Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
Anadolu Break !f İstanbul’da Beyazperde ile Buluşuyor

Sokağın ruhu, toprağın gücünü yanına katıyor, Anadolu’yu break dansla buluşturan bir keşif yolculuğun hikayesi !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali kapsamında 16 Şubat Pazartesi günü sinemaseverle buluşuyor.

Red Bull Anadolu Break” projesi kapsamında dünyanın en iyi break dansçıları geleneksel Anadolu danslarını öğrenmek üzere Eylül 2014 boyunca Anadolu kentlerinde kapsamlı bir yolculuğa çıktı. Bu yolculukta, sokağın ruhunu taşıyan breakdans, Anadolu’nın kadim dansları ile yan yana geldi ve ortaya dansın ruhunu arayan bu sürükleyici yol belgeseli çıktı. Anadolu Break belgeseli, kent ile Anadolu’nun engin topraklarının, farklı kültürlerden doğan ritim ve müziklerin, modern ile gelenekselin dans etrafındaki etkileyici kavuşumuna sahne oluyor.

Anadolu Break belgelesinde Red Bull BC One All Stars ekibinde yer alan, dünyanın en yetenekli break dansçılarından Brezilyalı Neguin ve Amerikalı Roxrite; prestijli break dans ekibi Flying Steps’in kurucusu ve Fatih Akın’ın Altın Ayı ödüllü Duvara Karşı filminin opera uyarlamasının koreografı Amigo’ya (Kadir Memiş) bu yolculukta eşlik ediyor. Üçlünün Anadolu’yu ve özgün danslarını keşfettiği yolculuk, bu belgesele ilham veriyor.

Almanya’da yaşayan bir Türk olan Amigo, Anadolu Break’te projenin ev sahipliğini yapıyor. 20 yılı aşkın süredir Berlin’deki dünyanın en prestijli break dans ekiplerinden Flying Steps’in kurucusu olan Amigo, Fatih Akın’ın Altın Ayı ödüllü filmi Duvara Karşı’nın opera uyarlamasının koreografisini de üstlendi. Sanat yönetmeni ve koreograf olarak Berlin’de kendi projelerini yazıp sahnelemeyi sürdürüyor. Uzun yıllardır Batı dünyasının sokaklarında doğan break dansla Anadolu danslarını harmanlamayı kafasına koyan Amigo, Anadolu Break’te, dünyanın en iyi break dansçıları Neguin ve Roxrite ile birlikte Anadolu’nun çok çeşitli kültürlerini, yemeklerini, kokularını ve dokusunu keşfe çıkıyor.

Neguin, B-Boy’luğun yanında Justin Timberlake ve Christina Aguilera gibi isimlerle dans etmiş bir profesyonel ve Madonna’nın da koreografları arasında. 14 yaşında sokaklarda dans etmeye başlayan Neguin, 1999’da hiphop kültürüyle tanıştı ve bu kültürden bir daha vazgeçemedi. 2003’ten beri pistlerde yer alan Neguin’in akışkan dans tekniği aynı zamanda bir capoeira eğitmeni olmasından ileri geliyor. Brezilyalı Neguin 2010’da Red Bull BC One’ın şampiyonu olarak 2004’ten beri topladığı birinciliklere en prestijli ödüllerden birini ekledi ve Red Bull BC One All Stars üyesi oldu.

B-Boy Roxrite ise aslen Meksika doğumlu bir Amerikalı. 2011 yılında Red Bull BC One şampiyonu olarak ismini duyuran B-Boy’un lakabı “doğru temsil” anlamına gelen hiphop teriminden geliyor. 12 yaşından beri dansla iç içe yaşayan Roxrite, son yıllarda büyük beğeni toplayan San Francisco’lu Renegades dans grubunun da bir üyesi. Temiz ve disiplinli dans üslubuyla tanınan Roxrite break dansı kitlelere yaymak konusunda adeta bir kültür elçisi gibi çalışıyor. Dansçı, 2004’ten 2014’te geçen 10 yılda tam 77 şampiyonada birincilik aldı.

Anadolu Break seyirciyi Berlin’den başlayıp İstanbul’a ve oradan da Anadolu’nun birbirinden farklı yörelerine uzanan, müzik ve dansın derinliklerine doğru benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor. İncir ağaçlarının gölgesinden başlayıp dağların eteklerindeki köylere giden bu seyahatte, gittikleri yerler ve tanıştıkları insanlar Amigo, Neguin ve Roxrite’a dansın iyileştirici ve birleştirici gücünü, kültürler arasındaki umulmadık ortaklıkları deneyimleme fırsatı veriyor. Farklı Anadolu danslarının tarihi ve heybeti ile break dansın gücünü zeminden alan dinamizmi ortaya coşkulu bir anlatı çıkarıyor. Anadolu’nun zengin manzaraları ve üç B-boyun arkadaşlıklarının eşlik ettiği Anadolu Break belgeseli, !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde 16 Şubat Pazartesi günü saat 17.00’de Cinemaximum Fitaş Salon 1’de gösterilecek.

Filmin ön hazırlık ve çekim sürecinde yönetmenliğini üstlenen Taylan Mutaf, break dans dünyasına çok yakın bir isim. Ceza gibi kendi alanında öncü sanatçılarla klip yönetmenliğine başlayan yönetmen, James Bond serisinden Skyfall filminin asistanlığını üstlenerek deneyimini pekiştirdi. Belgesel fotoğrafçılığında National Geographic ve Time gibi yayınlar için fotoğraf çeken Uluç Keçik ise filmin post prodüksiyon sürecini yönetti. 2011’den beri sinemaya ağırlık veren Keçik, reklam ve belgesel alanında hem yapımcılık hem de yönetmenlik yapıyor.

Anadolu Break’in hikayesini Deniz Gül kaleme aldı. Filmin görüntü yönetmenliğini Arthur Mulhern, kurgusunu Mehmet Abanoz ve Babtiste GACOIN üstlendi. Da Poet ve Headroom İstanbul, hiphop ile Anadolu ezgilerini harmanlayan filmin kendine has müziklerini yaptılar. Yapımcılık koltuğunda Hakan Yıldız’ın oturduğu Anadolu Break Red Bull Media House, Autobahn Productions ve Uluç Keçik Production’un işbirliğinde hayata geçirildi. Filmin dağıtımını Red Bull Media House üstleniyor.

Anadolu Break macerası 2015’in sonraki aylarında ayrıca etkileyici bir sahne gösterisine dönüşecek. Çalışmaları hızla ilerleyen “Red Bull Anadolu Break Dans Gösterisi” 10 Ekim 2015’te Zorlu Center’da ilk kez seyircilerle buluşacak.

İstanbul

Gösterim tarihi: 16 Şubat 2015, 17:00

Salon: Cinemaximum Fitaş Salon 1

Ankara

Gösterim tarihi: 28 Şubat 2015, 15:30

Salon: Armada 4

İzmir

Gösterim tarihi: 28 Şubat 2015, 15:00

Salon: Fransız Kültür Enstitüsü (Ücretsiz Gösterim)  

1 2 3 4 5 6 >
YORUMLAR




DİĞER HABERLER