Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
44. Pantene Altın Kelebek Ödülleri ve geçiş dönemi

44. Pantene Altın Kelebek Ödülleri, içinde bulunduğumuz devrin nasıl kapanmakta olduğunu ve nasıl yepyeni bir dünyaya girdiğimizi ekrandan bize gösterdi. Aslında biz bu yeni devre gireli çok oldu tabii ama televizyon konuyla yavaş yavaş yüzleşiyor. Bahsettiğim bu yeni çağ, “internet çağı”ndan sonraki devir “sosyal medya çağı”. Pantene Altın Kelebek Ödül Töreni’nin bu çağa ayak uydurduğunun kanıtı ise Enes Batur’un aldığı En İyi YouTuber / Instagrammer ödülü değil. Dağıtılan ödüller arasında böyle bir kategorinin olması da değil. Sosyal medya ödülleri uzun zamandır veriliyor. Değiştirdiğimiz kabuk gecenin ayrıntılarında gizli.

Youtuber ve Instagrammer ödülünün sahibi Enes Batur'u ilk anda ünlü şair ve yazar Enis Batur sanıp ekran karşısında şok geçirenler, yeni çağa ayak uydurmak için biraz daha uğraşacak.

Çok cepheli kırmızı halı röportajlarıyla başlayan geceye ilerleyen dakikalarda günümüzün popüler isimlerinin bir çoğu dahil oldu.  Dramasıyla beni içine çeken ve girdabından asla kurtulamadığım Kıraç’ın Aliye, Zerda, Binbir Gece zamanlarındaki müziklerini daha da gotik hale getirdiği Meryem dizisinden Ayça Ayşin Turan ve Cem Davran sunucuydu. Cem Davran’ın Hande Ataizi hakkında hatırlattığı anı ise gerçekten kendisi için yüz kızartıcıydı. Çöp magazin artık kimsenin ilgisini çekmiyor Cem Davran. Sizin devriniz çoktan bitti. Kimse sürekli bel altı vuran, belden aşağı konuşan erkek komedyen sevmiyor. Hafta sonu iki gün boyunca magazin programları bile “ünlülerin gizli huyları”, “ünlülerin babalarının meslekleri”, “ünlülerin ayak numaraları”, “ünlüler hakkında beş tuhaf bilgi” gibi şeyler üretiyor. Şimdi biraz güzel şeylerden bahsedelim:

Kendi Mucizesini Yaratanlar: Kenan İmirzalıoğlu, Songül Öden, Tuba Büyüküstün, Cansu Dere, Erkan Petekkaya, Engin Akyürek.

Aybüke Pusat’ın dansı, Söz’ün aldığı ödüller ve özellikle Tolga Sarıtaş’ın ödülü gizli değil açık açık bir Söz fanı olduğum için beni çok mutlu etti. İlk kez bir asker dizisi izlediğim, sevdiğim ve dizinin oyuncuları bu kadar yakışıklı olduğu için çok mutluyum. Pantene’in yüzü ve gecenin açılışını yapan Neslihan Atagül zaten içinde bulunduğumuz bu yeni çağın en büyük temsilcilerinden. Çağatay Ulusoy, Serenay Sarıkaya (ki kendisi bambaşka bir yıldız oldu artık, top noktada), Hazal Kaya yeni nesil oyuncuların ilk temsilcileri sayılabilirler. Sonra Kerem Bürsin, Neslihan Atagül, Barış Arduç ve Elçin Sangu geliyor. Zamana uygun biçimde, oyunculukla ünlenmiş ve buradan yola çıkarak sosyal medya gücüyle çağı şekillendirmiş insanlar. Hepsi şu an birbirlerinden apayrı şekilde çok ünlüler. Kendilerine ‘safkanlar’ diyebiliriz, yalan değil. Bu kuşağın bir üstü de Kendi Mucizesini Yaratanlar olarak ödüllerini aldılar. Songül Öden, Erkan Petekkaya, Engin Akyürek, Cansu Dere bence bir grup; bir diğer grup Kenan İmirzalıoğlu, Tuba Büyüküstün, Kıvanç  Tatlıtuğ ve Beren Saat ve bir özel grup olarak da Halit Ergenç ve Bergüzar Korel. Burada bir yerlerde Nurgül Yeşilçay, Meryem Uzerli ve Özcan Deniz de olmalıydı ama. İstanbullu Gelin izleyen biri olarak beni Aslı Enver’in En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alması mutlu etti tabii ki. Aslı Enver ödül aldı; Sinem Kobal (Azerbaycan’la ne alakası var anlamadım) ve Merve Boluğur da ödül verdi; gözlerim bu sırada Pelin Karahan’ı aradı. Güldür Güldür ekibinin korkunç şamatasının tek bir anıyla bile ilgili bir şey söylemek istemiyorum ama Ebru Yaşar’ın ödülünü ezilen kadınlar adına aldığını söyledikten sonra apar topar sahneden gönderilmesi yerine onlara tanınan zaman biraz sinir bozucuydu. Ebru Yaşar’la birlikte aktivist olan bir diğer isim Evrim Akın’dı. Ama o herkesi alarm haline geçiren “kadın” kelimesini kullanmadığı ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nden bahsettiği için her şey okeydi.

