Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
!f İstanbul'un son gününde Özel Bir Gün!

!f İSTANBUL’DA BUGÜN – 21 ŞUBAT 2015

SİYAH BEYAZIN TÜM TONLARI Cannes’da eleştirmenlerin gönlünü çalan bu siyah beyaz film, hayatındaki sorunlardan kaçıp sakin bir tatil hayal ederken kendini olaylarla dolu bir yazın ortasında bulan 22 yaşındaki Nicole’ün yaşadıklarını anlatan You're Sleeping Nicole/Uyuyorsun Nicole saat 13.30’da Cinemaximum Kanyon’da.

KÜÇÜK MÜDAHELELER GÜNÜ

  • 1992’de kurulan Witness, insan hakları ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla videoyu kullanan en önemli aktivist oluşumlardan biri. Video aktivistlerinin bakış açılarını tazeleyecekleri, işbirliklerini güçlendirecekleri ve bilgilerini yaygınlaştıracakları bu etkinlik saat 10.00-15.00 arası SALT Beyoğlu’nda. 
  • Andy ve Mike’la yüz yüze tanışın, nam-ı diğer The Yes Men. Yılllardır ruhlarımızı mizahla ışıtan bu iki aktivist ile farklı stratejileri, olasılıkları ve mizahı elden bırakmadan isyan edebilmenin yollarını konuşmak için tam doğru zaman olabilir. Etkinlik saat 14.00’te SALT Beyoğlu’nda.
  • Lamekan - Metalaşan Kentin Çöküşü adlı kısa belgeselde, AKP’nin 12 yıllık iktidarı süresince yürüttüğü neoliberal inşaat ekonomisi anlatılıyor. Belgesel gösteriminin ardından yaşama ve örgütlenme hakları için mücadele olanakları tartışmaya açılacak. Etkinlik saat 15.30’da SALT Beyoğlu’nda.
  • Joshua Oppenheimer’ın Öldürme Eylemi (!f 2012) ve Sessizliğin Bakışı’nın (!f 2015) arkasındaki yapımcı Signe Byrge Sørensen ve Sergei Loznitsa’nın Cannes’da gösterilen Meydan’ının (!f 2015) yapımcısı Maria Baker-Choustova, giderek zorlaşan bir dünyada bir şeyleri değiştirmek için belgesel üretme deneyiminden bahsedecekler ve konuşmayı gelecek vaadeden başka bir belgesel yapımcısı Selin Murat (Bir Şehir, Bir Ada, !f 2015) yürütecek. Konuşma saat 17.30’da SALT Beyoğlu’nda.
  • Ödüllü uzun metraj filmleri Mutluluğum ve Sislerin İçinde ile tanınan Sergie Loznitsa, Maidan ile Ukrayna’daki devrime bir belgeselle cevap veriyor. Loznitsa’yla hem kurmaca ve belgesel arasındaki ayrımı, hem de sinemanın ‘gerçekleşmekte olan olaya’ ya da ‘elimizden kaçmakta olan şimdiki zamana’ nasıl cevap verebileceğini tartışacağımız konuşma saat 19.00’da SALT Beyoğlu’nda başlıyor.

HAYAT VAR! Soma Yırcalı köylülerin zeytin ağaçlarının kesilmemesi için haftalarca süren mücadelelerini konu alan Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi Belgeseli ve Validebağ korusunda yeşil alan olarak ayrılmış alana dini tesis inşa etme kararından sonraki direniş günlerini anlatan Validebağ Direnişi saat 12.00’de Cinemaximum Fitaş Salon 1’de başlayacak. Filmlerin gösterimine yönetmenler Kazım Kızıl ve Hakan Tosun katılacak ve seyircilerin sorularını cevaplandıracak.

BİR DEVRİM NASIL GERÇEKLEŞİR? Geçen kış Ukrayna, Kiev’de başkan Yanukoviç rejimine karşı başlayan sivil ayaklanmayı konu alan Maidan/Meydan, toplanan yarım milyonu aşkın insanın barışçıl mitinglerine karşı çevik kuvvet polisinin kana buladıkları saldırıları da belgeliyor. Filmin yönetmenini Sergei Loznitsa ve yapımcısı Maria Choustova-Baker’ın katılacağı ve seyircilerin sorularını yanıtlayacağı gösterim saat 12.30’da Cinemaximum Fitaş Salon 4’te.

BİR ÇOCUĞUN MASUMİYETİ KURTARABİLİR Mİ DÜNYAYI? Nira bir gün yuvadaki öğrencilerinden olan beş yaşındaki Yoav’ın dahiyane şiirler yazabildiğini keşfeder ve onu sanatı kısıtlayan bu acımasız dünyadan ve materyalist babasından uzaklaştırmaya çalışır. Sarsıcı ve son derece rahatsız edici bir toplum eleştirisi sunan Nadav Lapid’in ikinci filmi Kindergarten Teacher/Yuva Öğretmeni saat 14.00’te Cinemaximum Fitaş Salon 1’de. Gösterime filmin yönetmeni Navad Lapid katılacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

FASSBINDER’İ DİNLİYORUZ Christian Braad Thomsen, 1970’li yıllarda Fassbinder’le yaptığı uzun konuşmalar ve röportajları sonunda bir araya getiriyor ve nefis arşiv belgesel Fassbinder: To Love Without Demands/ Fassbinder: Talepsiz Sevmek ortaya çıkıyor. Kült yönetmenin pek bilmediğimiz, hayatının değişik dönemlerine ışık tutan bu samimi portre saat 15:30’da Cinemaximum Fitaş Salon 4’te. Gösterime filmin yönetmeni Christian Braad Thomsen katılacak ve sorularımızı yanıtlayacak.

YUNANİSTAN’DAN BİR VAMPİR FİLMİ! Kalp atışı durmasın diye durmadan dans etmek zorunda olan vampir Zano’nun tuhaf ve olağanüstü hikâyesini konu alan Selanik’te FIPRESCI Ödüllü Norway/Norveç saat 17.00’da Cinemaximum Fitaş Salon 1’de gösterilecek. Filmin yönetmeni Yiannis Veslemes gösterime katılacak ve seyircilerin soruları cevaplandıracak.

HUMUS’TAYIM, KAMERAM VAR, SEN OLSAN NE ÇEKERDİN? Paris’te sürgünde yaşayan Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Suriye’de yaşayan Kürt yönetmen Wiam Simav Bedirxan’ın internet yoluyla gizlice gönderdiği görüntülerle birlikte yönettikleri; dehşete dair olduğu kadar, aşka, çocuklara, şiire, yaratıcılığa ve olan biten her şeye rağmen büyümeye devam edebilen çiçeklere dair belgesel Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi saat 17.30’da Cinemaximum Fitaş Salon 4’te. Gösterime filmin yönetmenleri Ossama Mohammed ve Wiam Simav Bedirxan katılacak ve seyircilerin sorularını cevaplandıracak.

ULUORTA ATÖLYE İstanbul Queer Art Collective 2012 yılından beri “Fluxus performanslarını günümüze ve ülkemize uyarlarlayıp ‘queer’leştirmek” üzerine çalışıyor. Bu atölyede, katılımcılarla birlikte, kamusal alanda performans yapmak üzerine konuşacak ve sonrasında hep birlikte İstiklal Caddesi çevresinde bir performans gerçekleştirecekler. Etkinlik 18.00-20.00 saatleri arasında SALT Galata’da gerçekleşecek.

MODERN YABANCILAŞMA VE İLETİŞİMSİZLİK ÜZERİNE BİR FİLM Hayatından bezmiş ve yalnız bir kadın olan Kumiko’nun VHS’den izlemekten bıkmadığı bu filmin sonunda karların arasına gömülü çantayı bulmak için Japonya’dan Amerika’ya yaptığı yolculuğu anlatan Sundance’ten Jüri Özel Ödüllü Kumiko, the Treasure Hunter/Kumiko, Hazine Avcısı saat 19.30’da Cinemaximum Budak’ta.

GÖKKUŞAĞININ TÜM RENKLERİ BABYLON’DA Asmalımescit sokaklarını baştan aşağı boyuyoruz. Babylon’da Hard Ton canlı performansı ile izleyenleri çıldırtmadan önce Tufan Demir gecenin açılışını yapacak ve geceyi bir Gökkuşağı klasiği olarak DearHead kapatacak. Babylon Lounge’da ise kabin Zozo & m-IN’le Elif Tanribilir’e emanet! Ve tabii ki Umut Sürel Ödülü bu yıl da en güzel ‘drag’ı bulacak. Makyajlar yapılsın, kostümler giyilsin, yılın ennn çılgın partisine gidilsin! Parti saat 22.00’de Babylon’da başlıyor.

!f İSTANBUL’DA YARIN – 22 ŞUBAT 2015

SALT BEYOĞLU’NDA ÖZEL BİR GÜN Bugün !f için özel bir gün! 1915’in üzerinden yüz yıl geçmişken, geçmişin yaralarıyla çalışan Türkiyeli ve Ermeni filmciler ile birbirimizin hikayelerini konuşuyor ve dinliyor olacağız. Saat 11.00’de yönetmenin ailesi tarafından evlat edinilen Ermeni büyükdedesinin kayıp mezarını arama sürecini anlatan “Diyar” belgeseli gösterimini yönetmen Devrim Akkaya ile keyifli söyleşi takip ederken, saat 12.30’da Bizim Atlantis’imiz filminin yönetmeni Arthur Sukiasyan da bu keyifli sohbete katılacak. Saat 13.30’da birçok Ermeninin hikayelerini toplayan Ezgi Kılınçaslan ile 100 yıllık sessizlik duvarını yıkmaya çalışacağız. Saat 15.00’te ünlü yönetmen Atom Egoyan’ın eşi Arsinée Khanjian’ın doğum yeri Lübnan’a 28 yıl aradan sonra dönüşünü anlattığı “Citadel”i gösterilecek. Günün son etkinliği olarak saat 17.00’de Arsinée Khanjian ve Çiğdem Mater tanışmalardan, arkadaşlıklardan, barışma süreçlerinden söz ediyor olacaklar.

HUMUS’TAYIM, KAMERAM VAR, SEN OLSAN NE ÇEKERDİN? Paris’te sürgünde yaşayan Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Suriye’de yaşayan Kürt yönetmen Wiam Simav Bedirxan’ın internet yoluyla gizlice gönderdiği görüntülerle birlikte yönettikleri; dehşete dair olduğu kadar, aşka, çocuklara, şiire, yaratıcılığa ve olan biten her şeye rağmen büyümeye devam edebilen çiçeklere dair belgesel Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi saat 12.00’de Cinemaximum Fitaş Salon 1’de. Gösterime filmin yönetmenleri Ossama Mohammed ve Wiam Simav Bedirxan katılacak ve seyircilerin sorularını cevaplandıracak.

İNSANLIK TARİHİNİ BÖYLE GÖREBİLSEYDİK, DÜNYA FARKLI BİR YER OLURDU 1941 Haziran’ında Baltık ülkelerinde evlerinden zorla çıkarılarak Sibirya’ya trenlere bindirilen, on yıllarca açlığa, soğuğa, zor çalışma koşullarına ve ölüme göğüs germek durumunda bırakılan yüz binlerce insanın yaşadıklarını anlatan In the Crosswind/Rüzgârların Arasında, saat 13.00’te Cinemaximum Fitaş Salon 4’te. Gösterime filmin yönetmeni Martti Helde katılacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

BÜYÜLEYİCİ BİR BEDEN PERFORMANSI Yeniyetmeler üzerine son derece sıra dışı ve vurucu bir hikaye anlatan, tamamı işitme engelli insanlardan oluşan kadrosu ve çarpıcı görüntüleriyle Cannes Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül kazanan Ukraynalı Myroslav Slaboshpytskiy’nin ilk filmi The Tribe/Kabile, saat 13.30’da Cinemaximum Kanyon’da.

AKTİVİST BİR HAYATI SÜRDÜRMEK NE KADAR MÜMKÜN? 2003’te izlediğimiz The Yes Men’den beri aktivizme yepyeni bir soluk getiren, yaptıkları çılgın eylemleriyle bugün bile tartışılan Yes Men grubunun son beş yılına tanıklık eden The Yes Men Are Revolting/Yes Men İsyanda saat 14.30’da Cinemaximum Fitaş Salon 1’de. Gösterime filmin yönetmenleri Laura Nix, Andy Bichlbaum ve Mark Bonanno katılacak ve seyircilerin sorularını cevaplandıracak.

ETİKETLER : ekranella , if istanbul , if2015 , haber
YORUMLAR




DİĞER HABERLER