Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
50 yıllık bir dizi: Doctor Who

1963'ten beri devam eden ve dünyanın en uzun süren bilimkurgu dizisi olan Doctor Who, 23 Kasım 2013 cumartesi akşamı 50. yılını The Day of The Doctor adlı özel bir bölümle taçlandırdı. Dizinin kendi tarihine saygı duruşu yapan senarist Moffat, modern seri (2005-...) ile öğrendiğimiz büyük zaman savaşını da, bizlere hem açıklamış hem de bu bölüm sayesinde başka bir yöne evriltmiş oldu.

Öyle ki dizinin takipçisi olmazsanız aklınızda birçok soru işareti kalabilirdi, tam tersi için ise her şey daha da berrak bir hal aldı. Sürekli bahsedilen Dalekler ve Time Lordların yok olmasına neden olan bu savaş, üç Doctor'un bir araya gelerek bu evreni bir tabloya hapsedilmesiyle önlenmiş oldu dizide.

50. yıl özel bölümü yayınlanmadan kısa bir süre önce yayınlanan 06.49 dakikalık mini bölümde (The Night of The Doctor) 8. Doctor'un, büyük savaşı durdurmak için Doctor olmaktan vazçemesini ve Savaşçı olmasını görmüştük. Doctor kendisine verdiği bir ad, bir sözdü ve bu Savaşçı Doctor bu sözü bozuyordu. Bununla ilgili ilk bilgi ise 7. sezon finalinde, The Name of The Doctor bölümünün sonunda ortaya çıkmıştı.

Parçaların birleştiği bu bölümde de görüldüğü üzere Savaşçı Doctor, Doctor'un unutmak istediği geçmişiydi. Dalekler ve Time Lordlar arasındaki savaşı bitirmek isteyen, bütün hepsinin varlığına son verecek The Moment'ı (An'ı) çalan Savaşçı, The Moment'ın vicdanıyla iletişime geçmektedir. Bu iletişim onun geçmişinden yahut geleceğinden biridir. Rose Tyler nam-ı diğer Bad Wolf.

Rose Tyler bedenine bürünmüş The Moment'ın arayüzü, Savaşçı'yı nasıl bir adam olacağı, eğer bu kitle imha silahını çalıştırırsa yaşamı boyunca ne tür bir pişmanlık duyacağına dair kendisine öğütler vererek onu 10. ve 11. Doctor ile karşı karşıya yahut yan yana getiriyor. 10. Doctor yaptıklarından pişmanlık duyan, 11. Doctor ise yaptıklarını unutmak isteyen iki Doctor oluyorlar, Savaşçı'nın büyük savaşı sonlandırmasından ve milyonlarca canlıyı katletmesinden ötürü. Fakat henüz bilmedikleri ise Savaşçı'nın bunu henüz yapmamış olduğudur.



Doctor Who mantığı içerisinde, bu üç Doctor'un bir arada olması evrende bir çok anomalinin oluşmasına neden olacaktır fakat Moffat için bu sorun olmamış. The Moment bunu engelleyen bir yapı olarak sunulmuş ve bu üçlünün macerasını izlemek de bize kalmış.

Savaşçı ve 11. Doctor arasındaki 400 yıllık yaşam farkı, birbirleriyle geçirdikleri zaman ve Clara'nın, Savaşçı'nın daha The Moment'ı çalıştırmadığını anlaması, 10. ve 11. Doctor'un da ona katılmasına sebep oluyor. ‘Bu sefer yalnız değilsin!’

Bir Doctor'un neler yapabileceğini biliyoruz. Uzun yaşamına birçok şeyi sığdırmış Doctorlar bir araya geliyorlar ve The Moment'ı kullanmaya gerek kalmadan savaşı sona erdirmenin yolunu buluyorlar. Bölüm boyunca şekil değiştiren yaratıklar olan Zygonların, 1562 İngiltere'sinden 2013 İngiltere'sine nasıl geçtiğini gördük. Time Lordların yaptığı, yaşamın gerçek bir anının bir tabloda dondurulması ile Zygonlar kendilerini 1562'de bir tabloya hapsediyorlar ve 2013'te ortaya çıkıyorlar. Doctor'ların, Zygon tehlikesini önledikten sonra, akıllarına buradan hareketle daha iyi bir fikir geliyor.

Büyük zaman savaşı, Time Lordların tablonun içine sıkıştırılmış bu an yaratısı, üç Doctor'u harekete geçiriyor ve bu büyük savaş bir tablonun içine hapsoluyor filmin sonunda. Böylece Savaşçı Doctor unutulması ve pişmanlık duyulması gereken bir geçmişe sahip olmuyor. Her ne kadar bölüm boyunca üç Doctor'u görüyor olsak da aslında ‘13'ü bir arada’ oluyor. Çünkü bütün geçmiş yaşamları bir araya gelerek bu büyük savaşı sonlandırıyorlar.

Moffat'ın geçmişe olan saygı duruşu ve modern zamanın çilekeşliğini silip atması; en nihayetinde yılbaşında yayınlanacak ve Matt Smith'in ayrılacağı, Peter Capaldi'nin 12. Doctor (13 de diyebiliriz artık) olarak diziye katılacağı bölümden sonra diziye bambaşa bir yön verecektir. 400 yıldır evinden uzakta olmanın hatta onu yok etmiş olmanın hüznünü yaşayan Doctor, artık evinin yolunu arayacak gibi.
YORUMLAR




DİĞER HABERLER