Ödülünü ezilen kadınlar adına alan Ebru Yaşar sahneyi hızlı terk etti.

Bu gece benim için bir başka zafer, Müge Anlı’nın En İyi Gündüz Kuşağı Programı ödülünü alması oldu. Yıllardır çok emek veriyor, hatta hep birlikte veriyoruz. Programda giydiği tek parça elbiselerinden, saçlarına gerçekten hayran olduğum insanlardan birisi kendisi. Sevgimi anlatamam. Müge Anlı ödül alırken gözlerim doldu ama Harun Kolçak’ı anma kısmında gerçekten ağladım. Eşref Kolçak’ın  söylediklerini de hiç yanlış anlamıyorum. İnsanın böyle şeyleri söyleyebilecek özgürlüğünün olması ve bunun abes görülmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Tarkan yaş aldıkça pırıltısı artıyor.

Biraz sürpriz performanslara dönersek Tarkan ışıl ışıl tabii ki. Ama bu bölümde de sahneyi heyecanlandıran, bize o eski ödül törenlerinin, hatta Hollywood gecelerinin tadını veren tek şey Cem Yılmaz’ın performansıydı; eskimediğinin bu yeni çağda da var olduğunun en büyük kanıtıydı bu performans. Ferman Akgün duvarlara graffiti çizen, lise aşkını çok abartan erkek havalarından çıkmış; düzgün, üsturuplu bir havaya bürünmüş. Yalnız yine de o çenesindeki sakalı kesmesi lazım. Abacı okey zaten, o bizden.

Gelelim gecenin benim için en önemli anlarına. Bir kere Aleyna Tilki’nin hem sahne alması hem de ödül alması, YouTuber ödülünden çok daha önemli bir ayrıntıydı gecede. Aleyna Tilki içinde bulunduğumuz dönem için gerçek bir “power is power” örneği. Kesinlikle buna ayak uydurmamız gerektiğini, hatta takdir etmemiz gerektiğini düşünüyorum; hayat orada çünkü. Ayrıca kendisini ilk çıktığı günden beri desteklediğim için kendimi de bir ‘Aleynist’ olarak tanımlayabilirim.

İşte gerçek 'power couple': Şeyma SubaşI ve Acun Ilıcalı.

Bu dönemin “sosyal medya çağı” olduğunu reddederek nasıl yaşayabiliriz ki? En büyük kanıtlardan birisi de Şeyma Subaşı’nın ödül vermesi. Kim ne derse desin, Şeyma Subaşı gerçekten ilgisiz kalamayacağınız bir isim. Ve izlediğimiz, yani bize sunduğu şey sadece kendisi. Ödül verdiği En İyi YouTuber / Instagrammer kategorisi de gayet kendisine uygun. Türkiye’nin sadece ünlü olan ilk ismi diyebiliriz onun için. Bazı insanların ünlü olmak için şarkılar söyleyip, 200 dakika dizilerde oynadığını düşünürsek onu da gerçekten takdir etmemiz gerekiyor. Ayrıca Acun da ödül alırken ağladı 12. Altın Kelebek ödülünü kariyerinin dönüm noktasını oluşturan Şansal Büyüka’dan aldığı için bu onun belki de en mutlu yılıydı. Benim en mutlu olduğum an ise kesinlikle Hale Soygazi’nin En İyi Kadın ve En İyİ Erkek Oyuncu ödüllerini vermesiydi. Bu senenin en çok konuşulan isimlerinden birisi ve kendisinin gerçek bir elit, gerçek bir kibir ikonu olduğunu düşünüyorum. Kibirli olmasa bile kibirli görünüyor ve bu ona çok yakışıyor. Umarım oradaki insanlar kendisine göz devirticek taşkın hareketlerde bulunmamışlardır. Çok da oyalandığını düşünmüyorum orada ama Soygazi’yi de sahnede görmemle beraber bu sene internette en çok takip ettiğim konular tamamlanmış oldu.

Herkes ödülünü alıp giderken aralarda bunlar oldu işte.

 

BAĞLAN KESKİN

 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER