bölümünden hem oyunculuk hem de yönetmenlikte efsaneleşen Richard Attenborough anısına gösterilen Ah! Ne Tatlı Savaş Rexx Sineması 16.00;

Dram sevenlere: Robin Williams’ın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandığı Gus Van Sant filmi Can Dostum ise Atlas Sineması Salon 2’de 21.30 seansında.

YÖNETMEN RÖPORTAJLARI Festival filmlerinin yönetmenleriyle yapılan röportajları festivalin sayfasından takip edebilirsiniz. Alman sinemacı Christian Petzold ile son filmi Yüzündeki Sır hakkında yapılan röportaja buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1103

Brezilyalı efsanevi fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun oğlu Juliano Ribeiro Salgado’nun Wim Wenders’le birlikte yönettiği, fotoğrafçının hayatına ve eserlerine bakış atan Toprağın Tuzu belgeseliyle ilgili röportaja buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1102

İKSV’nin youtube kanalında da yarışma yönetmenleriyle yapılan röportajları izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/user/iksvistanbul

34. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için:

film.iksv.org

Festivali sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/iksvistanbul

YORUMLAR




DİĞER HABERLER