Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Brian Griffin’e methiye

Brian, Griffin ailesinin entelektüel çıtasını yukarıda tutuyor.

Kara haberi bölümü izlemeden önce aldım: Birçok kişinin Family Guy dizisini izleme nedeni olan Brian Griffin 12’nci sezonun altıncı bölümünde hayata (zaten ABD politikalarından, ailesinin tuhaf davranışlarından ve başarısız entelektüel hayatından bezdiği için yarı aralık tuttuğu) gözlerini yumdu. Haberi ilk aldığımda dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane’in Game of Thrones ölümlerine nazire yaptığı kötü bir şaka sanmıştım, ancak bölümü izleyince acı gerçek yüzüme çarptı: Brian artık aramızdan ayrıldı, hatta Brian ölüme giderken “Bana bir hayat verdiniz. Hepinizi seviyorum,” diye kutsadığı Griffin Ailesi yeni bir köpek alıp, ona ısındılar. Ancak Family Guy izleyicileri ortalığı ayağa kaldırdı, Brian’ın gidişi ile birkaç sezondur tavsayıp reytingleri düşüren izleyiciler diziye tekrar bağlandı. Belki de amaç buydu ve başarılı da oldu. Yapımcı Seth MacFarlane de “Brian’ı öldürecek kadar uçmadık herhalde,” mealinden bir tweet attı ve Noel içerikli sekizinci bölümde Brian geri geldi. Bu yazıyla da hem Brian’ın geri dönüşünü kutlayalım, hem de neymiş bu Labrador’un alameti farikası, bakalım.

Brian martini düşkünüdür, arada bir alkol problemi depreşir ama orada burada yazıldığı gibi alkolik denmesini kabul edemem. Çok büyük bir psikolojik problemi olmadıkça ağzıyla içer. Gergin olduğu anlarda da sigara tellendirir. Griffin ailesinin entelektüel çıtasını yukarı çeken bir üyesidir. Tiyatro oyunları kaleme alır, siyasi gündemi takip eder, radyo programcılığına soyunur, New York entelektüellerinin gözde dergisi The New Yorker’a bile yazmışlığı vardır. Brian ile ilgili birçok bilgiyi internette bulabilirsiniz, ABD televizyonlarının hayatı didik didik edilen karakterlerindendir. Ancak benim Brian’da gördüğüm iki özellik onu benim için benzersiz kılar: ABD’li entelektüelin temsili ve antropomorfik özelliklerinin değişkenliği.

Brian, dizinin yürütücü yapımcısı ve yaratıcısı Seth MacFarlane’in en sevdiği karakterdir. Siyasi çıkmazları, sanatsal üretim süreci, liberal yaşamı, alkol sevdası MacFarlane’in kişiliğinden izler taşır. Obama’nın Başkan olduğu zaman çekilen bir bölümde Brian’ın sırf muhalif olmak için Cumhuriyetçiler’e yaklaşması Amerikan entelektüelleri hakkında bir parodidir. Ama bence en çok da MacFarlane’in kişisel gelgitlerinden izler taşır. Seth MacFarlane dizide altı ayrı karakteri seslendirir, ancak kendi sesine en yakın sesi Brian’a bahşetmesini buna yorarım.

Brian Griffin hep başarısız entelektüel olarak anılır. ABD gibi başarı fetişizminin her alanda görüldüğü bir ülkede böyle anılmasını doğal karşılarım. Ancak bence Griffin gerçek bir entelektüeldir. Tüm başarısızlığına rağmen lanet olsun sanata, politikaya deyip geri çekilmez. Bazen küfretse de ertesi bölüm karşısına çıkan fırsatı değerlendirmek için tekrar dener. Yine dener, yine yenilir, bu sefer daha iyi yenilir. Başarı/başarısızlık cetvelinin her ölçümde kafalara indiği şov dünyasında başarısızlığa bir övgüdür Brian. Bu nedenle MacFarlane’in korkularını da yansıtır. Abartı bir okumayla: MacFarlane’in başarısız halidir Brian. (Birçok yaratıcı kendilerinin başarısız okumalarını eserlerinde çok iyi yansıtmıştır. Family Guy yazısı içinde kelalaka gelebilir ama Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmindeki Mahmut karakteri aynı başarı/başarısızlık korkusunun ürünüdür.)

Brian size de Uzak'ta Muzaffer Özdemir'in canlandırdığı Mahmut karakterini anımsatmıyor mu?

Family Guy ve Simpsonlar karşılaştırması çok eskidi, biliyorum. Ancak Brian Griffin ve Lisa Simpson Amerikan yaşamının benzer karakterlerini yansıtır. Entelektüel, çevreci, sıkı demokrat, açık görüşlü vs. Ama Brian, Lisa gibi Doğrucu Davut değildir. Çevreci olduğu için Prius kullanır, dünyayı anlama ve anlatma derdi olduğu için sanatsal üretimlerini gerçekleştirir ama bunları kullanarak kadınları tavlamaktan da geri kalmaz.

Brian Griffin antropomorfik özellikleriyle de sadece ABD televizyon dünyasının değil, belki de tüm sanat üretimleri içinde insan ile hayvan özellikleri arasında yer alan ipte en dengeli yürüyen karakterdir. Sevecenleştiği bir anda Peter’ın suratını yalar, ancak “Bunu birine söylersen seni öldürürüm,” diye de tehdit eder, çünkü köpeklerin bazı özelliklerini kendine yakıştıramaz. İşine gelince “Ben köpeğim sadece,” diyerek kurtulur ama genelde köpek denmesini hakaret kabul eder. Ailenin annesi Lois markete gittiğinde gerçek bir köpek gibi korkup bütün gün pencere önünde bekleyecek, arabanın sesini duyduğunda heyecandan kuyruğunu sallayacak kadar gerçek bir köpektir ama bunu Lois’e anlatıp kendi psikolojisini çözümleyecek ve Lois’e ilan-ı aşk edecek kadar da insandır. Brian ne sadece ailenin sevimli köpeğidir, ne de tamamen insan özellikleri atfedilmiş bir hayvan karakterdir. İkisi arasında, keyfine göre, elinde martini kadehiyle kuyruğunu sallayarak gezinir Brian.

Dizilerdeki hayvan karakterlerine yenilikçi bir yaklaşımdır Brian. Hatta söyleyebiliriz ki Brian’dan sonra hiçbir hayvan karakteri eskisi gibi olmamıştır. Brian o kadar sağlam bir karakterdir ki Seth MacFarlane Teddy Bear filmlerinde de ekmeğini yemekten geri duramaz. Brian çıtayı öyle bir yükseltmiştir ki dizi yapımcıları Brian’ı aşacak bir hayvan karakter yaratamamıştır. Var mı Brian’dan sonra yaratılmış antropomorfolojik özellikleri böyle sağlam bir karakter? (Bu konuda tek istisna yine Seth MacFarlane’in yarattığı Amerikan Dad animasyon dizisindeki uzaylı Roger karakteridir, ancak queer hallerine bayılsak da Roger’ın sanatsal temsildeki babası Brian’dır.)

Okuyacağınız üzere bu yazı Brian Griffin’e bir methiyedir. Neyse ki seyircilerin kopardığı gürültü işe yaradı ve Brian geri geldi. Ama Brian bu tantanayı görseydi “Oh c’mon, it’s just a dog character from a stupid tv show,” diyerek tüm izleyicilerini azarlar, fakat yine de köşesine çekildiğinde gizliden duygulanırdı.

1 2
Kültigin Kağan Akbulut
24/12/2013 06:30
YORUMLAR




DİĞER HABERLER