Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
Bilmediğimiz kadın kahramanlar

Yüzyıllık Mühür, Çanakkale Öyküleri dizi projesi, iki seneden fazla süren yoğun bir emeğin ürünü. Çanakkale savaşını konu alan Çanakkale öyküleri projesi tarihsel iddiasının yanında, işleniş biçimiyle de, ülkemiz yayıncılığında özel bir yere sahip. Proje tasarımını Miraç Kazancı’nın yaptığı dizi, beşer bölümlü; ''Genç Kahramanlar'', ''Kadın Kahramanlar'', ''Milel-i Selase (Gayrimüslim) Kahramanlar'' olmak üzere üç ana konudan oluşturulmuş. Her konu kendi içinde işleniş biçimiyle bir bütünlüğe sahip. Her bir hikâye kendi içinde bağımsız, kendi karakterleri ile ilerlese de o beş öykünün karakterleri ve o karakterlerin yazgıları bir şekilde iç içe geçmiş durumda.

Tarihi bir konuyu işleyen bu projeyi benzerlerinden ayıran en dikkat çekici özelliklerinden biri, ‘’Kadın Kahramanlar’’ ve ‘’Gayrimüslim Kahramanlar’’  konularının işleniş şekli. Alışılagelmiş, hamasi ve kolaycı bir anlatım yerine, tarihi gerçekliklerden hareketle dönemin ruhunu anlatmaya çalışan bir proje Yüz Yıllık Mühür. Fedakârlıkları ile düşmanın bile saygısını kazanan Anadolu kadınının kahramanlığı da Yüz Yıllık Mühür dizisinin en önemli referanslarından biri.    

Yapımcılığını Galibarda Fikir Sanat adına Miraç Kazancı’nın üstlendiği proje, yaklaşık 100 kişilik bir ekibin titiz çalışmalarıyla beş ay süren çekim aşamasından sonra ekrana geldi.

Kadrosunda birçok değerli ismi barındıran projede, Yiğit Özşener, Serkan Kuru, Kemal Uçar, Barış Küçükgüler, Yusuf Güney, Yıldırım Memişoğlu, Şencan Güleryüz, Atsız Karaduman, Nesrin Cavadzade, Selda Alkor, Gökcan Kuru, Onuryay Evrentan Hayal Kahraman Özalp, Emir Benderlioğlu, Sezgi Mengi, Cemal Toktaş, Mehmet Esen, Mehmet Ali Nuroğlu, Mehmet Can Mincinozlu, Rüçhan Çalışkur, Seda Yıldız, Onur Dikmen, Şebnem Dilligil, Levent İnal gibi oyuncuların yanı sıra Osmanlı ve düşman askerlerini canlandıran yüzlerce yardımcı oyuncu bulunuyor.

Genç Kahramanlar bölümünü geride bıraktığımız projede Kadın Kahramanlar bölümüne geçerken projenin yarıtıcısı Miraç Kazancı’yla bir araya geldik, Kadın Kahramanlar bölümünü bize anlatmasını istedik:

Kadın kahramanlarımızın hikayeleri de anlatılsın

“Genç Kahramanlar gibi Kadın Kahramanlar’da da tarihin yazdığı kahramanların değil, isimsiz kahramanların hikayelerine yöneldik. Nene Hatun gibi, bilinen bir iki isim dışında kadın kahramanımız yok bizim. Onu oluşturmak istiyoruz işte. Kahramandandan daha kahraman olan onu doğurandır. Ama biz biliyoruz ki Anadolu, kahraman doğurmaktan daha fazlasını yapan kadınlarla dolu. Yarınlarda anlatılsın bu kadınların hikayeleri.”

