Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
TRT'den Türk Sineması'nın geleceğine yatırım!

D Productions Genel Müdürü Müge Turalı Pak ile konuşurken söylemişti: “Yormadan, güldürerek izletmeyi hedeflediğimiz 100­ - 110 dakika arası sürecek 10 tane televizyon filmi projemiz var,” diye. Sonra, Show TV’nin yapım şirketlerine  ısmarladığı televizyon filmlerinden haberdar olduk. Son olarak da aslında herkesten önce başlayıp tam iki yıldır bu konuda senaryo yazımından film yapım atölyelerine, yabancı yönetmenlerin verdiği workshoplara kadar hummalı bir çalışma içinde olan TRT TV Filmleri projesi açıklandı.


Peki nedir bu proje? 

2014 yılında, Türk sinemasının 100.yılını ve TRT’nin 50.yılını taçlandırmak amacıyla başlatılan TRT TV Filmleri Projesi çerçevesinde çekilen 33 yeni film pek yakında TRT1 ekranlarında seyircileriyle buluşacak.

TRT TV Filmleri Projesinin temel misyonu Türk sinemasına ve televizyon sektörüne yeni hikâyeler, yeni eserler kazandırmak, özgün ve yenilikçi projelere, genç sinemacılara imkân sağlamaktı. Bu görev başarı ile tamamlandı.

2014 yılından bugüne, TRT TV Filmleri Projesi kapsamında yüzlerce senaryo değerlendirildi, uluslararası iş ortakları ile senaryo yazım ve film yapım atölye çalışmaları düzenlendi; ilk elden seçilen 33 proje üzerinde haftalarca süren çalışmalar gerçekleştirildi.

2015 yılında ise, Türkiye’nin dört bir yanında film setleri kuruldu; Türkiye film endüstrisinin tüm paydaşları, yapımcı yönetmen, oyuncu teknisyen olarak sahadaydı. 33 film çekildi; gösterime hazır hale getirildi. Filmlerde İlhan Şeşen, Kerem Alışık, İpek Tuzcuoğlu, İsmail Hacıoğlu, Gürkan Uygun, Görkem Yeltan, Oya Aydoğan, Haldun Boysan gibi birçok tanınmış ismin yanı sıra yeni yüzler de rol aldı.

TRT TV filmleri projesi kapsamında hazırlanan ilk film 5 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.00’de TRT 1 kanalında özel bir kuşakta yayınlanacak.

 

Hollywood’un deneyimli yapımcıları ile atölye çalışmaları

Senaryo Geliştirme Atölyeleri

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında seçilen senaryolar, alanında uzman profesyoneller tarafından yürütülen Senaryo Geliştirme Atölyelerinde, senaryolarını olay örgüsü, karakterlerin hikâyeye konumlanması, diyalog yazımı, senaryonun yapım gerçekliğine uygunluğu gibi birçok alanda, geliştirme ve yeniden değerlendirme çalışmalarına tabi tutuluyor.

Yapım Geliştirme Atölyeleri

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında yapıma uygun bulunan bütün projeler, Die Hard, Terminatör 3,  American History X gibi birçok başarılı filmin yapımcılarının da aralarında bulunduğu, dünyanın önde gelen sinema okullarından New York Film Akademisi'nin Hollywood deneyimli yapımcılar eşliğinde gerçekleştirilen Yapım Geliştirme Atölyelerinde yapıma hazırlanıyorlar.

The Script Lab

Bu atölyelerin yanı sıra TRT TV Filmleri Projesi, senaryo yazımı konusunda kendini geliştirmek isteyen ziyaretçileri için web sitesinde dünyanın en kapsamlı senaryo eğitimi projelerinden "The Script Lab" ortaklığıyla hazırladığı, senaryo derslerini paylaşıyor. Bu bölümde yer alan derslerde, senaryonun temelleri, senaryo tipleri, türler, karakter oluşturmak, diyalog oluşturmak gibi senaryo yazımı hakkında bilinmesi gereken birçok konuda derinlemesine bilgiler sunuluyor.

 

Bu arada bu yılki İstanbul Film Festivali’nde TRT TV Filmleri’nin projesi olan beş film yer aldı: Son Kuşlar, Kalandar Soğuğu, Çırak, Siyah Karga, Mavi Bisiklet. bu filmlerden Çırak ve Kalandar Soğuğu önemli ödüller kazandı. 


Türk Sineması'na büyük yatırım ve sektöre de yeni bir soluk, geçtiğimiz sezon Çırağan Sarayı, Büyük Sürgün Kafkasya, Seddülbahir 32 Saat gibi mini dizileriyle de dikkat çeken TRT’den geliyor. Hayırlı olsun.

YORUMLAR




DİĞER HABERLER