Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Burt Reynolds 1936 - 2018

Burt Reynolds, dilimizde ikisi de sile başlayan seks ile sinema arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu şimdiki deyişle kasmadan, rahat, tatlı bir biçimde hatırlatan bir yıldızdı. Seksi ve çapkın bakışlıydı. Serbest 70’lerde ünlü olmuştu; o zamana kadar erkeklere servis edilen ve neredeyse müstehcenleşen Playboy orta sayfa güzeli fikrini kadınlara da açan Cosmopolitan dergisindeki, yere uzanmış ünlü pozunda sergilediği şey, agresif bir erkek cinselliğinin tersiydi. Playboy orta sayfa güzelleri müstehcendiler çünkü erkek cinsel arzusunun suçlu yüzünü davet edercesine, tuzağa düşürülmüş, iğfal edilmeye hazır ceylanlar teklif ediyorlardı. Burt Reynolds ise o faka bastırılmış ceylanları paralayacak kaplan hiç değildi. Öyle işlerle işi olmazdı. Bedeniyle rahat, barış içindeydi.

Sally Field'le 'Smokey and the Bandit'de.

David Thomson, The New Biographical Dictionary of Film adlı yeri doldurulmaz biyografik sinema sözlüğünde onun çapkın gülümsemesini bir Cary Grant olmak için kullanmak istediğini ama aslında - özellikle matruşken - Clark Gable etkisi yarattığını söylüyor. Gerçi Cary Grantliğe yaklaştığı noktalar olmadı değil. Peter Bogdanovichin Cole Porter şarkılarına ve Hollywood müzikallerine saygı duruşu olan At Long Last Love filminde tam da öyleydi. Öte yandan, tıpkı Clark Gable gibi gülünce gamzelerini ortaya çıkaran Clark Gablelığını kadın seyirciye de erkek seyirciye de açabilen, her ikisine de Klark çekebilenbir oyuncuydu. Smokey and the Banditde, The Best Whorehouse in Texasda ona kim karşı koyabilir? Onun bir nevi uzantısı olan Tom Selleck bile yanına yaklaşamaz.

Öte yandan erkek seyirciye tehlikeli ya da tehlike altında olan yanını hatırlatan ve bir çeşit uyarı gibi kendiyle hesaplaşmaya çağıran ciddiGable halleri de vardı. John Boorman’ın Deliverance’ında olanca seksi lateks giysisi içinde Jon Voightle (Angelinanın babası) ormanlarda maceraya çıkarlarken başlarına gelecek, delikanlıyı bozacakkorkunç olaylardan ikisi de bihaberdir. The Longest Yardda kadın döven şımarık bir bir futbol yıdızı eskisi olarak başladığı filmi neredeyse efendi bir halk kahramanı olarak tamamlar. Hele hele, yılgın yaşlı erkek rollerinin en iyilerinden biri Gable’ın The Misfitsi ise diğeri de Paul Thomas Andersonun Boogie Nights’ındaki porno film patronu Burt Reynoldsdur. Bu filmle hep istediği bir şeye En İyi Erkek Oscar’ına aday da olmuştu.

Ayrıca Burt Reynoldsu Ayhan Işıktan Kadir İnanıra kadar bizim sinemanın erkek oyuncularına bağlayan bir şey, bir yerel tadda vardır. Belki esmerliği, fiziği, belki o meşhur gülümsemesi, belki o harbilikle karışık tedirginlik, belki o perdede eridi eriyecek tatlılık, bir şeyler, belki o Klark çekme halleri, bütün bunlarda gizlenen bir Orta Doğululuk.

Ama Burt Reynoldsda aslında uysallaştırılmaya, ehlileşmeye açık, bunu bedeniyle dışa vurmaya cesareti olan bir erkek hayvanın gerginlikten sakinliğe geçişindeki gevşeme, rahatlama, gizli bir erotik çağrı vardır. Erotik ve çocuksu.

Günümüzün çoğunlukla tutuk aksiyon ya da romans kahramanlarınınkinden farklı, farklı bir zamanlarınesintisini taşıyan bir erkeklik ışıltısı.      

                   

FATİH ÖZGÜVEN

YORUMLAR




DİĞER HABERLER