 “Bölümlerde yer alacak kadın kahramanlarımız şöyle:

Perihan (Hayal Kahraman Özalp):

Çanakkale Savaşı’nın gerçek isimlerinden Nusret Paşa’nın kızı. İstanbullu, çok şımarık bir genç kız kız. Babasının savaş meydanlarında gecesi gündüzüne karışırken Perihan kendisiyle yeterince ilgilenmediği için babasına sorun çıkarıyor. Sonrasında dönüşüm geçirip, cepheye gidip gönüllü hemşirelik yapmaya başlıyor. Saraylarda büyüyüp yaşarken bir anda cephede kanın, tozun, ölümün içerisinde kalıyor. Bir şaşkınlık dönemi geçiriyor tabii ama çok fayda sağlıyor cephede. Canı pahasına İngiliz donanmasına casus olarak gidip, yaralılara gereken Kinin’i temin etmeye çalışıyor.

 

 

Ayşe (Nesrin Cavadzade):

Köyde bütün ailesi çeteciler tarafından öldürüldükten sonra dedesiyle birlikte yaşamaya devam eden bir kızın hikayesi. Ayşe, keskin nişancı, yani bildiğiniz sniper. Orduya katıldıktan sonra tek tek İngiliz subaylarını avlıyor. Dedesinden öğrenmiş nişan almayı, hırslanmış, hayvan avcılığından kendini geliştirmiş, sniper olmuş. Tek başına müthiş fayda sağlıyor.

 

 

Elizabeth (Gökcen Gökmen Kuru):

Anzak tarafından gelen bir kahraman Elizabeth. ‘Ben 20 bin kilometre uzaktan geliyorum, sen 20 kilometre uzaktaki köyünü savunuyorsun. Bu aslında benim savaşım değil senin savaşın, biz işgalciyiz,’ deyip Türk ordusuna teslim oluyor. Ve devamında Türk ordusu için mücadele ediyor. Kocası Harvey de (Sezgi Mengi) aynı şekilde teslim oluyor.

 

 

Hatice ve Zeliha (Ecem Okçular ve Onuryay Evrentay Atasahili):

Mühimmat taşıyan türk askerleri baskın sonucu öldürülünce iki köylü kızı at arabasıyla cephaneye silah taşımayı üstleniyor. Zorlu yolculuk sırasında atları ölünce arabayı kendileri çekerek cepheye emaneti ulaştırıyorlar.

 

 

Dudu Kadın (Selda Alkor):

Aslında Dudu Kadın oğlunu cephede bulup, sağ salim geri götürmek için maraş’tan kalkıp geliyor. Ama yolda o kadar çok şeyle karşılaşıyor ki oğluyla cephede kalmaya, bizzat mücadele etmeye karar veriyor.”

Yepyeni bir format

“Zor ve yeni bir format oturtmaya çalışıyoruz. İç içe geçmiş hikayeleri veriyoruz, sonra mesela üçüncü bölümde sosyal medyadan ‘bu film öbürünün aynısı’ gibi bir yorum gelebiliyor. Sadece ortak sahne var halbuki. İyi de tanıtamadık başlangıçta. (Editörün notu: Dizi Genç Kahramanlar bölümüyle 11 Temmuz’da yayına başladı, ama biliyorsunuz dört gün sonra Türkiye’nin gündemi tamamen değişti.) 60 - 70 dk. bandında ilerleyen beşerli bölümlerden oluşan bir format ilk kez ekranda. TRT bu projeye izin vererek kıymetli bir iş yaptı.”

Kadronun tamamı çok güçlü

“Kadın kahramanlarımızı canlandıran oyuncuların yanı sıra bu bölümlerde Emir Benderlioğlu, Atsız Karaduman, Umut Karadağ, Umut Demirdelen, Sezgi Mengi gibi güçlü isimler yan rollerde yer aldı.”

Kadınlardan destek bekliyoruz

“Savaşı anlatan dizilere kadın izleyici zor gelir. Oysa bizim dizimizde kadınlar yan unsur değil, bizzat kahraman olarak yer alıyor. Ben de erkek filmi yapıp kolayına kaçabilirdim, ama bedel ödeyeceğimi bilerek kadın kahramanları yapmayı seçtim. Kadınların, aktivistlerin, kadın derneklerinin diziye sahip çıkmasını bekliyoruz.”

Yüz Yıllık Mühür Çanakkale, 4 Ekim Salı gecesi TRT1’de Kadın Kahramanlar bölümüne başlıyor. 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER